Ο Κόβασιτς είναι ο χαφ που ολοκληρώνει την «σούπερ» Σίτι του Γκουαρδιόλα (vids)

Ματέο Κόβασιτς

i

©ManCity

Ο Κόβασιτς είναι ο χαφ που ολοκληρώνει την «σούπερ» Σίτι του Γκουαρδιόλα (vids)

Κώστας Τόπας 13:47 - 28.06.2023 / Ανανεώθηκε: 14:01 - 28.06.2023

Ο Ματέο Κόβασιτς ανήκει πλέον στη Μάντσεστερ Σίτι, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να έχει στη διάθεσή του πλέον έναν ποδοσφαιριστή που τα κάνει όλα στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Με τα «γαλάζια» θα αγωνίζεται από εδώ και στο εξής ο Ματέο Κόβασιτς. Ο Κροάτης μέσος ανακοινώθηκε την Τρίτη (27/06) από τους πρωταθλητές Ευρώπης, για να γίνει ακόμη ένα κλειδί στη μεσαία γραμμή της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ο 29χρονος μέσος υπέγραψε για πέντε σεζόν με την Μάντσεστερ Σίτι σε μια μεταγραφή που, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο Νησί, πηγές, κυμαίνεται περίπου στα 35 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα μπόνους.

«Αυτή είναι μια εξαιρετική κίνηση για μένα και ανυπομονώ να ξεκινήσω με τη Σίτι», είπε ο Κόβατσιτς στην ιστοσελίδα της Σίτι. «Όποιος έχει δει αυτή την ομάδα με τον Πεπ ξέρει πόσο καλή είναι, για μένα είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Τα τρόπαια που έχουν κερδίσει είναι για να τα δουν όλοι, αλλά είναι επίσης η καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα που υπάρχει. Έρχομαι σε αυτήν την ομάδα είναι πραγματικά ένα όνειρο για κάθε ποδοσφαιριστή», κατέληξε ο Κροάτης.

Ώρες μετά την αναχώρηση του Γκουντογκάν για την Μπαρτσελόνα, η Σίτι αντέδρασε με την ανακοίνωση του Κόβατσιτς. Ο Κροάτης διεθνής συνεχίζει να ολοκληρώνει την καριέρα κορυφαίου επιπέδου. Εκανε τα πρώτα του βήματα με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, έπειτα έκανε το άλμα παίρνοντας μεταγραφή σε Ίντερ, ακολούθησε η Ρεάλ Μαδρίτης, η Τσέλσι... και τώρα η Μάντσεστερ Σίτι, στην οποία εντάχθηκε μετά από πέντε σεζόν με τους «μπλε» του Λονδίνου.

Η αλλαγή στο παιχνίδι του Κόβατσιτς

Γεννημένος στην Αυστρία αλλά με βαλκανική καταγωγή και σχεδόν 100 επίσημους αγώνες με την Κροατία, στα 29 του ο Ματέο Κόβατσιτς είναι πολύ πιο ώριμος και ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής από ό,τι όταν έφτασε στο «Μπερναμπέου» για την Ρεάλ από την Ίντερ.

Σύμφωνα με την OPTA, ο Κόβασιτς διαπρέπει στη διατήρηση της μπάλα. Έχει εκπληκτική ικανότητα να βγάζει την μπάλα έξω ενώ οδηγεί την ομάδα του και διαθέτει άριστη τεχνική κατάρτιση. Για τους αντιπάλους του είναι πολύ δύσκολο να του κλέψουν την μπάλα. Ωστόσο, η εξέλιξη του Κόβατσιτς τον έχει απομακρύνει από την αντίπαλη περιοχή. Σε ένα πιο περίπλοκο πλαίσιο όπως αυτό της Τσέλσι, ο 29χρονος μέσος συμβάλει λιγότερο στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του απ' ότι το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Μπαρτσελόνα και πρώην μέσος της Μάντσεστερ Σίτι, Ιλκάι Γκουντογκάν. Σύμφωνα με την κορυφαία στατιστική εταιρεία, ο Κόβασιτς έγινε ένας παίκτης που ρισκάρει λιγότερο στο παιχνίδι και διατηρεί περισσότερο την θέση του στη μεσαία γραμμή.

Είναι φανερό ότι είναι διαφορετικό προφίλ από αυτό του Γκουντογκάν, αλλά ο Γκουαρδιόλα ζητούσε έναν ποδοσφαιριστή με τα στοιχεία του Κροάτη και όπως όλα δείχνουν συμπληρώθηκε το παζλ των Πολιτών στη μεσαία γραμμή.