Ιστορική στιγμή για το κυπριακό ποδόσφαιρο: Ο Ταχσίν Οζλέρ έγινε ο πρώτος Τουρκοκύπριος που παίρνει κλήση στην εθνική Κύπρου

Ταχσίν Οζλέρ

Ιστορική στιγμή για το κυπριακό ποδόσφαιρο: Ο Ταχσίν Οζλέρ έγινε ο πρώτος Τουρκοκύπριος που παίρνει κλήση στην εθνική Κύπρου

Κώστας Τόπας 13:57 - 16.02.2024

Ο Ταχσίν Οζλέρ έγινε ο πρώτος Τουρκοκύπριος που πήρε κλήση σε εθνική ομάδα της Κύπρου, από το 1960, όταν και συστάθηκε επίσημα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας.

Ιστορικές στιγμές βιώνει το κυπριακό ποδόσφαιρο, καθώς ο Ταχσίν Οζλέρ έγινε ο πρώτος Τουρκοκύπριος που πήρε κλήση σε εθνική ομάδα της Κύπρου, από το 1960, όταν και συστάθηκε επίσημα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. 

Συγκεκριμένα, η Εθνική ομάδα Νέων Κ-19 της Κύπρου ξεκίνησε την προετοιμασία της για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αυτό όμως που βρίσκεται στο επίκεντρο τις τελευταίες ώρες στο νησί είναι η πρώτη κλήση Τουρκοκύπριου σε εθνική Κύπρου.

Ο 17χρονος μεσοεπιθετικός είχε κάνει ντεμπούτο με την ομάδα Ανδρών της Ομόνοιας πριν από ένα περίπου μήνα και θεωρείται ένα από τα μεγάλα ταλέντα της Κύπρου. Πλέον, θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τα χρώματα της εθνικής Κύπρου.

Στο περιθώριο της κλήρωσης του Κυπέλλου Coca - Cola, ο εκ των Αντιπροέδρων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και Υπεύθυνος των Εθνικών Ομάδων, Θεόδωρος Θεοδούλου, κλήθηκε να μιλήσει για την κλήση του Ταχσίν Οζλέρ στην εθνική ομάδα Νέων Κ19.

«Η κλήση του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή έγινε με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια και μετά από απόφαση του Ομοσπονδιακού προπονητή. Είναι γεγονός πως πρόκειται για την πρώτη κλήση Τουρκοκύπριου σε εθνική ομάδα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι Κύπριος πολίτης, κάτοχος Κυπριακού διαβατηρίου και έχει κάθε δικαίωμα να κληθεί. Από ότι έχω ενημερωθεί, διατηρεί επαγγελματικό συμβόλαιο με την αντρική ομάδα της Ομόνοιας Λευκωσίας. Από εκεί και πέρα, είναι απόφαση του προπονητή αν θα χρησιμοποιηθεί σε επίσημους ή φιλικούς αγώνες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2022, υπήρξαν καταγγελίες για διάκριση από πλευράς Ομοσπονδίας προς το πρόσωπο του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή. Όπως μετέφερε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΚΟΠ ο Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ανάφερε ότι δεν κλήθηκε σε δοκιμαστικά σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές των πρασίνων.

Μάλιστα, όπως σημείωνε στην επιστολή του «Κάποιοι υποστήριξαν ότι ο λόγος που αποκλείστηκε από την Εθνική ομάδα ήταν ότι “δεν θα ένιωθε άνετα με τη σημαία και τον Εθνικό ύμνο, επειδή είναι Τουρκοκύπριος”. Εάν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, τότε η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Σαφώς και έχει γίνει διάκριση σε βάρος του νεαρού Τουρκοκύπριου ποδοσφαιριστή».

Η απάντηση της ΚΟΠ ήταν ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν Κυπριακή Υπηκοότητα έχουν δικαίωμα να κληθούν και να αγωνιστούν στις Εθνικές ομάδες και πως την ευθύνη για την κλήση έχουν οι Ομοσπονδιακοί προπονητές. Ξεκαθάριζε επίσης ότι η επιλογή έγινε καθαρά για αγωνιστικά κριτήρια και ο παίκτης παρακολουθείται από το τεχνικό επιτελείο.