Το περίεργο με τη Λειψία: Γιατί δεν ονομάζεται Red Bull και τι σημαίνουν τα γράμματα RB στο όνομά της

Λειψία

i

©Photo by Maja Hitij/Getty Images/Ideal Images

Το περίεργο με τη Λειψία: Γιατί δεν ονομάζεται Red Bull και τι σημαίνουν τα γράμματα RB στο όνομά της

Κώστας Τόπας 15:39 - 13.02.2024 / Ανανεώθηκε: 15:39 - 13.02.2024

Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανάγκασε τη Λειψία να κάνει κόλπα με το ονομασία του συλλόγου και πλέον να υπάρχουν τα γράμματα «RB» μπροστά από το όνομα και όχι αυτά της Red Bull.

Η RasenBallsport Leipzig (Λειψία), η αποψινή (13/02, 22:00) αντίπαλος της Ρεάλ Μαδρίτης στη φάση των «16» του Champions League, έχει τραβήξει την προσοχή του αθλητικού κόσμου για το ιδιόμορφο όνομά της, που προσπαθεί κομψά να κρύψει τη χορηγία της. Αν και ο σύλλογος ανήκει στην αυστριακή εταιρεία Red Bull, το όνομά του αποκλίνει από τη συμβατική, υιοθετώντας τη λέξη RasenBallsport, που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «άθλημα με μπάλα στο χορτάρι». Αυτή η συγκεκριμένη επιλογή ονόματος είναι μια προσπάθεια να παρακάμψουν τους περιορισμούς της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB), η οποία απαγορεύει στις ποδοσφαιρικές ομάδες να έχουν απευθείας εμπορικά ονόματα.

Αυτή η στρατηγική βασίζεται σε ένα έξυπνο παιχνίδι με τις λέξεις, όπου το «RasenBall» αναφέρεται στο ποδόσφαιρο και το «Sport» υποδηλώνει τον αθλητισμό. Η χρήση του «RasenBall» αντί του «Red Bull» επιτρέπει στον σύλλογο να διατηρεί έμμεση σύνδεση με την επωνυμία χορηγίας χωρίς να παραβιάζει τους κανονισμούς της DFB

Αν και αρχικά υπήρχε διαμάχη και κριτική γύρω από αυτό το τέχνασμα, η Λειψία έδειξε ότι η επιτυχία της στο γήπεδο είναι ανεξάρτητη από το περίεργο όνομά της. Ο Σαξονικός σύλλογος ανέβηκε γρήγορα στα γερμανικά τμήματα, φτάνοντας σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και κατακτώντας συνολικά δύο κύπελλα Γερμανίας (2022 και 2023).

Επιπλέον, η Λειψία κατάφερε να ξεπεράσει το αμφιλεγόμενο όνομά της, χτίζοντας τη δική της ταυτότητα και μια παθιασμένη βάση οπαδών. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις για το όνομά του, ο σύλλογος έδειξε ότι η επιτυχία του δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της πολύ ισχυρής χορηγίας του, αλλά και ενός σπουδαίου μοντέλου σκάουτινγκ και της ικανότητας να πείσει νεαρά αστέρια όπως ο Ντάνι Όλμο, ο Τσάβι Σιμόνς ή Μπένιαμιν Σέσκο να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους στη «Red-Bull-Arena». Το όνομα του γηπέδου της, σε αντίθεση με το όνομα του συλλόγου, επιτρέπεται από το DFB.