Ετοιμάζεται επανάσταση στη Γαλλία: Η Ligue 1 ανοιχτή στους πειραματισμούς με τη λευκή κάρτα από την επόμενη σεζόν

Κιλιάν Εμπαπέ

i

©Photo by Christian Liewig - Corbis/Getty Images/Ideal Images

Ετοιμάζεται επανάσταση στη Γαλλία: Η Ligue 1 ανοιχτή στους πειραματισμούς με τη λευκή κάρτα από την επόμενη σεζόν

Κώστας Τόπας 13:58 - 02.12.2023 / Ανανεώθηκε: 14:05 - 02.12.2023

Στην Γαλλία είναι έτοιμοι να πειραματιστούν από τη νέα κιόλας σεζόν με την ενεργοποίηση της λευκής κάρτας στη Ligue 1.

Η IFAB έχει ήδη βάλει στο τραπέζι ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι νέοι κανονισμοί του ποδοσφαίρου τα επόμενα χρόνια. Διάφοροι κανονισμοί όπως ο «νόμος Βενγκέρ» για οφσάιντ ή η προειδοποίηση οποιουδήποτε πλησιάζει τον διαιτητή και δεν είναι αρχηγός θα μελετηθούν στην επόμενη συνεδρίαση αυτού του οργάνου που έχει προγραμματιστεί για τους πρώτους μήνες του 2024.

Ένας από τους προτεινόμενους κανονισμούς είναι και η εφαρμογή της «λευκής κάρτας». Μία κάρτα που θα είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή αποβολή ενός παίκτη από τον αγωνιστικό χώρο για το 10 ή 15% του χρόνου του παιχνιδιού. Αυτός ο κανονισμός έχει πειραματιστεί στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από τότε που εγκρίθηκε το 2017 και, παρόλο που κανένας φορέας δεν έχει κάνει ακόμη επίσημη δήλωση, η Γαλλία θα μπορούσε να είναι η πρωτοπόρος μεταξύ των μεγάλων πρωταθλημάτων στη δοκιμή του.

Σύμφωνα με την «Equipe», ο Έρικ Μποργκίνι, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Διαιτητών, είναι υπέρ της δοκιμής αυτού του νέου μέτρου. 

«Η αίσθηση μου είναι ότι αυτός ο προσωρινός αποκλεισμός, τον οποίο ήδη ασκούμε σε ορισμένα πρωταθλήματα και ορισμένες περιφέρειες, είναι ενδιαφέρον», σχολίασε ο Μποργκίνι στα γαλλικά Μέσα ενημέρωσης. «Η ανταπόκριση που έχω από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι αρκετά ικανοποιητική».

Ο Μποργκίνι πιστεύει ότι θα ήταν ωφέλιμο για το ποδόσφαιρο αφού μια οριστική αποβολή, «ειδικά στην αρχή του αγώνα, αποδυναμώνει μια ολόκληρη ομάδα, ενώ ο προσωρινός αποκλεισμός για ορισμένα είδη φάουλ έχει νόημα για το θέαμα και για το ποδόσφαιρο».

Αυτή η αποβολή θα ήταν ένας αποτρεπτικός τρόπος για να αποτραπεί η απώλεια χρόνου, οι διαμαρτυρίες γύρω από τον διαιτητή ή κάποιο πολύ κραυγαλέο φάουλ. Ο κανόνας που είχε ήδη εγκριθεί προηγουμένως για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είχε ως εξής: «Προσωρινός αποκλεισμός είναι μια ποινή που συνίσταται σε άμεση αναστολή που εμποδίζει έναν παίκτη που έχει διαπράξει παράβαση που αξίζει προειδοποίησης να συνεχίσει να συμμετέχει στον αγώνα για ορισμένο χρονικό διάστημα (κίτρινη κάρτα). Η φιλοσοφία των προσωρινών αποβλήτων είναι ότι μια στιγμιαία τιμωρία μπορεί να ασκήσει σημαντική και άμεση θετική επίδραση στη συμπεριφορά του παραβάτη και, επομένως, της ομάδας του».