Από τα μεγαλεία της Μπαρτσελόνα και της Παρί Σεν Ζερμέν στην ουραγό του MLS ο Λιονέλ Μέσι – Ποια είναι η Ίντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ

Ο Λιονέλ Μέσι.

i

©intime

Από τα μεγαλεία της Μπαρτσελόνα και της Παρί Σεν Ζερμέν στην ουραγό του MLS ο Λιονέλ Μέσι – Ποια είναι η Ίντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ

Γιώργος Σακελλαρίου 20:09 - 07.06.2023 / Ανανεώθηκε: 20:14 - 07.06.2023

Ο Λιονέλ Μέσι περνάει την άλλη άκρη του Ατλαντικού για χάρη του Ντέιβιντ Μπέκαμ και τα εκατομμύρια της Ίντερ Μαϊάμι. Ποια είναι η ομάδα του MLS, που βρίσκεται στην τελευταία θέση και θα υποδεχθεί τον Αργεντινό Παγκόσμιο Πρωταθλητή.

Ο Λιονέλ Μέσι περνάει ξανά τον Ατλαντικό, έπειτα από 23 χρόνια. Το έχει κάνει συχνά το ταξίδι για την εθνική του, αλλά τώρα έχει διαφορά.

Το 2000 έφυγε από την Αργεντινή για να περάσει δοκιμαστικά στη Μπαρτσελόνα κι αμέσως έγινε μέλος της. Αυτή τη φορά θα κάνει την αντίστροφη διαφρομή. Με την ομάδα της Καταλονίας έγραψε ιστορία, έγινε ίνδαλμα για εκατοντάδες εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους. Ακολούθησε τα δύο τελευταία χρόνια η Παρί Σεν Ζερμέν. Τα πράγματα σε συλλογικό επίπεδο δεν πήγαν όπως τα περίμεναν με τους πάμπλουτους Γάλλους, αλλά σε εθνικό, κατάφερε να πανηγυρίσει το Μουντιάλ, που ήταν το απωθημένο του, αλλά και το Κόπα Αμέρικα.

Η αποχώρησή του από την Παρί ήταν δεδομένη. Η Αλ Χιλάλ πρόσφερε γη και ύδωρ, όμως, δεν κατάφερε να τον πείσει. Η Μπαρτσελόνα ήθελε, αλλά οικονομικά δεν μπορούσε. Κι έτσι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Άγγλος παλαίμαχος διεθνής που έκανε τεράστια καριέρα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης καταφέρνει να φέρει έναν πρώην αντίπαλό του στην ομάδα, της οποίας ηγείται στο MLS της Ίντερ Μαϊάμι.

Ουραγός

Μία ομάδα που δεν είναι και στα καλύτερά της. Ο Μέσι αφήνει τα μεγαλεία της Μπαρτσελόνα και της Παρί Σεν Ζερμέν, αφήνει το Champions League και πηγαίνει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν στα ΜΜΕ από το περιβάλλον του, ουσιαστικά επέλεξε λιγότερα χρήματα, αλλά θεωρητικά καλύτερο τρόπο ζωής από την αραβική χερσόνησο.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση η ομάδα του Ντέιβιντ Μπέκαμ . Είναι τελευταία στη Ζώνη Α, στην Ανατολική Περιφέρεια, του MLS με 15 βαθμούς σε 15 αγώνες. Απολογισμός 5 νίκες και 10 ήττες (οι πέντε συνεχόμενες). Μετά την τελευταία ήττα με 1-0 από τη Νέα Υόρκη, η ομάδα από τη Φλόριντα πήρε την απόφαση να απολύσει τον τεχνικό Φιλ Νέβιλ.

Ο Τάτα Μαρτίνο

Το Μαϊάμι στρέφεται, πλέον, στον 60χρονο Χεράρντο «Τάτα» Μαρτίνο. Έναν προπονητή, που συνεργάστηκε με τον Μέσι στην Εθνική Αργεντινής και στη Μπαρτσελόνα. Τι θα βρει εκεί ο Μέσι; Μέτριους παίκτες. Η Ίντερ Μαϊάμι έχει δοκιμάσει διάφορους σχηματισμούς υπό την καθοδήγηση του πρώην προπονητή Φιλ Νέβιλ. Αυτό που του έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα ήταν το 4-2-3-1, με τον Κάλεντερ στο τέρμα, τον αρχηγό Γεντλίν δεξί μπακ, τους Κριστόφ, Μίλερ στόπερ, τον Αργεντινό Νέγκρι αριστερό μπακ. Επίσης βασικοί στα χαφ και την επίθεση είναι οι Αρόγιο, Μότα, Ρουίζ, Τζιν και Στεφανέλι, Κρεμάσκι.

Αν τελικά αναλάβει προπονητής ο Τάτα Μαρτίνο, θα επιστρέψει σε πάγκο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, όπου εργάστηκε στο Μεξικό. Οι πιο ακριβοί παίκτες της Ίντερ Μαϊάμι είναι οι: Μαρτίνεζ 4 εκατ., Μίλερ, 4 εκατ., Πιζάρο 3,5 εκατ,. Καμπάνα 3,5 εκατ., Γκρεγκόρ 2,5 εκατ., Κριστόφ, 2 εκατ., Γεντλίν 2 εκατ., Μότα 1,5 εκατ., Κρεμάσκι 1,5 εκατ., Στεφανέλι 1,2 εκατ.

Η ίδρυση

Η Ίντερ Μαϊάμι ιδρύθηκε το 2018 κι άρχισε να παίζει στο Major League Soccer (MLS) το 2020. Ο σύλλογος αυτή τη στιγμή παίζει τους εντός έδρας αγώνες στο DRV PNK Stadium, τον χώρο του πρώην σταδίου Lockhart στο Fort Lauderdale της Φλόριντα.

Τον Νοέμβριο του 2012, ο επίτροπος του MLS Ντον Γκάρμπερ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για την τοποθέτηση ενός franchise στο Μαϊάμι. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ολοκλήρωσε την καριέρα του τον Απρίλιο του 2013 κι αμέσως έκανε συζητήσεις γι’ αγορά ομάδας, ανάμεσά τους και το Μαϊάμι. Ο Ιταλός μεγιστάνας Αλεσάντρο Μπουτίνι και ο ιδιοκτήτης των Miami Dolphins Στίβεν Ρος εξέφρασαν ενδιαφέρον να κατέχουν επίσης μία ομάδα franchise στο Μαϊάμι. Στην ομιλία του τον Δεκέμβριο του 2013 ο Γκάρμπερ αναγνώρισε τους Μπέκαμ και Φούλερ ως πιθανούς ιδιοκτήτες στο Μαϊάμι.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, στις 17 Δεκεμβρίου, οι επίτροποι της κομητείας του Μαϊάμι ψήφισαν ομόφωνα για να επιτρέψουν στον Δήμαρχο Κάρλος Χιμένες να διαπραγματευτεί με την ομάδα υπό την ηγεσία του Μπέκαμ για ένα νέο στάδιο στο κέντρο του Μαϊάμι.

Η επιτροπή του MLS, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο Μπέκαμ έκανε αίτηση στις 5 Φεβρουαρίου 2014 κι ότι ο επενδυτικός όμιλος με επικεφαλής τους Μπέκαμ, Φούλερ και Κλάουρ, θα κατείχε ένα franchise στο Μαϊάμι. Η ομάδα ιδιοκτησίας χρησιμοποίησε το "Miami Vice" και το "Miami Current" ως τίτλους εργασίας για τον σύλλογο. Μετά την αποτυχία των αρχικών προτάσεων για το γήπεδο, ο Γκάρμπερ επανέλαβε τον Αύγουστο του 2014 ότι η επέκταση δεν θα εγκριθεί έως ότου εξασφαλιστεί ένα σχέδιο σταδίου στο κέντρο της πόλης.

Στις 29 Ιανουαρίου 2018, ο όμιλος του Μαϊάμι Μπέκαμ Γιουνάιτεντ, τέσσερα χρόνια μετά την αρχική ανακοίνωση για επιδίωξη αγοράς μίας ομάδας, κέρδισε το εικοστό πέμπτο εισιτήριο του MLS και επρόκειτο να ξεκινήσει το 2020.

Πρόστιμο

Η ιδιοκτησία της ομάδας λειτουργεί πλέον μέσω της Miami Freedom Park. Ορισμένα γραφικά που χρησιμοποιούνται από την ομάδα έχουν θυμίσει τον Πύργο της Ελευθερίας, ένα ορόσημο της πόλης. Η Ίντερ Μαϊάμι ανακοινώθηκε ως το όνομα του συλλόγου στις 5 Σεπτεμβρίου 2018. Στις 30 Δεκεμβρίου 2019, ο πρώην παίκτης της εθνικής Ουρουγουάης Ντιέγκο Αλόνσο ανακοινώθηκε ως ο πρώτος προπονητής του συλλόγου.

Ο πρώτος αγώνας της διεξήχθη την 1η Μαρτίου 2020 και ηττήθηκε 1-0 εκτός έδρας από το Λος Άντζελες. Ο Ροντόλφο Πιζάρο σημείωσε το πρώτο γκολ στην ιστορία της στον επόμενο αγώνα στις 7 Μαρτίου, στην ήττα 2-1 από την D.C. United. Ο πρώτος της εντός έδρας αγώνας υποτίθεται ότι θα ήταν στις 14 Μαρτίου 2020, ενάντια στο LA Galaxy, την πρώην ομάδα του Μπέκαμ. Ο αγώνας καθθυστέρησε λόγω της πανδημίας. Στις 23 Αυγούστου 2020 η Ίντερ Μαϊάμι κατέγραψε την πρώτη της νίκη με 3-2 επί της Ορλάντο Σίτι.

Στις 18 Ιανουαρίου 2021, ο προπονητής γυναικών της Αγγλίας και πρώην συμπαίκτης του Μπέκαμ, ο Φιλ Νέβιλ, διορίστηκε ως νέος προπονητής. Στις 28 Μαΐου 2021, το MLS ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Ίντερ, για παραβίαση των κανόνων του ρόστερ κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2020.

Ο σύλλογος είχε υπογράψει τον Ματουιντί και τον Ρέγες και βρέθηκε ότι είχε υπερβεί το μέγιστο ποσό, που μπορούσε να δαπανήσει. Το MLS επέβαλε τελικά πρόστιμο 2 εκατ. δολαρίων.

Χρώματα και σήμα

Ο όμιλος Miami Beckham United αποκάλυψε το όνομα και τα χρώματα της ομάδας στις 5 Σεπτεμβρίου 2018. Το όνομα ανακοινώθηκε. Το σήμα σχεδιασμένο με στυλ και χρώματα που θυμίζουν την αρχιτεκτονική παράδοση της πόλης, εμφανίζει δύο μεγάλους λευκούς ερωδιούς και συμπλεγμένα τα πόδια που σχηματίζουν το γράμμα M. Ανάμεσα στους ερωδιούς είναι μια έκλειψη. Ο ήλιος φέρει επτά ακτίνες, για τον αριθμό της φανέλας που φορούσε ο Μπέκαμ!

Τα χρώματα της ομάδας είναι ροζ, μαύρο και άσπρο και είναι η μόνη μεγάλη επαγγελματική αθλητική ομάδα στη Βόρεια Αμερική που έχει το ροζ ως χρώμα. Στο περίβλημα εμφανίζεται το όνομα της ομάδας και σε λατινικούς αριθμούς MMXX, το έτος 2020, όπου ήταν και η εναρκτήρια σεζόν συλλόγου.

Το σήμα της νέας ομάδας του Μέσι:

Διαφωνία με Ίντερ

Το όνομα του συλλόγου αποτέλεσε αντικείμενο διαφωνίας του εμπορικού σήματος με την ιταλική Ίντερ, η οποία υπέβαλε αξίωση στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας κι Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ για την προστατευμένη χρήση του «Inter» το 2014. Το MLS υπέβαλε ένσταση για την αξίωση εμπορικού σήματος τον Απρίλιο 2019, υποστηρίζοντας ότι το όνομα «Ίντερ» ήταν γενικό λόγω της χρήσης του από άλλους συλλόγους και δεν μπορούσε να διεκδικηθεί αποκλειστικά. Από το 2021, η υπόθεση συνεχίζεται...

Ο Μέσι όλο και πιο εμβληματικός: Η εντυπωσιακή τοιχογράφια σε σιδηροδρομικό σταθμό του Μπουένος Άιρες
REST OF THE WORLD

14:06 - 07.06.2023

Ο Μέσι όλο και πιο εμβληματικός: Η εντυπωσιακή τοιχογράφια σε σιδηροδρομικό σταθμό του Μπουένος Άιρες

Ο Λιονέλ Μέσι οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του Μουντιάλ και μήνες αργότερα τον θρίαμβο στα γήπεδα του Κατάρ εμφανίστηκε στο Μπουένος Άιρες μια εντυπωσιακή τοιχογράφια του.

Τον Μάρτιο του 2020, η Ίντερ Μαϊάμι άρχισε να παίζει στο Fort Lauderdale. Θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο στάδιο, γνωστό ως «Πάρκο Ελευθερίας». Η τρέχουσα πρόταση είναι για ένα στάδιο 25.000 θέσεων που θα αποτελεί μέρος του Freedom Park, ενός συγκροτήματος μικτής χρήσης στη σημερινή τοποθεσία του Melreese Country Club, που βρίσκεται κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι.

Η έγκριση για την κατασκευή του γηπέδου εξαρτιόταν από το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που διεξήχθη στις 6 Νοεμβρίου 2018. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχε περίπου το 60 τοις εκατό των ψηφοφόρων που ενέκρινε το μέτρο για τη μετατροπή του γηπέδου γκολφ της πόλης κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο στο νέο στάδιο της Ίντερ, το Miami Freedom Park.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη, που θα κατασκευαστεί σε δημόσια έκταση 131 στρεμμάτων, θα περιλαμβάνει το στάδιο και 58 στρέμματα θα είναι δημόσιο πάρκο. Οι ιδιοκτήτες θα κάνουν επίσης ετήσιες δόσεις 20 εκατομμυρίων δολαρίων για 30 χρόνια για βελτιώσεις σε δημόσια πάρκα σε όλη την πόλη. Σε ό,τι αφορά τους οπαδούς, υπάρχουν τέσσερις επίσημες λέσχες οπαδών: Nación Rosa Y Negro, The Siege, Southern Legion και Vice City 1896. Ο σύλλογος έχει αντιπαλότητα με το Orlando City.