Παραστρατιωτική οργάνωση πίσω από την απαγωγή του πατέρα του Λουίς Ντίας
i

© Youtube

Παραστρατιωτική οργάνωση πίσω από την απαγωγή του πατέρα του Λουίς Ντίας

Τζιοβάνι Ζάκαρη 23:26 - 02.11.2023

Την απάντηση στο ποιος απήγαγε τον πατέρα του Λουίς Ντίας έδωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας, η οποία υποστήριξε πως ο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» κρύβεται πίσω από την αποτρόπαια πράξη.

Στις 29 Οκτωβρίου 2023 οι γονείς του Λουίς Ντίας απήχθησαν από ένοπλους άνδρες με μοτοσικλέτες, όσο βρίσκονταν σε ένα βενζινάδικο στο Μπαράνκας. Μία μέρα αργότερα και έπειτα από μία μεγάλη επιχείρηση, η μητέρα του, Σιλένις Μαρουλάδα, διασώθηκε από την αστυνομία.

Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα (2/11), ο πατέρας του. Μάνουελ Ντίας, δεν έχει βρεθεί ακόμα, με τις Αρχές της χώρας να συνεχίζουν την αναζήτηση. Εντούτοις, την Πέμπτη (2/11), η κυβέρνηση της Κολομβίας έδωσε μία πολύ σημαντική πληροφορία, αφού αποκάλυψε το ποιος βρίσκεται πίσω από την απαγωγή. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, οι άνθρωποι που φαίνεται να κρατούν στα χέρια τους τον συγκεκριμένο άνδρα ανήκουν στον «Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό» 

«Έχουμε λάβει την πληροφορία πως η απαγωγή που πραγματοποιήθηκε στο Μπαράνκας, όπου οι γονείς του ποδοσφαιριστή, Λουίς Ντίας, αποτέλεσαν τα θύματα, ενορχηστρώθηκε από μονάδα που ανήκε στον ΕΑΣ. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του κ. Μάνουελ Ντίας και υπενθυμίζουμε στον ΕΑΣ πως είναι υπεύθυνος για την σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του. Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον Λουίς Ντίας και την οικογένειά του» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της κυβέρνησης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο στρατηγός, Γουίλιαμ Ρενέ Σαλαμάνκα, ανακοίνωσε μια ανταμοιβή έως και 200 ​​εκατομμυρίων πέσος για πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται ο πατέρας του Ντίας

© Marca

Tι είναι ο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός»

Ο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» είναι μια μαρξιστική-λενινιστική ανταρτική ομάδα. η οποία ιδρύθηκε το 1964, από τον Φάμπιο Βάσκες Καστάνιο o και άλλους Κολομβιανούς αντάρτες που εκπαιδεύτηκαν στην Κούβα. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει καταχωρίσει τον ΕΑΣ ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση , φαινομενικά λόγω της φήμης του για απαγωγές με λύτρα και ένοπλες επιθέσεις στις υποδομές της Κολομβίας. Τον Απρίλιο του 2004, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε τον ΕΑΣ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων για αυτές τις ενέργειες και τις παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου

Σύμφωνα με την Κλόντια Κάγιε , εκπρόσωπο του «País Libre» , ένα κολομβιανό ίδρυμα για θύματα απαγωγών, ο ΕΑΣ είναι υπεύθυνος για τον θάνατο 153 ομήρων μεταξύ 2000 και 2007 και την απαγωγή πάνω από 3.000 ανθρώπων