Η νέα γκέλα σε ντέρμπι και το μεγάλο πρόβλημα της Μάντσεστερ Σίτι με το «Big-6»

Έρλινγκ Χάαλαντ

i

©Photo by Justin Setterfield/Getty Images/Ideal Images

Η νέα γκέλα σε ντέρμπι και το μεγάλο πρόβλημα της Μάντσεστερ Σίτι με το «Big-6»

Κώστας Τόπας 10:35 - 01.04.2024

Σε ακόμη ένα ντέρμπι η Μάντσεστερ Σίτι πέταξε βαθμούς κι απέδειξε ότι κόντρα στους «Big-6» τα βρίσκει σκούρα.

Η «μητέρα όλων των μαχών» υποσχέθηκε τόσα πολλά που έμεινε στα μισά του δρόμου. Όλο το επίκεντρο ήταν στον αγώνα της Άρσεναλ με τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά το πραγματικό σπουδαίο παιχνίδι ήταν ο αγώνας Λίβερπουλ - Μπράιτον που έγινε στο «Άνφιλντ», λίγο πριν τη σέντρα στο «Έμιρεϊτς».

Συμβαίνει συχνά όταν οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές, η πραγματικότητα καταλήγει να είναι διαφορετική. Η Σίτι προσπάθησε με κάθε τρόπο, αλλά ο Μίκελ Αρτέτα δημιούργησε ένα ανυπέρβλητο αμυντικό πλαίσιο γύρω από τον Ντέιβιντ Ράγια, εγκαταλείποντας έτσι το στυλ του. Οι Πολίτες είχαν μόλις ένα σουτ στο τέρμα, ενώ η Άρσεναλ, που αφοσιώθηκε στην άμυνα σχεδόν σε όλο το παιχνίδι, δημιούργησε ευκαιρίες για να βρει δίχτυα.

Και ποιος θα είχε αίσιο τέλος θα ήταν η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ  η οποία έκανε τη δουλειά της κόντρα στην Μπράιτον -με ανατροπή- και είναι η μοναδική πρωτοπόρος στην Premier League με 67 βαθμούς, δύο περισσότερους από την Άρσεναλ (65) και τρεις περισσότερους από την Μάντσεστερ Σίτι (64).

Απομένουν ακόμη οκτώ αγωνιστικές -εννιά για κάποιους- και τίποτα δεν είναι βέβαιο για την κατάκτηση της φετινής Premier League. Όμως η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος της ημέρας και τα στατιστικά δείχνουν ότι κάθε φορά που οι Πολίτες κοντράρονται με το «Big-6» τα βρίσκουν σκούρα.

Χειρότερα ρεκόρ από πέρυσι

Η Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε τον ένατο τίτλο της στην Premier League την περασμένη σεζόν και ένα από τα κλειδιά ήταν οι βαθμοί που πρόσθεσε κόντρα σε Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ενώ είναι αλήθεια ότι η Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι και η Τότεναμ δεν συμμετέχουν στη μάχη για τον τίτλο αυτή τη σεζόν, οι «κόκκινοι διάβολοι» προσπάθησαν να ακολουθήσουν τα βήματα της Σίτι και της Άρσεναλ την προηγούμενη σεζόν.

Το 2022/23, η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα είχε μόνο δύο ήττες σε δέκα αγώνες από αντιπάλους των «Big Six». 2-1 από την Γιουνάιτεντ και 4-1 από την Λίβερπουλ, ενώ στην τρέχουσα περίοδο, σε εννέα αγώνες, επειδή μένει να αντιμετωπίσει την Τότεναμ, η Μάντσεστερ Σίτι έχει μία ήττα και έξι ισοπαλίες. 1-0 από την Άρσεναλ, 4-4 εναντίον της Τσέλσι, 1-1 κόντρα στη Λίβερπουλ, 3-3 απέναντι στην Τότεναμ, 1-1 με αντίπαλο την Τσέλσι, 1-1 εναντίον της Λίβερπουλ και το 0-0 απέναντι στην Άρσεναλ.

Ως εκ τούτου, οι Πολίτες σημείωσαν επιτυχία μόνο εναντίον της ομάδας από την ίδια τους πόλη, τη Γιουνάιτεντ , κερδίζοντας με 3-0 και 3-1 σε κάθε αγώνα. Με άλλα λόγια, η Μάντσεστερ Σίτι μετά βίας έχει προσθέσει 12 βαθμούς -ελλείψει Τότεναμ- απέναντι στους πέντε αντιπάλους των «Big Six», ενώ την περασμένη σεζόν συγκέντρωσε 21 πόντους.