Μάρκο Λιβάγια: Ο λόγος της αποχώρησής του από την Κροατία και ποιες οι πιθανότητες να επιστρέψει στην Ελλάδα

Μάρκο Λιβάγια: Ο λόγος της αποχώρησής του από την Κροατία και ποιες οι πιθανότητες να επιστρέψει στην Ελλάδα

Γιώργος Σακελλαρίου 22:19 - 22.05.2024 / Ανανεώθηκε: 09:37 - 29.05.2024

Ο Κροάτης επιθετικός έχει αντιμετωπίσει πολλούς τραυματισμούς στη Χάιντουκ, που θα ήθελε να τον πουλήσει. Ποιες ομάδες στην Ελλάδα θα δέχονταν τις υπηρεσίες του.

Ο Μάρκο Λιβάγια είναι ένας ποιοτικός επιθετικός.

Έχει σπουδαίο βιογραφικό με συμμετοχές σε Ιντερ, Αταλάντα, Έμπολι, Ρούμπιν Καζάν, Λας Πάλμας και φυσικά και στην ΑΕΚ.

Αποφάσισε μετά την Ένωση να γυρίσει στην πατρίδα του και στη Χάιντουκ Σπλιτ λατρευόταν. Όλα αυτά μέχρι τα μισά της τρέχουσας σεζόν.

Η Χάιντουκ ήταν στον πρώτο γύρο αρκετό διάστημα στην κορυφή του κροατικού πρωταθλήματος, ενώ να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Europa Conference League.

Στη συνέχεια πήρε κεφάλι η Ριέκα και στο τέλος πανηγύρισε πάλι τον τίτλο η Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η Χάιντουκ έπεσε στην τρίτη θέση με τον Λιβάγια να βρίσκεται στα πιτς. Έχει χάσει ήδη οκτώ ματς και το σαββατιάτικο με τη Λοκομοτίβα θα είναι το ένατο. Ο ίδιος φέτος έχει μετρήσει 30 αγώνες, 12 γκολ και 4 ασίστ.

Στην Κροατία τονίζουν ότι ο Λιβάγια, ο οποίος έχει συμβόλαιο έως το 2027 και τον ερχόμενο Αύγουστο θα κλείσει τα 31 του χρόνια, δεν είναι απίθανο ν’ αποχωρήσει και ενδεχόμενος προορισμός του είναι η Ελλάδα…

Σε δημοσιεύματα των Κροατών αναφέρεται ξεκάθαρα ο λόγος που δεν παίζει ο Λιβάγια:

«Ο Λιβάγια αντιμετωπίζει ένα σημαντικό σταυροδρόμι στην καριέρα του: Η ιστορία επαναλαμβάνεται, στη Χάιντουκ δεν βρέθηκε ποτέ σε τέτοια κατάσταση. Ο σταρ και ο σύλλογος αντιμετωπίζουν μια μεγάλη δοκιμασία και η σεζόν στο τέλος είναι μια μεγάλη προειδοποίηση για όλους.

Ο Μάρκο Λιβάγια δεν έπαιζε για όγδοο σερί παιχνίδι.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, μπορεί να πει κάποιος, αφού έπειτα από οκτώ χρόνια έχει παρόμοια προβλήματα. Στην Ιταλία είχε χάσει πάλι έναν σημαντικό αριθμό αγώνων.

Φέτος, τραυματίστηκε στα τέλη Μαρτίου σε ματς με τη Ντινάμο, έχει χάσει οκτώ ματς, ενώ ο ένατος κόντρα στη Λοκομοτίβα είναι προ των πυλών. Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να ρισκάρει την τελευταία αγωνιστική. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα επιστρέψει ο Λιβάγια, σε ποια κατάσταση υγείας, ποια θα είναι η δύναμη της θέλησής του, έπειτα από δύο μήνες που δεν παίζει.

Δεν τον έχουμε δει σε τέτοια κατάσταση στη Χάιντουκ, θα είναι μια νέα πρόκληση για όλους. Στα 3,5 χρόνια που είναι στο Πόλιουντ, δεν υπήρξε τόσο μεγάλο διάστημα απουσίας.

Στο ξεκίνημα δεν είχε χάσει ποτέ δύο αγώνες στη σειρά. Αλλά φέτος τραυματίστηκε το φθινόπωρο, στη συνέχεια κόντρα στη Ριέκα, στην αρχή της άνοιξης δέχθηκε χτύπημα στον αστράγαλο εξαιτίας του οποίου έχασε δύο παιχνίδια και στη συνέχεια έπαιζε με ενέσεις.

“Λίγοι θα άντεχαν τέτοιους πόνους όπως ο Λιβάγια”, τόνισε ο παλαίμαχος Γιούρε Ιβάνκοβιτς .

Είναι αλήθεια, αλλά ο Λιβάγια είναι ήδη εκτός δράσης για 1,5 μήνα, η Χάιντουκ έπαιξε πάνω από τη μισή άνοιξη χωρίς τον καλύτερο παίκτη της.

Μάλιστα το πιο σημαντικό ματς για το τρόπαιο της «παρηγοριάς», το Κύπελλο. Ο Λιβάγια βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στην καριέρα του, είναι ξεκάθαρο σε όλους. Μετά από δύο δυσάρεστες τραυματισμούς, πρέπει να επιστρέψει καλύτερος και σύντομα έρχονται τα 31α γενέθλιά του.

Θα πρέπει να αλλάξει τις συνήθειές του, να αφοσιωθεί περισσότερο στις προπονήσεις, με στόχο να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που τον επηρέασαν αυτή την άνοιξη. Έχουμε ήδη δηλώσει αρκετές φορές ότι έφτασαν τα χρόνια και μαζί τους τραυματισμοί με μεγαλύτερο χρόνο αποθεραπείας.

Εξαιτίας όλων, ο Λιβάγια και η Χάιντουκ αντιμετωπίζουν έναν μεγάλο πειρασμό. Ο νέος πρόεδρος έχει ανοιχτά ρωτήσει για Πέρισιτς και Μπρεκάλ και πρέπει να καθίσει με τον Λιβάγια για να δει την ετοιμότητά του. Το τέλος της σεζόν είναι μια μεγάλη προειδοποίηση για όλους. Οι αλλαγές στη σκέψη και στον τρόπο εργασίας είναι απαραίτητες, ο Λιβάγια σίγουρα το γνωρίζει».

Η Χάιντουκ, λοιπόν, δεν θα έλεγε όχι σε μία πώληση. Αλλά στα 31 χρόνια του, ο Λιβάγια δύσκολα θα φέρει αυτά τα χρήματα.

Στην Ελλάδα είναι σαφές ότι τέσσερις ομάδες μπορούν να τον πληρώσουν. ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός.

Ο ΠΑΟΚ θέλει επιθετικό, αλλά περισσότερο έναν φορ περιοχής και δύσκολα θα ασχοληθεί. Ο Ολυμπιακός θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει με τον Ελ Κααμπί, αλλά με 4-3-3 και 4-2-3-1 που προτιμά ο Μεντιλίμπαρ, πάλι ο Κροάτης δεν χωράει ως παίκτης που πρεσάρει πίσω από τον φορ.

Η ΑΕΚ με 4-4-2 του Αλμέιδα θα μπορούσε να είναι μία πιθανότητα, αλλά με την ένταση που έχει με τον Αργεντινό τεχνικό η Ένωση και την πίεση ψηλά, μοιάζει δύσκολο να μπορέσει να αντεπεξέλθει ο Κροάτης.

Σε ό,τι αφορά το «τριφύλλι», όλα θα εξαρτηθούν από τον νέο τεχνικό. Ο Παναθηναϊκός, όμως, πίσω από τον φορ έχει τον Μπακασέτα και υπάρχει και ο Τζούριτσιτς που δεν ξέρει κανείς στην παρούσα φάση αν θα μείνει. Δύσκολα κι εδώ θα χωρέσει ο Λιβάγια. Είναι προφανές, όμως, ότι ο ίδιος έχει ρίξει τα δίχτυα του και περιμένει…