Με μπροστάρη τον Οντεγκααρντ, η Αρσεναλ μπορεί να… ονειρεύεται
i

Μάρτιν Οντεγκααρντ/©instagram

Με μπροστάρη τον Οντεγκααρντ, η Αρσεναλ μπορεί να… ονειρεύεται

Γιάννης Καραγιάννης • 11:23 - 02.01.2023 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Ο Μάρτιν Οντεγκααρντ είναι αυτήν την περίοδο ο πιο φορμαρισμένος παίκτης στην Πρέμιερ Λιγκ και ένας από τους κύριους υπεύθυνους για την «κούρσα» της Αρσεναλ προς τον τίτλο.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ήθελε τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Η συμμετοχή σε τελική φάση Παγκόσμιου Κυπέλλου είναι κάτι που αποτελεί όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή και ο Μάρτιν Οντεγκααρντ δεν αποτελεί εξαίρεση. Η αδυναμία, όμως, της Νορβηγίας να βρεθεί στα γήπεδα του Κατάρ, στέρησε αυτή τη δυνατότητα από τον 24χρονο μέσο.

Μουντιάλ, δεν είχε λοιπόν το πρόγραμμα, όμως ο αρχηγός της Αρσεναλ, είχε ένα σημαντικό διάστημα για να «καθαρίσει» το μυαλό του, να πάρει ανάσες και να είναι ξεκούραστος και πανέτοιμος για την επανέναρξη της Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Μικέλ Αρτέτα τρίβει τα χέρια του βλέποντας τον Νορβηγό να είναι μπροστάρης στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα του να διαψεύσει όλα τα προγνωστικά του καλοκαιριού και να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου. Ο Οντεγκααρντ γύρισε στη δράση με δυο ασίστ στην ανατροπή της Αρσεναλ απέναντι στη Γουέστ Χαμ (3-1) και στο Μπράιτον έβαλε ξανά το… πόδι του, με ένα γκολ και μια ασίστ, ώστε να φτάσουν οι Λονδρέζοι στην επικράτηση (4-2) και να πάνε στο +7 από τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία είχε γκελάρει (1-1) νωρίτερα στον αγώνα με την Εβερτον.

Και το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται μετά τις τελευταίες εμφανίσεις του Οντεγκααρντ είναι αν υπάρχει ποδοσφαιριστής που να είναι πιο φορμαρισμένος τούτη την περίοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο συμπαίκτης του στην εθνική Νορβηγίας, Ερλινγκ Χάαλαντ, ίσως έχει να πει κάτι επ’ αυτού. Ωστόσο, όταν είναι στο -7 λίγα «πατήματα» μπορεί να βρει. Για να το πούμε απλά, αυτή τη στιγμή ο Οντεγκααρντ είναι ο καλύτερος παίκτης, της πρωτοπόρου και πιο φορμαρισμένης ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ. Εχει φτάσει τα 7 γκολ και τις 5 ασίστ, ενώ στις 13 τελευταίες συμμετοχές του έχει συμμετοχή σε 12 γκολ της ομάδας του.

Όταν τον Ιανουάριο του 2021 μετακινήθηκε στο «Emirates», δανεικός από τη Ρεάλ, ήταν σαν να απελευθερώθηκε. Το «άγονο» πέρασμά του από τη Μαδρίτη τον είχε φτάσει στα όρια της… δυστυχίας, όμως με τη βοήθεια του Μικέλ Αρτέτα σύντομα άρχισε να ξεδιπλώνει πτυχές του πλούσιου ταλέντου του, με αποτέλεσμα η Αρσεναλ να τον αποκτήσει λίγους μήνες μετά με κανονική μεταγραφή.

Στη Μαδρίτη είχε πάει το 2015, ως ένα ακόμα «wonder kid» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μετά από δυο χρονιές στη δεύτερη ομάδα, και ελάχιστες συμμετοχές με την πρώτη, ξεκίνησε το… αγροτικό του στην Ολλανδία (Χέρενφεν, Φίτεσε), πριν επιστρέψει στην Ισπανία για να δοθεί εκ νέου δανεικός στη Σοσιεδάδ.

Στo «Μπερναμπέου» και σε νεαρή ηλικία πήγε και επίσης στη Ρεάλ δεν υπάρχει χρόνος για υπομονή. Υπομονή που χρειαζόταν απαραίτητα να υπάρξει για ένα παιδί που έφυγε από τη Νορβηγία πριν ενηλικιωθεί, σε αναζήτηση του ποδοσφαιρικού του ονείρου. Αλλά ο χρόνος στη Ρεάλ είναι… αδυσώπητος. Σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια.

Αντίθετα, σε μια Αρσεναλ που ήταν σε φάση… αναδόμησης, υπήρχε περιθώριο αναμονής και στήριξης. Εχοντας θητεύσει στο πλευρό του Πεπ Γκουαρντιόλα, ο Μικέλ Αρτέτα είχε τα «όπλα» για να πάρει αυτά που ήθελε από τον Οντεγκααρντ. Και, πλέον, όπως τονίζει και ο προπονητής του, ο 24χρονος μέσος καθορίζει αποτελέσματα αγώνων.

«Πάντα είχα την ελπίδα πως θα μπορέσει να δείξει τις αρετές που έχει. Η συμπεριφορά του, η θέληση του να μάθει και η προσήλωσή του είναι πάντα απίστευτη. Οταν διαθέτεις αυτά τα στοιχεία, συνήθως συμβαίνουν καλά πράγματα και ο Μάρτιν διανύει μια πραγματικά καλή περίοδο. Κρίνει αγώνες, έχει διαφορετική παρουσία στο τερέν και μου αρέσει πραγματικά αυτό που κάνει» ανέφερε προ ημερών ο Αρτέτα, που με τέτοιον Οντεγκααρντ μπορεί να ονειρεύεται

Ο Νορβηγός χαφ είναι πλέον επινοητικός και aggressive στο παιχνίδι του. Εχει γίνει αυτό που λέμε «παίκτης κλάσης». «Μεγαλώνει» από αγώνα σε αγώνα, «βλέπει» πάσες που δεν μπορούν πολλοί να δουν και παράγει στιγμές ποιότητας, ικανές να «στιγματίσουν» αγώνες. Επιπλέον, εμφανίζει χαρακτηριστική ψυχραιμία, σταθερότητα και διάθεση να βγει μπροστά. Δεν πήρε τυχαία το περιβραχιόνιο του αρχηγού από τον Αρτέτα μεσούσης της περιόδου…

Με τη σημαντική συμβολή και του Οντεγκααρντ, οι «κανονιέρηδες», ξεπερνώντας για την ώρα τις αρχικές προσδοκίες, έχουν πλέον προβάδισμα για την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, «χτίζοντας» διαφορά 7 βαθμών από τη δεύτερη Σίτι και παλεύουν να επιστρέψουν στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά από τη σεζόν 2003-04. Τότε που οι «Invicibles» του Αρσεν Βενγκέρ κατακτούσαν αήττητοι το πρωτάθλημα.