Πόσοι παίκτες πέρασαν από αντι-ντόπινγκ κοντρόλ στα ματς με Καζακστάν και Γεωργία

Ελλάδα

i

©Intime

Πόσοι παίκτες πέρασαν από αντι-ντόπινγκ κοντρόλ στα ματς με Καζακστάν και Γεωργία

Sportal newsroom 17:50 - 17.04.2024 / Ανανεώθηκε: 18:04 - 17.04.2024

Πολλοί είναι οι ποδοσφαιριστές που πέρασαν από αντι-ντόπινγκ κοντρόλ το διάστημα που η Εθνική Ελλάδας έδωσε τις αναμετρήσεις με Καζακστάν και Γεωργία.

Χαμός έχει γίνει μετά την είδηση-σοκ για το ελληνικό ποδόσφαιρο πως διεθνής ποδοσφαιριστής βρέθηκε με θετικό δείγμα ντόπινγκ στο ματς με τη Γεωργία. Αυτή τη στιγμή είναι το νο1 θέμα συζήτησης στα social media, με τα ονόματα να δίνουν και να παίρνουν και η αλήθεια είναι πως κυκλοφορούν ονόματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Από την πλευρά της η ΕΠΟ ξεκαθάρισε, με αφορμή το θετικό δείγμα ντόπινγκ που εντοπίστηκε σε Έλληνα ποδοσφαιριστή, ότι δεν έχει καμία ενημέρωση. Δηλαδή αυτή τη στιγμή στην Ομοσπονδία δεν έχουν εικόνα όχι μόνο για το ποιος είναι ο παίκτης, αλλά κι αν είναι θετικός στον έλεγχο που του έγινε.

Υπάρχει απειλή για την Εθνική ή την ομάδα του παίκτη που βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόμπινγκ;
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

17:03 - 17.04.2024

Υπάρχει απειλή για την Εθνική ή την ομάδα του παίκτη που βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόμπινγκ;

Θετικός βρέθηκε ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ελλάδας σε έλεγχο ντόμπινγκ που πραγματοποιήθηκε μετά το ματς με τη Γεωργία. Το ερώτημα που γεννάται αμέσως μετά είναι το αν η «γαλανόλευκη» και η ομάδα του παίκτη κινδυνεύουν με ποινή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δέκα παίκτες της Εθνικής ομάδας πέρασαν από αντιντόπινγκ κοντρόλ πριν από τον ημιτελικό αγώνα μπαράζ με το Καζακστάν, ενώ επιπλέον τρεις ποδοσφαιριστές πέρασαν από έλεγχο μετά το εν λόγω παιχνίδι και τέλος, άλλοι δύο ύστερα από τον τελικό με τη Γεωργία στην Τιφλίδα.

Όλες οι ποινές που προβλέπονται για τον διεθνή παίκτη εάν βγει θετικό και το δεύτερο δείγμα ντόπινγκ

«Άρθρο 17

Φαρμακοδιέγερση (Ντόπινγκ)

Α. Ορισμός

1. Η φαρμακοδιέγερση και οι παραβάσεις φαρμακοδιέγερσης καθορίζονται στον Κανονισμό Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης στις διοργανώσεις και εκτός των Διοργανώσεων της FIFA.

2. Οι πράξεις αυτές αποτελούν φαρμακοδιέγερση, ανεξαρτήτως του εάν εντοπίζονται κατά τη διάρκεια ή εκτός μίας διοργάνωσης.

Β. Περιπτώσεις παράβασης κανόνων καταπολέμησης της φαρμακοδιέργεσης. Οι ακόλουθες περιπτώσεις αποτελούν παραβίαση των κανόνων καταπολέμησης της φαρμακοδιέγερσης:

i. Παρουσία μιας απαγορευμένης ουσίας

1. Η διασφάλιση ότι ουδεμία απαγορευμένη ουσία δεν θα εισαχθεί στο σώμα ενός ποδοσφαιριστή αποτελεί προσωπικό καθήκον του ποδοσφαιριστή αυτού. Οι ποδοσφαιριστές είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε απαγορευμένη ουσία ή προϊόντα μεταβολισμού της ή δεικτών βρεθούν στα δείγματά τους. Ομοίως, δεν απαιτείται να επιδειχθεί πρόθεση, σφάλμα, αμέλεια ή ενσυνείδητη χρήση εκ μέρους του ποδοσφαιριστή, προκειμένου να αποδειχθεί η παραβίαση του κανονισμού καταπολέμησης της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

2. Επαρκής απόδειξη παραβίασης του κανονισμού καταπολέμησης της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) σύμφωνα με το παρόν άρθρο εδραιώνεται όταν συντρέχει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα: η παρουσία μίας απαγορευμένης ουσίας ή των προϊόντων μεταβολισμού της ή των δεικτών της, στο δείγμα "Α" του ποδοσφαιριστή, όταν ο ποδοσφαιριστής παραιτείται από το δικαίωμα να αιτηθεί την ανάλυση του δείγματος "Β" και το δείγμα "Β" δεν αναλυθεί, ή όταν το δείγμα "Β" του ποδοσφαιριστή αναλυθεί και η ανάλυση του δείγματος "Β" του ποδοσφαιριστή επιβεβαιώνει την παρουσία απαγορευμένης ουσίας, ή των προϊόντων μεταβολισμού της ή των δεικτών της που βρέθηκαν στο δείγμα "Α" του ποδοσφαιριστή.

3. Εκτός των ουσιών αυτών για τις οποίες καθορίζεται ρητά ένα ποσοτικό όριο αναφοράς στον Πίνακα Απαγορευμένων Ουσιών, η παρουσία οποιασδήποτε ποσότητας μίας απαγορευμένης ουσίας ή προϊόντων μεταβολισμού της ή δεικτών της στο δείγμα ενός ποδοσφαιριστή αποτελεί παραβίαση του κανονισμού καταπολέμησης της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ).

4. Ως εξαίρεση στην γενική διάταξη του παρόντος άρθρου, ο πίνακας των απαγορευμένων ουσιών μπορεί να καθορίζει ειδικά κριτήρια για την αξιολόγηση των απαγορευμένων ουσιών που μπορεί επίσης να παραχθούν ενδογενώς.

ii. Χρήση ή απόπειρα χρήσης απαγορευμένης ουσίας ή απαγορευμένης μεθόδου

1. Η διασφάλιση ότι ουδεμία απαγορευμένη ουσία δεν θα εισαχθεί στο σώμα ενός ποδοσφαιριστή αποτελεί προσωπικό καθήκον του ποδοσφαιριστή αυτού. Ομοίως, δεν απαιτείται να αποδειχθεί πρόθεση, σφάλμα, αμέλεια ή εν γνώσει χρήσης εκ μέρους του ποδοσφαιριστή, προκειμένου να εδραιωθεί παραβίαση φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) για την χρήση μίας απαγορευμένης ουσίας ή απαγορευμένης μεθόδου.

2. Η επιτυχία ή αποτυχία χρήσεως απαγορευμένης ουσίας ή απαγορευμένης μεθόδου είναι επουσιώδης. Προκειμένου να διαπραχθεί παραβίαση του κανονισμού καταπολέμησης της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) αρκεί ότι η απαγορευμένη ουσία ή απαγορευμένη μέθοδος χρησιμοποιήθηκε ή έγινε απόπειρα χρησιμοποιήσεώς της.

iii. Άρνηση, ή αδυναμία υποβολής δείγματος κατά την συλλογή δείγματος

Άρνηση ή αδυναμία άνευ αμάχητης αιτιολογίας, υποβολής συλλογής δείγματος μετά την ειδοποίηση όπως ορίζεται από τον ισχύοντα κανονισμό καταπολέμησης της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) ή αποφυγή συλλογής δείγματος.

iv. Mη υποβολή στοιχείων εντοπισμού (whereabouts) και αγνοημένοι έλεγχοι

Η παραβίαση των προϋποθέσεων αναφορικά με την διαθεσιμότητα του ποδοσφαιριστή για ελέγχους εκτός διοργάνωσης, συμπεριλαμβάνει την μη υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων εντοπισμού (whereabouts) και αγνοημένους ελέγχους. Κάθε συνδυασμός τριών αγνοημένων ελέγχων ή μη υποβολής στοιχείων εντοπισμού μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 18 μηνών, θα αποτελεί παραβίαση του κανονισμού καταπολέμησης του ντόπινγκ.

v. Παρέμβαση

Παρέμβαση ή απόπειρα παρέμβασης σε οποιοδήποτε τμήμα του ελέγχου φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ).

1. Η εντός διοργανώσεων κατοχή από έναν ποδοσφαιριστή οποιασδήποτε απαγορευμένης μεθόδου ή οποιασδήποτε απαγορευμένης ουσίας, ή η εκτός διοργανώσεων κατοχή από έναν ποδοσφαιριστή οποιασδήποτε απαγορευμένης μεθόδου ή οποιασδήποτε απαγορευμένης ουσίας που απαγορεύεται εκτός διοργανώσεων, εκτός εάν ο ποδοσφαιριστής αποδείξει ότι η κατοχή είναι σύμφωνη με εξαίρεση θεραπευτικής χρήσης που παραχωρήθηκε ή άλλη αποδεκτή δικαιολογία.

2. Η εντός διοργανώσεων κατοχή από το προσωπικό υποστήριξης ποδοσφαιριστή οποιασδήποτε απαγορευμένης μεθόδου ή οποιασδήποτε απαγορευμένης ουσίας, ή η εκτός διοργανώσεων κατοχή από το προσωπικό υποστήριξης ποδοσφαιριστή οποιασδήποτε απαγορευμένης μεθόδου ή οποιασδήποτε απαγορευμένης ουσίας που απαγορεύεται εκτός διοργανώσεων σε σχέση με έναν ποδοσφαιριστή, διοργάνωση ή προπόνηση, εκτός εάν το προσωπικό υποστήριξης ποδοσφαιριστή αποδείξει ότι η κατοχή είναι σύμφωνη με εξαίρεση θεραπευτικής χρήσης που παραχωρήθηκε σε έναν ποδοσφαιριστή σύμφωνα με το Άρθρο 17 ή άλλη αποδεκτή δικαιολογία.

Διακίνηση ή απόπειρα διακίνησης οποιασδήποτε απαγορευμένης ουσίας ή απαγορευμένης μεθόδου.

viii. Χορήγηση οποιασδήποτε απαγορευμένης ουσίας ή απαγορευμένης μεθόδου

Η χορήγηση ή απόπειρα χορήγησης σε οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή εντός διοργανώσεων, οποιασδήποτε απαγορευμένης μεθόδου ή απαγορευμένης ουσίας, ή χορήγηση ή απόπειρα χορήγησης σε οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή εκτός διοργανώσεων, οποιασδήποτε απαγορευμένης μεθόδου ή απαγορευμένης ουσίας που απαγορεύεται εκτός διοργανώσεων, ή η βοήθεια, παρότρυνση, υποστήριξη, υποκίνηση, συγκάλυψη ή οιοσδήποτε άλλος τύπος συνέργειας που αφορά στην παραβίαση ή οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης του κανονισμού καταπολέμησης της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ).

Γ. Θεραπευτική αιτιολογία

1. Οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής συμβουλεύεται ιατρό ο οποίος συνταγογραφεί θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή για θεραπευτικούς λόγους, θα ζητεί να πληροφορηθεί εάν η συνταγογραφημένη φαρμακευτική αγωγή περιέχει απαγορευμένες ουσίες ή μεθόδους (πρβλ. τον πίνακα που περιέχεται στον Κανονισμό Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης στις Διοργανώσεις και εκτός των Διοργανώσεων της FIFA). Εάν ναι, ο ποδοσφαιριστής θα ζητεί εναλλακτική θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή.

2. Εάν δεν υπάρχει εναλλακτική θεραπεία, ο ποδοσφαιριστής με το τεκμηριωμένο ιατρικό περιστατικό που απαιτεί την χρήση μίας απαγορευμένης ουσίας ή μιας απαγορευμένης μεθόδου, πρέπει πρωτίστως να πάρει εξαίρεση θεραπευτικής χρήσης. Μολαταύτα, οι Εξαιρέσεις Θεραπευτικής Χρήσης θα δίδονται μόνο σε περιπτώσεις σαφούς και επιτακτικής κλινικής ανάγκης, όπου ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

3. Η αίτηση και χορήγηση Εξαίρεσης Θεραπευτικής Χρήσης ακολουθεί αυστηρά την διαδικασία που καθορίζεται στο Διεθνές Πρότυπο για Εξαίρεση Θεραπευτικής Χρήσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Καταπολέμησης της Φαρμακοδιέγερσης (WADA) και στην Πολιτική Εξαιρέσεων Θεραπευτικής Χρήσης της FIFA.

4. Η Εξαίρεση Θεραπευτικής Χρήσης θα αποστέλλεται στο οικείο όργανο της Ε.Π.Ο. εντός 48 ωρών από την ιατρική γνωμάτευση. Εάν ένας αγώνας διεξάγεται κατά την διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, η Εξαίρεση Θεραπευτικής Χρήσης θα φθάνει στο οικείο όργανο πριν από την έναρξη του αγώνα, ή θα επιδεικνύεται στον έλεγχο φαρμακοδιέγερσης. Καμία Εξαίρεση Θεραπευτικής Χρήσης δεν θα γίνεται δεκτή μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού περιθωρίου.

5. Η απαγορευμένη ουσία της θεραπείας θα θεωρείται δικαιολογημένη μόνον όταν προσυπογράφεται από το οικείο όργανο της Ε.Π.Ο.

6. Οι παρούσες διατάξεις υπόκεινται στον Κανονισμό Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης στις Διοργανώσεις και εκτός των Διοργανώσεων της FIFA.

Δ. Ποινές1. Σε γενικές γραμμές, οι ποινές που ακολουθούν θα εφαρμόζονται σε παραβάσεις φαρμακοδιέγερσης, όπως καθορίζονται σύμφωνα με το Κεφάλαιο ΙΙI του Κανονισμού Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης στις Διοργανώσεις και εκτός των Διοργανώσεων της FIFA.

α) Για τις παραβάσεις των παρακάτω κεφαλαίων:

- Η παρουσία μίας απαγορευμένης ουσίας ή προϊόντων μεταβολισμού ή δεικτών της,

- Χρήση ή απόπειρα χρήσεως απαγορευμένης ουσίας ή απαγορευμένης μεθόδου,

- Άρνηση ή αδυναμία άνευ αμάχητης αιτιολογίας στην υποβολή σε συλλογή δείγματος,

- Παρέμβαση ή απόπειρα παρέμβασης σε οποιοδήποτε τμήμα του ελέγχου φαρμακοδιέγερσης, και

- Κατοχή απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων θα επιβάλλεται η ποινή του διετή αποκλεισμού για την πρώτη παράβαση και δια βίου αποκλεισμού σε περίπτωση επανάληψης.

β) Εάν εντοπιστούν τυχόν ουσίες που περιέχονται στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων (πρβλ. Παράρτημα Α του Κανονισμού Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης στις Διοργανώσεις και εκτός των Διοργανώσεων της FIFA) για τις οποίες είναι δυνατόν να παρουσιαστούν αποδείξεις ότι οι συγκεκριμένες ουσίες δεν σκόπευαν στην βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, η πρώτη παράβαση θα τιμωρείται με παρατήρηση τουλάχιστον και σε περίπτωση επανάληψης με διετή αποκλεισμό. Η τρίτη παράβαση θα επισύρει δια βίου αποκλεισμό.

γ) Κάθε παράβαση του Κεφαλαίου ΙΙ.7 (Διακίνηση οποιασδήποτε απαγορευμένης ουσίας ή απαγορευμένης μεθόδου) ή του Κεφαλαίου ΙΙ.8 (Χορήγηση απαγορευμένης ουσίας ή μεθόδου), θα επισύρει αποκλεισμό τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Εάν η ηλικία οποιουδήποτε από τους εμπλεκόμενους παίκτες είναι μικρότερη των 21 ετών, ο δράστης που τους έχει χορηγήσει την απαγορευμένη ουσία θα τιμωρείται με δια βίου αποκλεισμό.

δ) Κάθε παράβαση του Κεφαλαίου ΙΙ.4 (Αδυναμία παροχής απαιτούμενων πληροφοριών σχετικά με την τοποθεσία που βρίσκονται ποδοσφαιριστές ή την διαθεσιμότητά τους για έλεγχο), θα επισύρει αποκλεισμό τουλάχιστον τριών μηνών έως δύο έτη.

2. Εάν ο ύποπτος είναι σε θέση να αποδείξει σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση ότι δεν υπέχει σημαντική υπαιτιότητα ή αμέλεια, η ποινή μπορεί να μειωθεί, μόνον όμως κατά το ήμισυ της ποινής που εφαρμόζεται σύμφωνα με την παράγραφο 1, ο δε δια βίου αποκλεισμός δεν επιτρέπεται να μειωθεί σε διάστημα μικρότερο των οκτώ ετών.

3. Εάν ο ύποπτος είναι σε θέση να αποδείξει σε μία μεμονωμένη περίπτωση ότι δεν υπέχει υπαιτιότητα ή αμέλεια, η ποινή που άλλως θα εφαρμόζονταν σύμφωνα με τους όρους της παραγράφου 1 καθίσταται άσχετη.

4. Εάν η συνδρομή που παρέχεται από έναν ύποπτο οδηγήσει στην αποκάλυψη ή σε αποδείξεις υπάρξεως μιας παράβασης φαρμακοδιέγερσης από ένα άλλο πρόσωπο, η ποινή μπορεί να μειωθεί, μόνον όμως κατά το ήμισυ της ποινής που εφαρμόζεται σύμφωνα με τους όρους της παραγράφου 1, ο δε δια βίου αποκλεισμός δεν επιτρέπεται να μειωθεί σε διάστημα μικρότερο των οκτώ ετών.

5. Εάν ένας η περισσότεροι ποδοσφαιριστές της ιδίας ομάδας τιμωρηθούν για παραβάσεις φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ), δύναται να τιμωρηθεί και η ομάδα. Η ομάδα τιμωρείται με απώλεια του αγώνα και χρηματική ποινή η οποία για μεν τις ΠΑΕ είναι από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, για δε τα σωματεία από χίλια (1.000) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.

Ε. Επανάληψη ελέγχου

Η Ε.Π.Ο. δύναται να διατάξει οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή που τιμωρείται για διάπραξη παράβασης φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) να υποβληθεί σε περαιτέρω ελέγχους φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) κατά την διάρκεια του αποκλεισμού του.

ΣΤ. Διαδικασία

Οι επίσημες και τεχνικές απόψεις της διαδικασίας ελέγχου φαρμακοδιέγερσης, θα πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τον Κανονισμό Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης στις Διοργανώσεις της FIFA και Εκτός Διοργανώσεων αυτής.

Ζ. Υποχρεώσεις του ποδοσφαιριστή

1. Κάθε ποδοσφαιριστής που λαμβάνει μέρος σε μια διοργάνωση ή άλλη εκδήλωση που οργανώνεται από την Ε.Π.Ο., ή υπό την αιγίδα της Ε.Π.Ο. κατά την προπόνηση που οδηγεί σε μία τέτοια διοργάνωση ή εκδήλωση, θα συμφωνεί να υποβάλλεται σε όσους ελέγχους διενεργούνται, εντός ή εκτός αγώνα είτε από τα επιτετραμμένα όργανα του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) εντός των πλαισίων των αρμοδιοτήτων του (άρθρο 6 ν. 4373.2016, Κώδικας Αντιντόπινγκ) είτε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ WADA είτε από τα σχετικά όργανα της Ε.Π.Ο. που έχουν εξουσιοδοτηθεί νόμιμα.

2. Συμφωνεί στην λήψη δειγμάτων κατά τρόπο ώστε να εντοπίζεται η παρουσία οποιασδήποτε απαγορευμένης ουσίας ή στην απόδειξη χρησιμοποίησης οποιασδήποτε απαγορευμένης μεθόδου.

Η. Κυβερνητικές κυρώσεις κατά της φαρμακοδιέγερσης

Ακόμη και εάν ένα κρατικό όργανο επιβάλλει κυρώσεις για μία παράβαση φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ), τα δικαιοδοτικά όργανα της Ε.Π.Ο. θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα να εξετάσουν την υπόθεση και αποφανθούν εάν θα επιβάλλουν κύρωση σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Θ. Ποινές που επιβάλλονται από άλλα αθλητικά όργανα

Οποιεσδήποτε νομικά δεσμευτικές ποινές που επιβάλλονται από μία άλλη διεθνή αθλητική ομοσπονδία ή μία εθνική οργάνωση για την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) που συμμορφώνονται με τις θεμελιώδεις νομικές αρχές, θα επικυρώνονται αυτοδικαίως από την Ε.Π.Ο.

Ι. Διοργανώτριες αγώνων – Έλεγχος

1. Οι διοργανώτριες δύνανται, μετά από μυστική κλήρωση του πειθαρχικού τους οργάνου, να ορίζουν έλεγχο ντόπινγκ σε αγώνες της αρμοδιότητάς τους. Τα έξοδα του ελέγχου αυτού βαρύνουν την εκκαθάριση του αγώνα.

2. Κάθε άλλος έλεγχος, που καθορίζεται από άλλα όργανα, δεν είναι δυνατό να βαρύνει την εκκαθάριση του αγώνα, τις Π.Α.Ε. ή τις διοργανώτριες ενώσεις και την Ε.Π.Ο.

3. Για την επιβολή ποινών από τις παραβάσεις του παρόντος άρθρου και εν γένει του κανονισμού αντιντόπινγκ ποδοσφαιριστών, σε πρώτο βαθμό είναι αρμόδιες οι πειθαρχικές επιτροπές των επαγγελματικών κατηγοριών και σε δεύτερο βαθμό η Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο., εκτός αν ορίζεται άλλως».