Ντόρτμουντ: Ενα εργοστάσιο αστεριών που σήμερα θα μπορούσε να διεκδικήσει κάθε τίτλο

Τζουντ Μπέλιγχαμ, Έρλινγκ Χάαλαντ και Ιλκάι Γκουντογκάν

Ντόρτμουντ: Ενα εργοστάσιο αστεριών που σήμερα θα μπορούσε να διεκδικήσει κάθε τίτλο

Κώστας Τόπας 10:24 - 10.04.2024

Χάαλαντ, Μπέλιγχαμ, Γκουντογκάν. Αυτά είναι μερικά ονόματα που στο παρελθόν φόρεσαν τη φανέλα της Ντόρμουντ, η οποία αν κρατούσε στο ρόστερ της όλα αυτά τα αστέρια θα μπορούσε σήμερα να διεκδικθεί κάθε πιθανό τίτλο!

Μπορείτε να φανταστείτε ότι η Μπορούσια Ντόρτμουντ θα μπορούσε να έχει σήμερα στο ρόστερ της αστέρια όπως τους Έρλινγκ Χάαλαντ, Τζουντ Μπέλιγχαμ, Ιλκάι Γκουντογκάν, Ουσμάν Ντεμπελέ και Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ; Ολοι τους φόρεσαν τη φανέλα των Βεστφαλών, αλλά η γερμανική ομάδα είναι ένα από τα προτιμώμενα εργοστάσια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών. Η Ντόρτμουντ είναι μια ιδανική ομάδα για να εκτοξεύσει ένας ποδοσφαιριστής την καριέρα του.

Η επιθετική γραμμή είναι η βασική γραμμή για τις επιχειρήσεις του συλλόγου. Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Μπορούσια Ντόρτμουντ ήρθε το καλοκαίρι του 2018. Η Μπαρτσελόνα είχε χάσει τον Νεϊμάρ έναντι 222 εκατομμυρίων ευρώ από την Παρί Σεν Ζερμέν. Για να καλύψει την τρύπα απέκτησε τον Ουσμάν Ντεμπελέ, για τον οποίο πλήρωσε 135 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γάλλος εξτρέμ αποχώρησε από τη γερμανική ομάδα και με αυτόν τον τρόπο γέμισε τα ταμεία των Βεστφαλών.

Αυτός είναι ο λόγος που δε δόθηκε αυτό το πέναλτι!
CHAMPIONS LEAGUE

09:51 - 10.04.2024

Αυτός είναι ο λόγος που δε δόθηκε αυτό το πέναλτι!

Ο Τόμας Τούχελ αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον διαιτητή, στον οποίο οι Βαυαροί διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το πέναλτι που δεν καταλογίστηκε υπέρ τους, μετά το γεγονός ότι ο Γκάμπριελ έστησε την μπάλα ξανά με τα χέρια, αφότου ο Ραγιά έπαιξε το ελεύθερο με πάσα στον Βραζιλιάνο στόπερ των «κανονιέρηδων».

Ενα ακόμη τρανό παράδειγμα είναι αυτό του Έρλινγκ Χάαλαντ. Η Μάντσεστερ Σίτι πλήρωσε μόλις 60 εκατομμύρια ευρώ για το κομμάτι που έλειπε από το παζλ της ώστε να κατακτήσει το Champions League. Το πρώτο στην ιστορία των Πολιτών. Η Ντόρτμουντ ήταν επίσης καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του Τζουντ Μπέλιγχαμ στο ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου. Ο Άγγλος μέσος μπήκε στα ραντάρ της Ρεάλ Μαδρίτης και το περασμένο καλοκαίρι απέκτησε τις υπηρεσίες του για μια μεταγραφή κοντά στα 103 εκατομμύρια ευρώ.

Πέντε χρόνια νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2018, ήταν ο Ομπαμεγιάνγκ που κατευθύνθηκε προς την Premier League. Η Άρσεναλ πλήρωσε 63 εκατομμύρια ευρώ για τον Γάλλο επιθετικό. Ένα σύμβολο της επίθεσης της Ντόρτμουντ, ο Λεβαντόφσκι, έφυγε από τον σύλλογο το 2014 για την Μπάγερν Μονάχου, η οποία απέκτησε τον Γερμανό αστέρα όταν έμεινε ελεύθερος από τους Βεστφαλούς.

Μια μεγάλη ελπίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου, ο Τζέιντον Σάντσο, έφυγε επίσης από την Ντόρτμουντ το καλοκαίρι του 2022 χάρη στα 85 εκατομμύρια ευρώ που κατέβαλε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μια ακόμη υπογραφή στην αντικανονική πολιτική του συλλόγου τα τελευταία χρόνια. Ο Σάντσο, αφού δεν έπαιξε στην Premier League, επέστρεψε στη Ντόρτμουντ με δανεισμό στη χειμερινή αγορά.

Οπως και ο Σάντσο έτσι και ο Γκουντογκάν. Η Ντόρτμουντ έχασε τον Γερμανό μέσο το 2017 για τον οποίο η Σίτι πλήρωσε 27 εκατομμύρια ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Ο Γερμανός έδινε θεαματικές εμφανίσεις με τους Πολίτες, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι που αποφάσισε να αφήσει την Αγγλία και να μετακομίσει στη Βαρκελώνη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα.

Εκτός από το θέαμα των γκολ, η λίστα με τις μεγάλες μεταγραφές της Ντόρτμουντ είναι μεγάλη. Ο γκολκίπερ, Λέμαν μετακόμισε στην Άρσεναλ το 2004 για 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Στο κέντρο της άμυνας δύο περιπτώσεις ξεχωρίζουν. Ο Χούμελς, παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γερμανία το 2014, βασικό κομμάτι της άμυνας, μετακόμισε στην Μπάγερν το 2016 για 35 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το 2019 επέστρεψε στην Ντόρτμουντ.

Ενα ακόμη «διαμαντάκι» που είχε στα ορυχεία της η Ντόρτμουντ, είναι ο Ακάντζι, ο οποίος το 2023 ενίσχυσε την άμυνα της Σίτι αφού η τελευταία πλήρωσε 20 εκατομμύρια ευρώ. Στη Γερμανία λειτουργούσε ως σέντερ μπακ, αλλά ο Γκουαρντιόλα του έδωσε μια πιο ευέλικτη εμφάνιση σε οποιαδήποτε αμυντική θέση.

Μια υποθετική ενδεκάδα που αποτελείται από τους παραπάνω ποδοσφαιριστές, θα έκανε τη Ντόρτμουντ υποψήφια για την κατάκτηση οποιουδήποτε τίτλου. Και παίκτες όπως οι Σάντσο, Γκέτσε, Πούλισικ, Μικταριάν, Ισάκ να έμεναν εκτός ... Η γερμανική ομάδα επιβιώνει στην ελίτ με την πολιτική της να είναι βιτρίνα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.