Ντούμφρις και Μπλιντ πρόσφεραν στον Φαν Χάαλ το όνειρο κάθε προπονητή (vids)
i

Μπλιντ και Ντούμφρις / © Intime

Ντούμφρις και Μπλιντ πρόσφεραν στον Φαν Χάαλ το όνειρο κάθε προπονητή (vids)

Γιάννης Κελέρμενος • 15:30 - 04.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Η Ολλανδία δίδαξε πως δουλεύουν τα συστήματα με 3 στόπερ, με τους Ντούμφρις και Μπλιντ να αποδεικνύουν πόσο κομβική είναι η θέση του φουλ μπακ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Η Ολλανδία αντιμετώπισε (3/12) τους φιλόδοξους Αμερικανούς για τη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και επικράτησε με 3-1 εξασφαλίζοντας μια θέση ανάμεσα στις 8 κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης. Οι Ολλανδοί, ξεκάθαρα «μπαρουτοκαπνισμένοι» σε νοκ άουτ καταστάσεις παρατάχθηκαν απέναντι στους σαφώς πιο άπειρους Αμερικάνους, σε διάταξη 3-5-2, με στόχο να ελέγξουν το παιχνίδι και να εκμεταλλευτούν τα δυνατά τους σημεία, αποδυναμώνοντας παράλληλα τα δυνατά σημεία των αντιπάλων τους. 

Οι ΗΠΑ είναι ποιοτική ομάδα με καλά τρεξίματα και ήταν δεδομένο πως θα έβαζε προβλήματα στην ομάδα του Φαν Χάαλ. Το ζητούμενο για την Ολλανδία ήταν να ανταπεξέλθουν τα άκρα της. Στη διάταξη με τα 3 στόπερ που επέλεξε ο Ολλανδός προπονητής, κλειδί της επιτυχίας συνιστά η απόδοση των δυο ποδοσφαιριστών που παίζουν στο πλάι. Οι δυο αυτοί φουλ μπακ, πρέπει να είναι ικανοί να μεταφέρουν ποιοτικά τη μπάλα στην επίθεση και να συνεργαστούν με τους επιθετικούς, κυρίως διανύοντας μέτρα με τη μπάλα στα πόδια. Να μπορούν να πατήσουν στην αντίπαλη περιοχή ώστε να βρεθούν σε θέση κατάλληλη για να εκτελέσουν, και φυσικά να είναι αξιοπρεπείς στα αμυντικά τους καθήκοντα καταφέρνοντας να περιορίσουν τους αντίπαλους εξτρέμ.

Το βράδυ του Σαββάτου, οι Ντούμφρις και Μπλιντ, ανταπεξήλθαν παραπάνω από ιδανικά στο ρόλο τους. Η Ολλανδία ναι μεν απειλήθηκε από τις ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι κάτι φυσιολογικό σε αυτό το επίπεδο. Εξάλλου το παιχνίδι παίζεται από δυο ομάδες. Το θέμα είναι πως αυτή η νίκη για τους Ολλανδούς ήταν αυτό που ονομάζεται «by the book». Δηλαδή, οι ποδοσφαιριστές του Φαν Χάαλ, μπήκαν στο γήπεδο με ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο. Αρχικά ήθελαν να γεμίσουν τον κεντρικό άξονα του γηπέδου. Οι ΗΠΑ έπαιζαν ένα καθαρό 4-3-3 και ήταν δεδομένο πως με γεμάτο κέντρο οι Ολλανδοί θα τους δημιουργούσαν προβλήματα και ανασταλτικά και επιθετικά. Ο Ντεπάι κατά κύριο λόγο κινούνταν ανάμεσα στα στόπερ και τα χαφ των Αμερικανών για να δημιουργήσει συνεργασίες, αλλά το μεγαλύτερο «στοίχημα» της τακτικής, ήταν οι Ντούμφρις και Μπλίντ.

Με τον άξονα γεμάτο, οι πλευρές των Ολλανδών αποτελούνταν μόνο από τους δυο πλάγιους μπακ. Στόχος, να τα κάνουν όλα. Να τρέχουν με τη μπάλα, να ανεβοκατεβαίνουν μαρκάροντας, να σεντράρουν όταν τους δίνεται η ευκαιρία, και να πατάνε περιοχή όταν η μπάλα παίζεται στην απέναντι πλευρά. Αυτό ήταν το σχέδιο των «Οράνιε». Η ομάδα του Φαν Χάαλ το εκτέλεσε κατά γράμμα, οι αντίπαλοι δεν κατάλαβαν ποτέ τί ακριβώς έκαναν οι Ντούμφρις και Μπλιντ, και η ιστορία έγραψε πρόκριση για την Ολλανδία, με έναν άκρως... ολλανδικό τρόπο. Απλό είναι το ποδόσφαιρο πολλές φορές. Βέβαια το απλό είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, στους Ολλανδούς «βγήκαν» όλα. 

Ας δούμε για παράδειγμα το πρώτο γκολ των Ολλανδών. Ο Ντούμφρις κάνει την ασίστ στον Ντεπάι ο οποίος σκοράρει για το 1-0. Όμως στην αρχή της φάσης ο Ντεπάι έχει βρεθεί κάτω από τη γραμμή του κέντρου, και βοηθάει στην ανάπτυξη συμμετέχοντας στο passing game, για να κάνει την κάθετη κίνηση ώστε να βρεθεί σε θέση βολής. 'Έχουν γίνει όλα όσα προβλέπει το «πλάνο». Υπεραριθμία στο κέντρο με τον επιθετικό να συμμετέχει στην ανάπτυξη, πάσα στον μπακ ο οποίος γυρίζει τη μπάλα την περιοχή, και εκτέλεση του επιθετικού από ευνοϊκή θέση. 

Με παρόμοιο τρόπο μπήκε και το δεύτερο γκολ των Ολλανδών. Ο Ντούμφρις κάνει το γύρισμα στην περιοχή, και αυτή τη φορά σε θέση εκτέλεσης έχει βρεθεί ο Μπλίντ. Οι δυο μπακ έχουν συνεργαστεί άψογα, ο Ντούμφρις παίρνει τη μπάλα από τον Κλάασεν, τη γυρνά στο σημείο του πέναλτι, ο Μπλιντ βρίσκεται εκεί και εκτελεί για το 2-0.  

Και η επιτομή της επιτυχημένης τακτικής προσέγγισης των Ολλανδών, συνέβη στο τρίτο γκολ. Ο Μπλιντ σεντράρει στο δεύτερο δοκάρι, ο Ντούμφρις κινείται σε ρόλο εξτρέμ στην περιοχή, οι αμυντικοί των ΗΠΑ τον «έχασαν» εντελώς, και αυτός εκμεταλλεύεται την έξοχη ασίστ του συμπαίκτη του σκοράροντας για το τελικό 3-1. 

Οι «Οράνιε» λοιπόν τα κατάφεραν κόντρα στις ΗΠΑ, νίκησαν 3-1 και βρέθηκαν στου «8» υπηρετώντας απόλυτα το ποδόσφαιρό τους.