Special One: Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του...

Ζοσέ Μουρίνιο

i

Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto via Getty Images

Special One: Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του...

Θάνος Λυμπερόπουλος • 09:29 - 21.04.2023 / Ανανεώθηκε: 11:26 - 23.06.2023

Με την Ρόμα να προσπερνάει το εμπόδιο της Φέγενορντ στην παράταση και να βρίσκεται στα ημιτελικά του Europa League, ο Μουρίνιο είναι πολύ κοντά στο να βρεθεί στον 30ό τελικό της προπονητικής του καριέρας, κάτι που θα ζήλευαν σίγουρα αρκετοί.

Η Ρόμα αν και ηττήθηκε στη πρώτη αναμέτρηση απ’ την Φέγενορντ στο Ρότερνταμ, κατάφερε να πάρει μια σπουδαία πρόκριση μέσα σε ένα κατάμεστο «Ολίμπικο» με τον Πάολο Ντιμπάλα να σκοράρει στο 89΄ και να στέλνει το ματς στην παράταση όπου εκεί άρχισε το ιταλικό «πάρτι». Ο Ελ Σαράουι και ο Πελεγκρίνι πήραν την σκυτάλη και διαμόρφωσαν το 4-1 στέλνοντας τον Μουρίνιο μια ανάσα από τον 30ό τελικό του.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο, είναι αναμφίβολα ένας προπονητής με πλούσιο παλμαρέ. Έχει καταφέρει να πάει σε τελικό με τις περισσότερες ομάδες που έχει προπονήσει (Πόρτο, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και Ρόμα). Με τρεις από αυτές έπαιξε σε ευρωπαϊκό τελικό και δεν ηττήθηκε ποτέ, μόνο σε Super Cup.

Η αρχή έγινε το 2004 με την Πόρτο όπου διέλυσε την Μονακό του Άκη Ζήκου με 3-0 στο τελικό του Champions League. Στη συνέχεια βρέθηκε στην Αγγλία για λογαριασμό της Τσέλσι, πήρε πρωταθλήματα, έπαιξε τελικούς, αλλά δε μπόρεσε να φτάσει σε έναν ευρωπαϊκό. Αυτό το κατάφερε ξανά το 2010 με την Ίντερ που νίκησε «σβηστά» στο τελικό την Μπάγερν Μονάχου με 2-0.

Ζοσέ Μουρίνιο: «Με παιχνίδια σαν και αυτό καταλαβαίνετε γιατί έχω άσπρα μαλλιά»
EUROPA LEAGUE

09:26 - 21.04.2023

Ζοσέ Μουρίνιο: «Με παιχνίδια σαν και αυτό καταλαβαίνετε γιατί έχω άσπρα μαλλιά»

Ο προπονητής της Ρόμα, Ζοσέ Μουρίνιο, με μια ατάκα έδειξε σε όλους το άγχος που τον διακατέχει στις αναμετρήσεις των ομάδων του αφού δήλωσε πως τα μαλλιά του έχουν ασπρίσει εξαιτίας κάποιων παιχνιδιών, όπως για παράδειγμα αυτό κόντρα στη Φέγενορντ.

Από εκεί, βρέθηκε στη «βασίλισσα» που δεν μπόρεσε να γευτεί τη χαρά ενός τελικού, όπως έγινε και στο παρελθόν με την Τσέλσι, όπως έγινε και στο μέλλον όταν ξανά επέστρεψε στους «μπλε». Το 2017 επιστρέφει σε ευρωπαϊκούς τίτλους, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όπου επικράτησε με 2-0 τον Άγιαξ. 

Πέρυσι, στη πρώτη του χρονιά στην Ρόμα, κατέκτησε το Europa Conference League κι έτσι έγινε ο πρώτος προπονητής που έχει κατακτήσει τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

ΟΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Κύπελλο UEFA 21/5/03 Σέλτικ-Πόρτο 2-3 (παρ.) 

 Champions League 26/5/04 Μονακό-Πόρτο 0-3 

Champions League 22/5/10 Ίντερ-Μπάγερν 2-0 

Europa League 24/5/17 Άγιαξ-Μάντσεστερ Γ. 0-2

 Europa Conference League 25/5/22 Ρόμα-Φέγενορντ 1-0

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

UEFA Super Cup 29/8/03 Μίλαν-Πόρτο 1-0

 UEFA Super Cup 30/8/13 Μπάγερν-Τσέλσι 7-6 πεν. 

UEFA Super Cup 8/8/17 Ρεάλ-Μάντσεστερ Γ. 2-1