Πόσο κόστισε το στέγαστρο Καλατράβα που δεν συντηρήθηκε σχεδόν ποτέ

Στέγαστρο Καλατράβα

i

Στέγαστρο Καλατράβα/ ©Intime

Πόσο κόστισε το στέγαστρο Καλατράβα που δεν συντηρήθηκε σχεδόν ποτέ

Sportal newsroom 11:35 - 30.09.2023

Το στέγαστρο του σχεδίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποιο ήταν το κόστος του;

«Λουκέτο» μπήκε το απόγευμα της Παρασκευής (29/09) στο ΟΑΚΑ, καθώς εντοπίστηκε πρόβλημα στατικότητας στο Στέγαστρο Καλατράβα.

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΑΚΑ

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το διάστημα που θα χρειαστεί να μείνει κλειστό αναμένεται να είναι περίπου δύο μήνες, αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα στη δεύτερη μελέτη.

Το κόστος κατασκευής του στεγάστρου 

Το στέγαστρο στο κεντρικό γήπεδο του ΟΑΚΑ, όπως και του ποδηλατοδρομίου (αλλά και της αγοράς) ήταν σχέδια του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, τα οποία δημιουργήθηκαν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Ποιο είναι το κόστος της κατασκευής του; Ο ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου το καλοκαίρι του 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι ενώ το στέγαστρο ήταν σχεδόν έτοιμο, είχε αποφύγει να αναφερθεί στο κόστους του έργου. «H Ελλάδα πλήρωσε πολλά για την ανάπλαση του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά το έργο αξίζει τα χρήματα που καταβλήθηκαν», είχε πει τότε.

Δημοσιεύματα αργότερα ανέβαζαν το κόστος του έργου σε 130 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή ανέβαζαν το κόστος όλων των έργων του Καλατράβα στο ΟΑΚΑ σε πάνω από 370 εκατ. ευρώ, με αρχικό κόστος λίγο πάνω από τα 250 εκατ. 

Σοβαρές καταγγελίες από πρώην πρόεδρο του ΟΑΚΑ: «Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με σκουριασμένες βίδες» (vid)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

10:18 - 30.09.2023

Σοβαρές καταγγελίες από πρώην πρόεδρο του ΟΑΚΑ: «Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με σκουριασμένες βίδες» (vid)

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ και Ολυμπιονίκης, Πέτρος Γαλακτόπουλος μίλησε για την ανύπαρκτη συντήρηση των στεγάστρων του Καλατράβα.

Το 2013, σε έγγραφα που είχε διαβιβάσει στη Βουλή ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, αναφερόταν ότι «οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου (Bung) του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου».

Tags: