Οι Ταλιμπάν, οι χρυσές τους μπίζνες στο Κατάρ και η ένοχη σιωπή της FIFA
i

© Intime

Οι Ταλιμπάν, οι χρυσές τους μπίζνες στο Κατάρ και η ένοχη σιωπή της FIFA

Sportal newsroom 23:29 - 03.12.2022 / Ανανεώθηκε: 23:30 - 03.12.2022

Οι ηγέτες του Ισλαμικού κράτους κατάφεραν να γεμίσουν τις τσέπες τους με πολλά χρήματα, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του Κατάρ και στη FIFA κανείς δε μιλά...

Όταν ακούς τη λέξη Ταλιμπάν, τι σου έρχεται στο μυαλό; Βάρβαροι ηγέτες ενός απαρχαιωμένου κράτους, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στους πολίτες τους να κάνουν απολύτως τίποτα. Απ’ ότι φαίνεται δεν είναι μόνο αυτό. 

Οι ολιγάρχες αρκετών ισλαμικών εθνών φαίνεται πως διαχειρίζονται το χρήμα καλύτερα και από «γιάπηδες» της Wall Street. Δε μας πιστεύετε; Κι όμως είναι αλήθεια. Πιο αναλυτικά, οι Ταλιμπάν προέβλεψαν τις ανάγκες των ηγετών του Κατάρ για ειδικά μηχανήματα τα οποία χρειάζονταν στη κατασκευή των γηπέδων. 

Έτσι, πριν να ξεκινήσουν τα έργα, σύμφωνα με τονTelegraph, αγόρασαν μεγάλη ποσότητα από αυτά, με σκοπό να τα ενοικιάσουν στους Εμίρηδες. Όσον αφορά το που βρέθηκαν τα χρήματα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, επί σειρά ετών οι Ισλαμιστές, χρηματοδοτούνταν από το ασιατικό κράτος, δίχως όμως να διευκρινίζεται ποιο είναι συγκεκριμένα. 

«Ορισμένα μέλη των Ταλιμπάν είχαν από έξι μέχρι και δέκα βαρέα μηχανήματα στη Ντόχα και κέρδιζαν έως και 10.000 λίρες ανά μηχάνημα τον μήνα. Επένδυσαν πολλά στα έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το τουρνουά ήταν η κότα με τα... χρυσά αυγά καθώς έβγαλαν εκατομμύρια», ανέφερε στο αγγλικό Μέσο πηγή που ζούσε στην Ντόχα.

Πάντως, από τη στιγμή που τα χρήματα δίνονταν με την έγκριση των διεθνών αρχών, δεν προκύπτει καμία παράνομη πράξη. Ούτε από την πλευρά των Καταριανών, ούτε από εκείνη των Ταλιμπάν. Υπάρχει, ωστόσο, ηθικά ζητήματα. Και για τις δύο πλευρές.

«Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς ότι το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν παρείχε οποιονδήποτε κατασκευαστικό μηχανισμό στο κράτος του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Κανένας αξιωματούχος του Ισλαμικού Εμιράτου δεν έχει επενδύσει 'επικερδή' επιδόματα/αμοιβές σε βαρέα μηχανήματα και/ή δεν έχει αναθέσει σε υπεργολαβία τέτοιου είδους μηχανήματα σε εταιρείες του Κατάρ», ήταν η επίσημη απάντηση των Ταλιμπάν στον «Telegraph».

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ με σαφώς πιο διπλωματικό τρόπο, ανέφερε. «Το πολιτικό γραφείο των Ταλιμπάν στη Ντόχα ιδρύθηκε μετά από συγκεκριμένο αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ το 2013 και σε συντονισμό με την πρώην αφγανική κυβέρνηση, με στόχο την προώθηση του διαλόγου για την ειρήνη.

«Το πολιτικό γραφείο λειτούργησε με όρους που συμφωνήθηκαν και συντονίστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ως εκ τούτου είχαν πλήρη εικόνα για όλα τα θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα. Οποιαδήποτε μέτρα ελήφθησαν ή διευθετήσεις που έγιναν ήταν σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του Κατάρ βάσει του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς των ΗΠΑ και του Κατάρ».

Από τη μεριά του «Telegraph» δε θα μπορούσε να μη ζητηθεί σχόλιο από τη αξιωματούχους της FIFA, ωστόσο η Ομοσπονδία αρνήθηκε να πει το παραμικρό. Βάζοντας και πάλι δίπλα στο όνομά της μια περίεργη στάση που αφορά τα εξωαγωνιστικά θέματα τα οποία συνδυάζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο.