Οι τρομακτικές συμπτώσεις της φετινής σεζόν με το 1990 και ο οιωνός που δείχνει... Παναθηναϊκό πρωταθλητή

Μαντσίνι - Οσιμέν - Ζιρού

i

© BeFunky

Οι τρομακτικές συμπτώσεις της φετινής σεζόν με το 1990 και ο οιωνός που δείχνει... Παναθηναϊκό πρωταθλητή

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 11:03 - 06.05.2023 / Ανανεώθηκε: 11:09 - 06.05.2023

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Νάπολι και η συμμετοχή της Μίλαν στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θυμίζουν στον Παναθηναϊκό το 1990, την χρονιά δηλαδή που άφησε την ΑΕΚ στο -3 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Το πρωτάθλημα της Νάπολι μετά από 33 χρόνια και η συμμετοχή της Μίλαν στην ημιτελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, έχουν δημιουργήσει μία τρομερή σύμπτωση με τη σεζόν 1989-90. Την Πέμπτη (4/5), η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας στην έδρα της Ουντινέζε (1-1) και «κλείδωσε» το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. 

Έπειτα από 33 χρόνια και τη χρυσή εποχή του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, η παρέα του Κβαρατσκέλια και του Οσιμέν πραγματοποίησε μία ονειρική σεζόν, καθιερώθηκε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Serie A και με 80 πόντους πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε της σεζόν, επέστρεψε στον θρόνο της.

Το τελευταίο πρωτάθλημα που κατέκτησαν οι «παρτενοπέι» ήταν τη σεζόν 1989-90. Εκείνη την χρονιά, η τρομερή ομάδα της Νάπολι είχε συγκεντρώσει 51 πόντους και ούσα στο +2 από τη δεύτερη Μίλαν σήκωσε τον πολυπόθητο τίτλο. Σε σχέση με εκείνο το πρωτάθλημα και τη φετινή χρονιά, έχουμε δει κάποια πράγματα να επαναλαμβάνονται και όχι μόνο στο ιταλικό ποδόσφαιρο.

Τη σεζόν 1989-90, ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, καθώς είχε τερματίσει στο +3 από τη δεύτερη ΑΕΚ. Φέτος, βλέπουμε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς το «τριφύλλι» και η Ένωση βρίσκονται σε ισοβαθμία με 77 βαθμούς, δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. Οι ομάδες των Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Ματίας Αλμέιδα είναι αυτές που πρωταγωνίστησαν από το ξεκίνημα κι έχουν παραμείνει ζωντανές στο κυνήγι του τίτλου μέχρι και σήμερα.

Σέ ότι αφορά την Ευρώπη, τη σεζόν όπου η Νάπολι και ο Παναθηναϊκός σήκωσαν το πρωτάθλημα στη χώρα τους (1989-90), η Μίλαν βρισκόταν στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Τη φετινή σεζόν, οι «ροσονέρι» βρίσκονται και πάλι στην ημιτελική φάση, αυτήν τη φορά του Champions League και θα αντιμετωπίσουν την Ίντερ σε έναν ιταλικό εμφύλιο, με στόχο την πρόκριση στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μετά από 16 χρόνια. 

Όπως διαπιστώνεται, οι συμπτώσεις της σεζόν 1989-90 με τη φετινή είναι αρκετές. Τέλος, ακόμη ένα κοινό στοιχείο που δεν αφορά το ποδοσφαιρικό κομμάτι είναι οι βουλευτικές εκλογές. Τον Απρίλιο του 1990 διεξήχθησαν οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές, στις οποίες πρώτο κόμμα βγήκε η Νέα Δημοκρατία με 46,89% και 150 έδρες. Φέτος στις 21/5, θα διεξαχθούν πάλι βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας, με τη Ν.Δ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να έχει το προβάδισμα. 

Όπως όλα δείχνουν, οι δύο αυτές χρονιές έχουν πολλά κοινά στοιχεία και μένει να δούμε αν θα αποτελέσει καλό οιωνό για τους «πράσινους», οι οποίοι θέλουν να πανηγυρίσουν ξανά το πρωτάθλημα μετά από 13 χρόνια.