Ποιος ο λόγος που η Ολλανδία φοράει πορτοκαλί, ενώ δεν υπάρχει πουθενά στη σημαία της

Εθνική Ολλανδίας

i

© Intime

Ποιος ο λόγος που η Ολλανδία φοράει πορτοκαλί, ενώ δεν υπάρχει πουθενά στη σημαία της

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 10:02 - 22.06.2023 / Ανανεώθηκε: 10:10 - 22.06.2023

Μπορεί η σημαία της Ολλανδίας να περιέχει το μπλε, το άσπρο και το κόκκινο, ωστόσο η Εθνική ομάδα έχει ως βασικό χρώμα το πορτοκαλί λόγω της... Βασιλικής Οικογένειας.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι περισσότερες εθνικές και συλλογικές ομάδες «υιοθετούν» στη φανέλα τους είτε το χρώμα του σήματος είτε το χρώμα της σημαίας. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και οι ξεχωριστές περιπτώσεις όπως αυτή της Ολλανδίας, της οποίας η σημαία αποτελείται από το μπλε, το άσπρο και το κόκκινο, όμως στην εμφάνιση τα πράγματα αλλάζουν.

Η Εθνική ομάδα των «Οράνιε» σε όλα τα αθλήματα παρουσιάζει το πορτοκαλί χρώμα ως βασικό στη φανέλα της, με αποτέλεσμα να είναι πολλοί αυτοί που αναρωτιούνται τον λόγο που συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το επίσημο χρώμα της χώρας είναι το πορτοκαλί, προς τιμήν του οίκου της Βασιλικής Οικογένειας Orange Nassau, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ολλανδικού κράτους. Μάλιστα, οι ομάδες σε κάθε άθλημα φέρουν το προσωνύμιο «Οράνιε», που σημαίνει πορτοκαλί στην ολλανδική γλώσσα.

Η Ολλανδία η οποία θα αντιμετωπίσει και την Ελλάδα στα προκριματικά του Euro, είναι μία από τις πιο ιστορικές Εθνικές ομάδες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κι όπως είναι λογικό, το πορτοκαλί χρώμα έχει αφήσει το δικό του στίγμα στο άθλημα. Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη (7/9, 21:45), οι «Οράνιε» θα υποδεχτούν την ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ, στο πλαίσιο της πέμπτης αγωνιστικής του ομίλου και με φόντο την πρόκριση στο Euro της Γερμανίας.

Το σύνολο του Ρόναλντ Κούμαν βρίσκεται στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας και στο -3 από τη «γαλανόλευκη», με αποτέλεσμα η μάχη για τη δεύτερη θέση να αναμένεται αμφίρροπη.

Το κοινό στοιχείο της Ιταλίας με τους Ολλανδούς 

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η Ιταλία, η οποία στη σημαία της έχει το κόκκινο, το άσπρο και το πράσινο, το οποίο όμως δεν υπάρχει πουθενά στην πρώτη φανέλα της Εθνικής ομάδας.

Οι «ατζούρι», δηλαδή οι μπλε, λέγονται έτσι επειδή φορούν το συγκεκριμένο χρώμα στις φανέλες τους. Αυτό το χρώμα είναι της Σαβοΐας, του οίκου που κυβερνούσε τη χώρα από το 1861 έως το 1946. Μέχρι το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου, η ιταλική σημαία είχε το οικόσημο της Σαβοΐας στο κέντρο, με αποτέλεσμα το μπλε χρώμα να διατηρηθεί μέχρι και σήμερα.