Σε «πόλεμο» με την τουρκική ομοσπονδία η Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό - «Είμαστε κόντρα στην αδικία 20 ετών»

Σε «πόλεμο» με την τουρκική ομοσπονδία η Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό - «Είμαστε κόντρα στην αδικία 20 ετών»

Γιώργος Σακελλαρίου 19:15 - 08.04.2024 / Ανανεώθηκε: 19:20 - 08.04.2024

Η Φενέρμπαχτσε εξέδωσε ανακοίνωση για την αποχώρηση της ομάδας Κ19 από τον τελικό του Σούπερ Καπ Τουρκίας με τη Γαλατασαράι. Επίθεση στον πρόεδρο της ομοσπονδίας.

Ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει την ερχόμενη Πέμπτη τη Φενέρμπαχτσε στον πρώτο αγώνα της προημιτελικής φάσης του Europa Conference League.

Η τουρκική ομάδα προετοιμάζεται πλέον για τον αγώνα, αλλά στη γειτονική χώρα εξακολουθεί να γίνεται συζήτηση για τις κινήσεις της διοίκησης μετά τον επεισοδιακό αγώνα με την Τράμπζονσπορ. Η Φενέρμπαχτσε παρατάχθηκε με την Κ19 στον τελικό του Σούπερ Καπ και μόλις δέχθηκε στα 50’’ το 1-0 από τον Ικάρντι οι νεαροί παίκτες αποχώρησαν.

Η Φενέρ εξέδωσε ανακοίνωση για το γεγονός, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε και στον πρόεδρο της τουρκικής ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι πολεμάει την αδικία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η Φενερμπαχτσέ αγωνίζεται ενάντια στο άδικο ποδοσφαιρικό σύστημα στη χώρα της τα τελευταία 20 χρόνια. Παίρνει θέση ενάντια στο άδικο σύστημα στο τουρκικό ποδόσφαιρο με τις αποφάσεις που λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται.

Στην 20ετή περίοδο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως σήμερα, η Φενέρμπαχτσε:

Έχασε το πρωτάθλημα 3 φορές σε 7 σεζόν στους τελευταίους αγώνες, ειδικά με τη Ντενιζλίσπορ το 2006, όπου το παιχνίδι διακόπηκε πολλές φορές λόγω ρίψης αντικειμένων στο γήπεδο,

Την περίοδο 2010-2011 πρόεδρος της Φενέρ συκοφαντήθηκε και δικάστηκε για στημένους αγώνες, ως αποτέλεσμα συνωμοσίας τρομοκρατικής οργάνωσης που είχε διεισδύσει στο κράτος,

Η δικαστική διαδικασία συνεχίστηκε από το 2011 έως το 2021 και μπόρεσε να αποδείξει το δίκιο του έπειτα από μια 10ετή νομική πάλη.

Λόγω της συνωμοσίας, ο σύλλογος υπέστη μεγάλες εμπορικές απώλειες και η αξία της εταιρείας μειώθηκε στο μισό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League το αφαίρεσε για 2 σεζόν η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, χωρίς να περιμένει τη δικαστική έκβαση.

Ξεκίνησε μια νέα δίκη που ονομάζεται «Υπόθεση Συνωμοσίας Φενερμπαχτσέ» με την παράνομη δομή που συνωμότησε εναντίον του συλλόγου κι εξακολουθεί να αγωνίζεται για δικαιοσύνη με αυτήν την υπόθεση.

Λόγω των υλικών και ηθικών ζημιών που υπέστη, ο σύλλογος έχει καταθέσει αγωγές αποζημίωσης κατά των αρμόδιων αρχών στην Τουρκία, ιδιαίτερα της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (TFF), και οι διαδικασίες αγωγής συνεχίζονται.

Στις 4 Απριλίου 2015, το λεωφορείο της αποστολής δέχθηκε πυροβολισμό με τρόπο που είναι σπάνιος στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αλλά παρά την παρέλευση 9ετίας, οι δράστες του περιστατικού παραμένουν άγνωστοι.

Λόγω ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας στον εκτός έδρας αγώνα με την Τραμπζονσπόρ στις 17 Μαρτίου 2024, εκατοντάδες άνθρωποι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο στο τέλος του αγώνα και προσπάθησαν να λιντσάρουν τους παίκτες.

Άξια τιμωρίας κρίθηκε από την TFF, τον θεσμό που διέπει το ποδόσφαιρο της χώρας, η «άμυνα» των ποδοσφαιριστών μας, που έδρασαν με αντανακλαστικό αυτοπροστασίας στις οργανωμένες επιθέσεις στην Τραπεζούντα.

Μετά από όλες τις εξελίξεις, το Διοικητικό Συμβούλιο της Φενερμπαχτσέ αποφάσισε να συγκεντρωθεί και να διαβουλευθεί με τα μέλη του συλλόγου στις 18 Μαρτίου 2024.

Λόγω των αγώνων προημιτελικών του UEFA Conference League, που έχουν μεγάλη σημασία για τη Φενερμπαχτσέ και το ποδόσφαιρο της χώρας, ο τελικός του Σούπερ Καπ ζητήσαμε ν’ αναβληθεί για μεταγενέστερη ημερομηνία κι αυτός να διεξαχθεί με ξένο διαιτητή ενάντια στο άδικο ποδοσφαιρικό κλίμα, διαφορετικά, η Κ19 θα είναι στο γήπεδο ή και καθόλου.

Η σχετική αίτηση του συλλόγου μας απορρίφθηκε από την Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Μετά από αυτές τις αποφάσεις, η Φενερμπαχτσέ πήγε στον τελικό του Σούπερ Καπ με την Κ19. Ο σχετικός αγώνας ολοκληρώθηκε με την ομάδα μας να αποσύρεται από το γήπεδο.

Αυτό που θα θέλαμε να τονίσουμε για να συνοψίσουμε τη στάση μας σε μια ιστορική ημέρα για το τουρκικό ποδόσφαιρο, όπου βγαίνουμε στο γήπεδο όχι για να κερδίσουμε, αλλά για να υπερασπιστούμε την αλήθεια, είναι το εξής.

Υπηρετώντας τον τουρκικό αθλητισμό όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε κάθε κλάδο που αγωνιζόμαστε με την 117χρονη ιστορία του κι έχοντας χιλιάδες τρόπαια στο μουσείο που φέρουν τα ίχνη του ιδρώτα και της προσπάθειας, νιώθοντας τις εθνικές αξίες τους 30 εκατομμύρια οπαδούς, ως ο μεγαλύτερος αθλητικός σύλλογος στον κόσμο, Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε ενάντια στην αδικία και την ανομία σήμερα και στο μέλλον, όπως και χθες».

Στη συνέχεια η Φενέρ επιτέθηκε στον πρόεδρο της ομοσπονδίας (TFF) Μεχμέτ Μπουγιουκεκσί, με αφορμή ορισμένες δηλώσεις του:

Οδεύει προς το sold - out το Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε, φεύγουν με γοργούς ρυθμούς τα εισιτήρια
CONFERENCE LEAGUE

16:46 - 08.04.2024

Οδεύει προς το sold - out το Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε, φεύγουν με γοργούς ρυθμούς τα εισιτήρια

Ενθουσιασμός επικρατεί στις τάξεις των φιλάθλων του Ολυμπιακού για το ματς με τη Φενέρμπαχτσε και το sold - out, για τον αγώνα του Europa Conference League, πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς.

«Υπήρξε οποιαδήποτε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εκλογική απόφαση που λάβατε, πριν κάνετε μια δημόσια δήλωση στην Ομάδα Whatsapp, όπου επικοινωνεί το ΔΣ της TFF; Πόσα από τα μέλη του ΔΣ σας έμαθαν για την απόφασή σας από τα ΜΜΕ;

Γιατί οι δηλώσεις που κάνατε χθες στις 17.00 δεν είναι διαθέσιμες στον επίσημο ιστότοπο της TFF ή στους επίσημους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Η ερώτηση που θεωρούμε πιο σημαντική είναι: Υπάρχει απόφαση του ΔΣ σχετικά με τη δήλωσή σας για την Εκλογική Γενική Συνέλευση;

Γνωρίζετε ότι η Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου θα προκαλέσει τους ακόλουθους κινδύνους και δυσκολίες όσον αφορά την εκλογή της νέας διοίκησης και το τουρκικό ποδόσφαιρο;

Αυτό δεν σημαίνει ότι το χαοτικό περιβάλλον θα συνεχιστεί μέχρι εκείνη την ημερομηνία;

Δεν θα δυσκολέψει τη νέα διοίκηση εάν οι διορισμοί κατάταξης διαιτητών και ο προγραμματισμός της νέας σεζόν των σημερινών ΔΣ της TFF πραγματοποιηθούν από αυτή τη διοίκηση;

Δεν θα περιορίσει το έργο και τον χώρο δράσης της νέας διοίκησης ο καθορισμός των καταστάσεων του πρωταθλήματος, της επιλεξιμότητας των παικτών, των κριτηρίων της λίστας Α-ομάδας, των αρχών αδειοδότησης συλλόγων και οικονομικής βιωσιμότητας από την τρέχουσα διοίκηση στη μεταγραφική περίοδο 2024-2025;

Σκέφτεστε να είστε υποψήφιος στην Εκλογική Οικονομική ΓΣ, η οποία ανακοινώσατε ότι θα διεξαχθεί στις 18 Ιουλίου 2024; Εάν δεν έχετε σκοπό να συνεχίσετε, γιατί πήρατε την απόφαση της ΓΣ για 102 ημέρες αργότερα;

Για την ακριβέστερη ενημέρωση του κοινού, σας παρακαλούμε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις το συντομότερο δυνατό».