Η Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό ξεκίνησε την επανάστασή της – Η σφαίρα και το πρωτάθλημα που πήρε η Γαλατασαράι

Η Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό ξεκίνησε την επανάστασή της – Η σφαίρα και το πρωτάθλημα που πήρε η Γαλατασαράι

Γιώργος Σακελλαρίου 19:42 - 04.04.2024 / Ανανεώθηκε: 20:03 - 04.04.2024

Η Φενέρμπαχτσε αποφάσισε να κατέβει με την Κ19 στον τελικό του Σούπερ Καπ Τουρκίας κόντρα στη Γαλατασαράι και η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι έχει ξεκινήσει μία… επανάσταση για να αλλάξει το ποδόσφαιρο στη γειτονική χώρα.

Τα επεισόδια στο ματς με την Τράμπζονσπορ φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη Φενέρμπαχτσε.

Η ομάδα που θα φιλοξενήσει σε μία εβδομάδα ο Ολυμπιακός για τα προημιτελικά του Europa Conference League αποφάσισε να κατέβει με την Κ19 στον τελικό του Σούπερ Καπ Τουρκίας κόντρα στη Γαλατασαράι. Μία απόφαση που πήρε η διοίκηση, διότι της έδωσε το δικαίωμα ο κόσμος της σε πρόσφατα συνέλευση. Θυμίζουμε ότι στο «Σουκρού Σαράτσογλου» βρέθηκαν για τη συνέλευση περισσότεροι από 30.000 οπαδοί της Φενέρμπαχτσε.

Το ερώτημα εάν η Φενέρμπαχτσε θα αποσυρθεί από το πρωτάθλημα, θα πάρει απάντηση στην επόμενη γενική συνέλευση σε τρεις μήνες - μετά το τέλος της σεζόν - όταν θα εξετάσουν και τις επόμενες ενέργειες και τις διαμαρτυρίες προς τη FIFA και την UEFA.

Γιατί ο σύλλογος αποφάσισε ότι πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα; Ο πρόεδρος της Φενέρ Αλί Κοτς είπε στον «The Athletic»: «Από τις αρχές του νέου αιώνα, μία σειρά από παράξενα, άδικα και απαράδεκτα γεγονότα, εντός και εκτός γηπέδου, μας οδήγησαν να επανεξετάσουμε τη θέση μας στο ποδοσφαιρικό περιβάλλον της Τουρκίας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το παιχνίδι με την Τράμπζονσπορ, όταν οι παίκτες της Φενέρμπαχτσε δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Κροάτης τερματοφύλακας Ντόμινικ Λιβάκοβιτς χτυπήθηκε από κέρμα. Ο Κοτς επιτέθηκε στον διαιτητή Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ, ο οποίος γρονθοκοπήθηκε στο γήπεδο από τον πρόεδρο της Άνκαραγκιουτσού, πριν μεκρικούς μήνες. «Ο διαιτητής είχε περισσότερους από έναν λόγους να διακόψει το παιχνίδι, αλλά δεν είχε το θάρρος να το κάνει. Η άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος πρέπει να ακυρωθεί».

Ο Κοτς, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν μόνο όσα έγιναν στην Τραπεζούντα η αιτία για τον χαμό που έχει ακολουθήσει στην Τουρκία. Ανέφερε ένα παιχνίδι στο τέλος της σεζόν 2005-06 εναντίον της Ντενιζλίσπορ, όταν η Φενέρμπαχτσε πάλευε για τον τίτλο. Τα αντικείμενα που πετάχτηκαν στον αγωνιστικό χώρο καθυστέρησαν την έναρξη του αγώνα, κάτι που, τουλάχιστον κατά την άποψή του, οδήγησε στην ισοπαλία μόνο 1-1. Τότε, η Γαλατασαράι πήρε τον τίτλο.

Έπειτα, στάθηκε στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων της Τουρκίας στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, όπου συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Φενέρ Αζίζ Γιλντιρίμ. Ο σύλλογος αποκλείστηκε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από την τουρκική ομοσπονδία, αλλά λίγα χρόνια αργότερα ο Γιλντιρίμ αθωώθηκε επίσημα.

Το πιο σοβαρό περιστατικό ήταν το 2015. Η ομάδα επέστρεφε από έναν αγώνα εναντίον της Ρίζεσπορ και η αποστολή δέχθηκε σφαίρα. Ο οδηγός χτυπήθηκε, το πούλμαν με την άμεση αντίδραση ενός άνδρα ασφαλείας δεν έπεσε στον γκρεμό και αποφεύχθηκε η τραγωδία. Ο δράστης δεν βρέθηκε ποτέ.

Πρόσφατα, εμφανίστηκε ένα βίντεο με έναν διαιτητή που παραδέχτηκε ότι αντέστρεψε μια απόφαση VAR υπέρ της Γαλατασαράι, λόγω πίεσης από τους παίκτες της, στη διάρκεια της αξιολόγησης από τον Σκωτσέζο πρώην διαιτητή Χιου Ντάλας.

Στη συνέλευση της Τρίτης, είχε ανεγερθεί μια σκηνή αντάξια ενός μουσικού φεστιβάλ, με δύο μεγάλες οθόνες εκατέρωθεν. Το σκηνικό χωρίστηκε σε τρία τμήματα. Ένα είχε την τουρκική σημαία, το δεύτερο το έμβλημα του συλλόγου και το τρίτο μία εικόνα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Κάτω από τη σκηνή, με μεγάλα λευκά γράμματα αναγραφόταν «Τίμιος ανταγωνισμός». Παράλληλα, εμφανίστηκε ένα μεγάλο πανό με μια φωτογραφία του Κοτς, που τον έκανε να μοιάζει με αφεντικό σε μια ταινία της μαφίας. Σ’ αυτό υπήρχε το μήνυμα: «Εσύ ζωγράφισες το μονοπάτι, θα περπατάμε μαζί για πάντα».

Στην ουσία έμοιαζε περισσότερο ως πολιτική συγκέντρωση, παρά ως συνάντηση των μελών ενός αθλητικού συλλόγου...

Η Φενέρ αριθμεί 45.174 μέλη. Για να είναι νόμιμη μια ψηφοφορία για μία τόσο σοβαρή απόφαση, προβλέπεται η ψήφος του 50% συν ένα απ’ αυτά τα μέλη. Τελικά από τους σχεδόν 30.000 οπαδούς-μέλη οι 22.588 έδωσαν λευκή επιταγή και η Φενέρ θα παίξει με την Κ19 κόντρα στη Γαλατά.

Κάποιοι δυσανασχέτησαν με την απόφαση, αφού πίστευαν ότι έπρεπε να παίξουν με την πρώτη ομάδα και να νικήσουν τη Γαλατασαράι.

«Η Φενέρμπαχτσε δεν έχει τη φυσική ικανότητα να παίξει και στο Super Cup και με τον Ολυμπιακό»
CONFERENCE LEAGUE

17:59 - 04.04.2024

«Η Φενέρμπαχτσε δεν έχει τη φυσική ικανότητα να παίξει και στο Super Cup και με τον Ολυμπιακό»

Μετά την άρνηση της Φενέρμπαχτσε να κατεβάσει την κανονική της ομάδα στο Super Cup, υπήρξαν διάφορα σχόλια για αυτή την απόφαση. Ένα από αυτά τόνιζε πως η ομάδα δεν έχει τη φυσική κατάσταση για να διαχειριστεί και τα δύο ματς.

«Οι διακρίσεις σε βάρος της Φενέρμπαχτσε εντός και εκτός γηπέδου συνεχίζονται για πάρα πολύ καιρό. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό πρέπει να σταματήσει.

Περιμέναμε χρόνια και χρόνια για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, προς απογοήτευσή μας, αντί να λύσουν την αδικία που αντιμετωπίζαμε, οι αρχές έκλεισαν κατάφωρα τα στραβά μάτια και τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα», είπε ο Κοτς και πρόσθεσε:

«Η δράση που σκέπτεται η Φενέρμπαχτσε δεν στοχεύει στη δικαιοσύνη μόνο για τον σύλλογό μας, αλλά και για το υπόλοιπο τουρκικό ποδόσφαιρο. Ας ελπίσουμε ότι οι ενέργειές μας θα λειτουργήσουν ως σήμα αφύπνισης και θα γίνουν καταλύτης στην αναμόρφωση του παιχνιδιού».