Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ υποστηρίζουν Γιουβέντους και Φιορεντίνα στην Ευρώπη…

Ο Ζίβκοβιτς με τον Ρέαμπτσιουκ.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ υποστηρίζουν Γιουβέντους και Φιορεντίνα στην Ευρώπη…

Sportal newsroom 18:56 - 11.05.2023 / Ανανεώθηκε: 19:04 - 11.05.2023

Ο Ανδρέας Δημάτος ανέλυσε τις ευνοϊκές προϋποθέσεις, ώστε Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ να παίξουν στα playoffs του Europa League και να έχουν εγγυημένη συμμετοχή σε ομίλους, έστω και του Conference League.

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ διεκδικούν την τρίτη θέση, η οποία ασφαλώς και είναι σημαντική.

Γιατί ο τρίτος εκτός του ότι θα παίξει στο Europa League, οπότε τα έσοδα είναι περισσότερα, θα έχει τη δυνατότητα στους ομίλους, ακόμα κι αν τερματίσει τρίτος να συνεχίσει στο Conference League. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να παίξει στα playoffs του Europa League κι αυτό σημαίνει επιπλέον ξεκούραση.

Ο γνωστός δημοσιογράφος και στέλεχος της UEFA πλέον, ο Ανδρέας Δημάτος το πρωί μίλησε σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης για τις προϋποθέσεις. Σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο τι θέλουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ που θ’ αναμετρηθούν στην Τούμπα την ερχόμενη Κυριακή. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΠΑΟΚ ακόμα κι αν δεν πάρει την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, θα έχει μία ακόμα ευκαιρία να αποκτήσει το καλό εισιτήριο στην Ευρώπη, εφόσον κατακτήσει το Κύπελλο κόντρα στην ΑΕΚ.

Το σίγουρο είναι και οι δύο ελληνικές ομάδες υποστηρίζουν στην Ευρώπη τη Γιουβέντους κι έπειτα τη Φιορεντίνα για να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες στην Ευρώπη και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν κατάκτηση του Europa League από τη Σεβίλλη.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο Δημάτος αναφέρει: «Για να μην το κουράζουμε πάμε να δούμε αναλυτικά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το rebalancing της UEFA θα στείλει τον κυπελλούχο Ελλάδας 2023 (αν είναι ο ΠΑΟΚ) ή τον τρίτο της ελληνικής Super League στα πλέι οφ του επόμενου UEFA Europa League.

Όλα θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι ο εφετινός κάτοχος του Europa League ή (αν δεν ευνοεί αυτό το σενάριο) του εφετινού Conference League.

O εκπρόσωπος της Ελλάδας θα ευνοηθεί αν το εφετινό Europa League κατακτήσει η Γιουβέντους (και διατηρήσει τη θέση της στην πρώτη τετράδα στην Ιταλία με απευθείας εισιτήριο στους ομίλους του επόμενου Champions League) ή κάποια εκ των Ρόμα ή Λεβερκούζεν με την αυστηρή προϋπόθεση, όμως, ότι θα εξασφαλίσουν από το πρωτάθλημα της χώρας τους απευθείας εισιτήριο μίνιμουμ για τους ομίλους του Europa League!

Καταστροφικό θα είναι το σενάριο αν κατακτήσει το εφετινό Europa League η... πολυνίκης του θεσμού Σεβίλλη, που ουσιαστικά δεν έχει ελπίδες να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο από την ισπανική Λα Λίγκα.

Αν δεν υπάρξει κάποια από τις παραπάνω θετικές προϋποθέσεις μέσω Europa League, τότε η μοναδική ελπίδα για ευνοϊκό rebalancing του ελληνικού εισιτηρίου είναι μέσω Conference League με μοναδική συνθήκη να κατακτήσει την εφετινή διοργάνωση η Φιορεντίνα και μερικές ημέρες νωρίτερα να έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ιταλίας κόντρα στην Ιντερ! Αλκμααρ, Βασιλεία και Γουεστ Χαμ δεν έχουν ελπίδα για απευθείας εισιτήριο έστω στους ομίλους του Europa League από το πρωτάθλημα της χώρας τους.

Θετικό στοιχείο για τον κάτοχο του ελληνικού εισιτηρίου στο Europa είναι ο διαφαινόμενος αποκλεισμός της Μίλαν από την Ιντερ στον ημιτελικό του Champions League, γιατί το ενδεχόμενο να κατακτήσει το τρόπαιο η Μίλαν και ταυτόχρονα να είχε απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του επόμενου Europa από το ιταλικό πρωτάθλημα θα είχε ενδεχομένως αρνητική συνέπεια στο ελληνικό rebalancing...

Συμπερασματικά η πιο απλή προϋπόθεση για Ολυμπιακό ή ΠΑΟΚ προκειμένου να ξεκινήσουν από τα πλέι οφ του επόμενου Europa με εξασφαλισμένη θέση σε ευρωπαϊκό όμιλο είναι να κατακτήσει το εφετινό Europa League η Γιουβέντους, που όλα δείχνουν ότι θα έχει εισιτήριο για τους ομίλους του επόμενου Champions League από το ιταλικό πρωτάθλημα. Βεβαίως θα πρέπει να περιμένουμε στις 22 Μαϊου την απόφαση της εφέσεων της ιταλικής ομοσπονδίας για την αφαίρεση των 15 βαθμών, οι οποίοι έχουν προσωρινά επιστραφεί στην ομάδα του Τορίνο.

Σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργηθούν κενά στην προκριματική διαδικασία του επόμενου Europa League (από τους αποκλεισμένους των προκριματικών του Champions League) και ο κυπελλούχος (ή τρίτος του πρωταθλήματος) της 15ης Ελλάδας θα ανέβει στα πλέι οφ του Europa League...».