Ολυμπιακός: Τα 5 σημεία που έκριναν τη φετινή σεζόν

Παίκτες Ολυμπιακού

i

© Intime

Ολυμπιακός: Τα 5 σημεία που έκριναν τη φετινή σεζόν

Διονύσης Βερβελές 17:40 - 17.05.2023 / Ανανεώθηκε: 17:50 - 17.05.2023

Ο Ολυμπιακός έμεινε μακριά από τους τίτλους έπειτα από αρκετά χρόνια και το Sportal καταγράφει τα πέντε σημεία - ορόσημα που έκριναν την πορεία της φετινής σεζόν.

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε τη σεζόν 2022-23, έμεινε εκτός στόχων του σε όλα τα μέτωπα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ένας συνδυασμός γεγονότων, έφεραν την αποτυχία των «ερυθρολεύκων» και στεκόμαστε σε πέντε σημεία που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για να οδηγηθεί εδώ η κατάσταση. Ας τα δούμε…

Οι συνεχείς αλλαγές στην άκρη του πάγκου

  • Τέσσερις προπονητές κάθισαν στον πάγκο του Ολυμπιακού στη διάρκεια της σεζόν 2022-23 και αυτό δείχνει πολλά. Ο Πέδρο Μαρτίνς «κάηκε» με το «καλημέρα», μετά το οδυνηρό 0-4 από την Μακάμπι στο Καραϊσκάκη που σήμανε και τον αποκλεισμό από τα προκριματικά του Champions League. Ο Κάρλος Κορμπεράν ήταν καλός προπονητής, αλλά άπειρος για τα δεδομένα του Ολυμπιακού και κλήθηκε να κάνει μια διαχείριση που μόνο εύκολη δεν ήταν εκείνη τη στιγμή. Τη θέση του κλήθηκε να πάρει ένας γνώριμος από το παρελθόν, ο Μίτσελ, που κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα. Έκανε την ομάδα και τον κόσμο της να πιστέψει ότι μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Μια διαφορά των δώδεκα βαθμών, οδηγήθηκε έστω και για κάποια λεπτά στο -1, αλλά το 2-2 με τον Άρη στο Καραϊσκάκη, έφερε και την παραίτησή του. Ο Ανιγκό από τεχνικός διευθυντής, κάθισε στον πάγκο για να ολοκληρωθεί η σεζόν…

Μαρσέλο και Χάμες αποδείχθηκαν «βαρίδια»

  • Στο άκουσμα της μεταγραφής του Μαρσέλο αρχικά και του Χάμες στη συνέχεια, έγινε το «έλα να δεις». Ένα βράδυ Δευτέρας, ο Βραζιλιάνος έβαλε 27.000 κόσμου στο Καραϊσκάκη, γυρίζοντας το μυαλό πολλών πίσω, τότε με τον Λάγιος Ντέταρι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Μόνο που εδώ, οι υποθέσεις και των δύο εξελίχθηκαν ως «βαρίδι» για τον Ολυμπιακό. Αμφότεροι σε μια κατάσταση που έδειχναν πως δεν μπορούν να βγάλουν ενενηντάλεπτο. Πολλά ζητήματα συμπεριφοράς που δεν έρχονταν στη δημοσιότητα, σε τέτοιο βαθμό που η ομάδα ολοκλήρωσε τη συνεργασία μαζί τους νωρίτερα. Τον Φλεβάρη του 2023 με τον Μαρσέλο και τον Απρίλη με τον Χάμες. Δεν βγήκε στους «ερυθρόλευκους» αυτή η επιλογή και σίγουρα ήταν ένα μεγάλο μάθημα και για το μέλλον. Δύο άσοι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες των ανθρώπων του Ολυμπιακού, σε μια μεταγραφική περίοδο βέβαια που έγινε άνω-κάτω και με παίκτες να μην δηλώνονται στα ματς της Ευρώπης.

Η διαιτησία

  • Το κεφάλαιο διαιτησία και η «μάχη» με την ΕΠΟ δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός της σεζόν. Ο Ολυμπιακός κυνηγήθηκε όσο καμία άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα. Δεν πήρε ένα σφύριγμα, μία απόφαση! Είδαμε να βάζει γκολ και να ελέγχεται η φάση στο VAR για δύο λεπτά (!), για απλές φάσεις! Δεν έπαιξε ούτε σε ένα ματς με παίκτη παραπάνω και αυτό σίγουρα δείχνει πολλά. Ναι, η ΕΠΟ του Μπαλτάκου και η ΚΕΔ των Μπένετ, Μάνταλου ήταν απέναντί του και το έδειχνε με κάθε τρόπο. Πολλές φορές οι «ερυθρόλευκοι» φώναξαν, προχώρησαν σε επίσημες θέσεις και ανακοινώσεις και τίποτα δεν άλλαξε. Όλοι οι άλλοι κάτι πήραν, εκτός του Ολυμπιακού! Μια μεγάλη ιστορία που όπως φαίνεται θα μας απασχολήσει και για το μέλλον, καθώς εκκρεμεί συνέντευξη Τύπου-παρουσίαση με στοιχεία, όπως έχουν αποκαλύψει οι Πειραιώτες. Έγιναν πολλά αυτή τη σεζόν και μόνο ο Ολυμπιακός πήγε τόσο επιθετικά. Στο τέλος, το θυμήθηκαν και στον Παναθηναϊκό, όταν είδαν την απώλεια του τίτλου. Η απόφαση του Κέλετ με Άβιλα και Ιωαννίδη και η διαιτησία του Μάσα στο 1-3 με την ΑΕΚ, έδειξαν πολλά και έκριναν επίσης.

Η νίκη που «έκοψε» το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό

  • Το ματς της 9ης αγωνιστικής με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, θα μείνει στην ιστορία. Οι «πράσινοι» από αυτή την ήττα από τον Ολυμπιακό, έχασαν ουσιαστικά τον τίτλο. Ο Ολυμπιακός εκείνη την ημέρα, έπαιζε πολλά. Και τη σχέση του με τον κόσμο που δεν ήθελε να δει τον αιώνιο αντίπαλο να πανηγυρίζει μέσα στο Καραϊσκάκη ένα πρωτάθλημα. Δεν ήταν απλό και εκτιμώ πως αυτή η νίκη με το γκολ του Ρέαμπτσιουκ, έφερε μια ηρεμία. Όλο το καλοκαίρι θα διαβάζαμε και θα ακούγαμε θεωρίες συνομωσίας. Σε αυτό το ραντεβού του, ο Ολυμπιακός σεβάστηκε τα 98 χρόνια ιστορίας του, ακόμη και αν με αυτή του τη νίκη το πρωτάθλημα οδηγήθηκε στην ομάδα που έλεγξε το παρασκήνιο και του έβαλε τόσα προβλήματα. Έγινε, όμως, αυτό που έπρεπε, γιατί πηγαίνοντας προς τα 100 χρόνια του (το 2025), ο Ολυμπιακός δεν ήθελε… σκιές και διάφορα να ακούγονται. Μόνο καλό δεν θα του έκανε μια τέτοια ιστορία.

Χάθηκε η μπάλα με τους παίκτες

  • Έψαξε και την… υπέρβαση από κάποια στιγμή και μετά ο Ολυμπιακός και το γεγονός ότι έπαιξαν στο πρωτάθλημα μόνο 42 παίκτες, λέει πάρα πολλά. Μια μεγάλη εναλλαγή συναισθημάτων και αντιμετώπισης και των προπονητών. Ένα δείγμα του άγχους και της πίεσης που υπήρχε, για να πετύχει η ομάδα. Από τον Βατσλίκ στον Πασχαλάκη που βοήθησε, δύο δεξιά μπακ που ήρθαν για πολλά (Βρσάλικο-Άβιλα) και έφυγαν τον Γενάρη. Αποχωρήσεις Ελλήνων, όπως ο Μανωλάς νωρίς, ο Μπουχαλάκης αργότερα, η παραχώρηση του Ζινκερνάγκελ που είδε δείξει στα ευρωπαϊκά ματς, εξτρέμ που δεν βοήθησαν ποτέ όπως οι Μπόουλερ, Ντε Λα Φουέντε. Υπήρξαν τουλάχιστον και ευχάριστα μηνύματα, όπως ο Χουάνγκ που ήταν εκ των κορυφαίων του πρωταθλήματος, αλλά και ο Μπακαμπού που ήταν ο πρώτος σκόρερ σε αυτή τη διαδρομή. Κομβική στιγμή εκτιμώ και ο τραυματισμός του Κανός που μαζί με τον Ροντινέι έδειξαν καλά στοιχεία, από τις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Με τον Άρη τραυματίστηκε ο Κανός και ακολούθησε η… κατάρρευση.