Ομάρ Μπεράντα: Ο άνθρωπος που άφησε τη Σίτι στα κρύα του λουτρού για τη Γιουνάιτεντ έχει εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο και πλέον κατακτά το ποδόσφαιρο

Ομάρ Μπεράντα

i

©ManchesterCity

Ομάρ Μπεράντα: Ο άνθρωπος που άφησε τη Σίτι στα κρύα του λουτρού για τη Γιουνάιτεντ έχει εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο και πλέον κατακτά το ποδόσφαιρο

Κώστας Τόπας 10:40 - 21.01.2024 / Ανανεώθηκε: 10:47 - 21.01.2024

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι στα πρόθυρα να κάνει ένα μεγάλο πραξικόπημα σε βάρος της μεγάλης της αντιπάλου, Μάντσεστερ Σίτι με την πρόσληψη του Ομάρ Μπεράντα. Ποιος είναι όμως ο νέος διευθύνων σύμβουλος των «κόκκινων διαβόλων» που νωρίτερα φρόντισε να μεταμορφώσει την Μπαρτσελόνα και τους Πολίτες;

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρόκειται να διορίσει τον Ομάρ Μπεράντα ως νέο διευθύνοντα σύμβουλό της, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Μπεράντα αναμένεται να διαδεχθεί τον Ρίτσαρντ Άρνολντ, ο οποίος άφησε τη θέση του ως CEO στο «Ολντ Τράφορντ» πριν εγκριθεί η επένδυση 25% του Τζιμ Ράτκλιφ στον σύλλογο.

Επί του παρόντος, ο επικεφαλής ποδοσφαιρικός διευθυντής του City Football Group, που κατέχει τους Πολίτες και άλλους συλλόγους, όπως η Χιρόνα και η New York City FC, ο Μπεράντα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας που γνώρισε η Μάντσεστερ Σίτι, εντός και εκτός γηπέδου από την πρώτη στιγμή. Αλλά ποιος είναι ο Μπεράντα και ποιο είναι το παρελθόν του στο ποδόσφαιρο;

Γεννημένος στο Παρίσι από Μαροκινούς γονείς, ο Μπεράντα πέρασε από το αμερικανικό σχολικό σύστημα προτού εγκαταλείψει ένα πανεπιστήμιο μηχανικών της Μασαχουσέτης και σπουδάσει στο EU Business School. Ζώντας στη Βαρκελώνη στο τελευταίο έτος της τριετούς πορείας του, κατέληξε να μείνει στην ισπανική πόλη για περισσότερα από 15 χρόνια και εξασφάλισε ρόλους στη Honda και στον πάροχο Διαδικτύου Tiscali.

Οταν η Σίτι τον «έκλεψε» από την Μπαρτσελόνα

Ο Μπεράντα εμφανίστηκε ως επικεφαλής χορηγίας της Μπαρτσελόνα το 2004 και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Αύγουστο του 2011. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ξεκίνησε καταλανικά μαθήματα, μόλις στη δεύτερη μέρα στη δουλειά του, μία από τις έξι γλώσσες που μιλάει, τέσσερις εκ των οποίων με ευχέρεια. Έγινε επικεφαλής χορηγίας του συλλόγου, όπου του ανατέθηκε η διαπραγμάτευση συμφωνιών με μεγάλες παγκόσμιες μάρκες και εταιρείες.

Ένα θέμα της καριέρας του ήταν η αποφασιστικότητα να αμφισβητήσει τον εαυτό του - όπως το θέτει - να βγει από τη «ζώνη άνεσης» του. Αυτό τον οδήγησε να μετακομίσει στην Ευρώπη ως έφηβος και, τελικά, να αφήσει την αγαπημένη του Μπάρτσα για να ενταχθεί στη Σίτι το 2011 (ο Σοριάνο και ο Μπεγκιριστάιν θα έφταναν ένα χρόνο αργότερα) αφού τον προσέγγισε ένας κυνηγός κεφαλών με έδρα το Λονδίνο. Ετσι, το 2011 η Σίτι μεσολάβησε για να προσλάβει τις υπηρεσίες του, διορίζοντας τον ως επικεφαλής της διεθνούς επιχειρηματικής ανάπτυξης. 

Ο Μπεράντα ήταν ο πρώτος που προσχώρησε στην ομάδα των αξιωματούχων της Μπαρτσελόνα που μετακόμισε στην ομάδα της Premier League. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έγινε η βασική προσθήκη το 2016. Ακολούθησαν περαιτέρω ρόλοι ως διευθυντής πωλήσεων εταιρικής σχέσης και εμπορικός διευθυντής ομίλου προτού γίνει διευθύνων σύμβουλος τον Σεπτέμβριο του 2016. 

«Ήθελα να δουλέψω στην Premier League», είπε. «Ήταν πολύ ελκυστικό. Ακόμα δεν ξέρω πώς έπεισα τη γυναίκα μου να ανταλλάξει τον καιρό της Βαρκελώνης με τον καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά με κάποιο τρόπο το έκανα».

Μιλώντας το 2020, ο Μπεράντα ισχυρίστηκε ότι η κίνηση ήταν μια «καταπληκτική προσωπική εξέλιξη». «Υπήρχε κάτι στο ταξίδι που με τράβηξε πραγματικά και με έκανε να θέλω πραγματικά να δοκιμάσω κάτι νέο», είχε πει χαρακτηριστικά. «Να προσπαθήσω να προκαλέσω τον εαυτό μου σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και ένα διαφορετικό περιβάλλον. Θα μπορούσαμε σχεδόν να επιλέξουμε με ποιους χορηγούς θα συνεργαστούμε στη Μπαρτσελόνα. Αλλά στη Μάντσεστερ Σίτι κάποιες ομάδες δεν μας άνοιγαν την πόρτα, γι' αυτό έπρεπε να γίνουμε πιο δημιουργικοί».

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ποζάρει με το τρόπαιο της Premier League και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Mάντσεστερ Σίτι ©Photo by Matthew Ashton - AMA/Getty Images/Ideal Images

Ο χρόνος του που εργαζόταν αποκλειστικά για τους Πολίτες έληξε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν προέκυψε μια προαγωγή στην επίβλεψη ποδοσφαιρικών λειτουργιών για ολόκληρο το City Group, καθιστώντας τον υπεύθυνο για πολλές πλευρές ταυτόχρονα. Αυτός ο ρόλος έφερε στον Μπεράντα επιφορτισμένο με την επίβλεψη της διαχείρισης ταλέντων, των υπηρεσιών απόδοσης και της ποδοσφαιρικής ευφυΐας.

Το City Football Group έχει μερίδια όχι μόνο στη Σίτι αλλά και σε συλλόγους στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Ινδία, την Ιταλία, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και άλλες χώρες. Η Χιρόνα, αυτή τη στιγμή δεύτερη στη La Liga, χρησιμεύει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς που γίνεται για να μεταμορφωθούν οι ομάδες που έχουν την ιδιοκτησία τους.

Η επιρροή του στην μεταγραφή του Χάαλαντ και ο Γκουντογκάν

Ο Μπεράρντα ήταν επίσης στο επίκεντρο ορισμένων εμπνευσμένων μεταγραφικών εργασιών που διεξήγαγε συγκεκριμένα η Σίτι, όχι περισσότερο από τη συμφωνία για τον Έρλινγκ Χάαλαντ το καλοκαίρι του 2022. Η Γιουνάιτεντ ήταν φυσικά θαυμαστές του παραγωγικού Νορβηγού, ο οποίος αρχικά αναγνωρίστηκε ως στόχος του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ταξίδεψε μαζί με τον ιδιοκτήτη της ομάδας Τσίκι Μπεγκιριστάιν στο Μονακό, όπου ο ποδοσφαιρικός πράκτορας Μίνο Ραϊόλα πάλευε με την επάρατη νόσο, για να ξεκινήσουν συνομιλίες για την υπογραφή του Έρλινγκ Χάαλαντ. Τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που μια νέα μεταγραφή από τη Σίτι τελείωνε την επίσημη παρουσίαση και την αποκάλυψή της, η μέρα τελείωνε με ένα δείπνο στο εστιατόριο. Ο Μπεράρντα ήταν μια από τις φιγούρες, δίπλα στον Μπεγκιριστάιν, που ήταν πάντα παρών σε εκείνα τα δείπνα για να καλωσορίσει νέους παίκτες.

Ένα γεύμα στο οποίο απουσίαζε ο Μπεράντα ήταν εκείνο όπου η Σίτι γιόρτασε την επιτυχία της στο Κύπελλο Αγγλίας επί της Γιουνάιτεντ στο Γουέμπλεϊ τον Ιούνιο. Αντίθετα, ήταν απασχολημένος προσπαθώντας να κανονίσει ένα ραντεβού με τον θείο του Ιλκάι Γκουντογκάν. Η αποστολή του ήταν να κάνει μια τελική προσπάθεια για να εξασφαλίσει επέκταση συμβολαίου για τον Γερμανό μέσο - ένα σπάνιο παράδειγμα του Μπεράρντα που δεν μπόρεσε να πετύχει τον στόχο του, παρόλο που δεν υπήρχαν κατηγορίες εντός του συλλόγου.

Ο Μπεράρντα έχει επίσης πιστωθεί την επιτυχία της ακαδημίας της Μάντσεστερ Σίτι, ιδιαίτερα για τις πωλήσεις σε άλλους συλλόγους. Παλαιότερα είχε αναφέρει ότι είναι σε θέση να διατυπώσει ένα σαφές όραμα, δίνοντας το παράδειγμα, και ότι είναι συνεργατικό ως τις τρεις βασικές αρχές στην ηγεσία. Μάλιστα, είχε εκφράσει την ανάγκη οι ηγέτες να συνδεθούν με την τοπική βάση θαυμαστών τους.

Η τελευταία του αλλαγή σταδιοδρομίας σίγουρα θα χαρακτηριστεί ως αμφιλεγόμενη, αν και ο Μπεράρντα παραδέχτηκε σε προηγούμενη συνέντευξη ότι δεν φοβάται να πάρει τολμηρές αποφάσεις. «Ένα κοινό θέμα της καριέρας μου ήταν να παίρνω ρίσκα και να δοκιμάζω πράγματα και να είμαι μέρος ενός ταξιδιού», είπε. «Και το ταξίδι μπορεί να πάει καλά, μπορεί να πάει άσχημα, αλλά μπορείς να μάθεις και να βιώσεις πράγματα».

Οταν χλεύαζε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Μπεράρντα υπήρξε φιλόδοξος καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του στη Σίτι και πιθανότατα ο επόμενος ρόλος για αυτόν στον σύλλογο θα ήταν αυτός που καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή ο Σοριάνο. Αντίθετα, επέλεξε να τραβήξει για άλλη μια φορά τον εαυτό του από τη ζώνη άνεσής του και να είναι μέρος της αποστολής του INEOS στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ,έναν ρόλο που θα φέρει περισσότερο δημόσιο έλεγχο και υψηλότερο προφίλ. Πάντως, ηδη παίρνει μια γεύση του τι συνεπάγεται αυτό. Μέσα σε λίγα λεπτά από την ανακοίνωση της μετακίνησής του, ιστορικά tweets είχαν αποκαλυφθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου ο Μπεράρντα κορόιδευε τους νέους του εργοδότες.

Η αποχώρηση από τη Σίτι δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για τον Μπεράντα, ο οποίος ήταν πραγματικά διχασμένος επειδή άφησε έναν σύλλογο που θεωρείται ως ο καλύτερος στην κατηγορία για τη λειτουργία του εκτός γηπέδου. Η Σίτι, επίσης, είναι λυπημένη που τον βλέπει να φεύγει, ακόμα κι αν παραμένει σίγουρη ότι το ποδοσφαιρικό τμήμα της μπορεί να απορροφήσει το πλήγμα. Δεν αμφισβητείται το μέγεθος της αποστολής που αντιμετωπίζει ο Μπεράντα στη Γιουνάιτεντ. Αλλά αν η καριέρα του μέχρι τώρα είναι ένας οδηγός, δεν είναι κάτι που θα τον ενοχλήσει.