Παναθηναϊκός: Ο Φώτης Ιωαννίδης είναι το «9» που χρειαζόταν ο Γιοβάνοβιτς

Φώτης Ιωαννίδης

i

Intime

Παναθηναϊκός: Ο Φώτης Ιωαννίδης είναι το «9» που χρειαζόταν ο Γιοβάνοβιτς

Ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης στον Παναθηναϊκό αναλώθηκε για την ανάγκη απόκτησης ενός πιο ποιοτικού επιθετικού το προηγούμενο καλοκαίρι. Ο Φώτης Ιωαννίδης έρχεται να δώσει απάντηση με τη ραγδαία εξέλιξη του.

Το άστρο του Φώτη Ιωαννίδη έλαμψε το βράδυ της Δευτέρας και στα προκριματικά του Euro 2024! O διεθνής επιθετικός προσπαθούσε μόνος να διασπάσει την άμυνα της Ολλανδίας και να απειλήσει για την Ελλάδα. Με τον Φαν Ντάικ και τον Άκε να περνάνε ένα πάρα πολύ δύσκολο βράδυ, αδυνατώντας να ανακόψουν τον επιθετικό του Παναθηναϊκού.

Η ραγδαία βελτίωση του Ιωαννίδη, η απόδοση του με τον Παναθηναϊκό και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, η συνολική εικόνα του, απαντούν με τον πιο εμφατικό τρόπο στο γιατί οι «πράσινοι» δεν αγόρασαν έναν ακριβό στράικερ το προηγούμενο καλοκαίρι. Αντιθέτως, επέλεξαν να εμπιστευτούν τον Φώτη Ιωαννίδη, προσδοκώντας στην μετατροπή του σε ένα σύγχρονο «9» υψηλού επίπεδου, έχοντας ξεκάθαρα δείγματα γραφής από τον παίκτη.

Προφανώς, στο Τριφύλλι ανέλυσαν διεξοδικά το ζήτημα πριν πάρουν τις αποφάσεις τους. Επεξεργάστηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και επέλεξαν να στηρίξουν τους παίκτες τους οποίους έχουν στο ρόστερ. Με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ορατά σε όλους.

Ειδικά για τον ρόλο του «φουνταριστού», η σημασία της απόφασης είχε μεγαλύτερη βαρύτητα. Επειδή σε έναν Παναθηναϊκό με περισσότερη ποιότητα και περίσσιο ταλέντο, ο ποδοσφαιριστής ο οποίος θα αναλάμβανε να τελειώνει τις φάσεις, είναι ο πιο σημαντικός “κρίκος της αλυσίδας”.

Ιωαννίδης: «Όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό παρακολουθούσα τον Σπόραρ για να μάθω να κινούμαι - Είναι τρομερός παίκτης» (vid)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

11:16 - 22.09.2023

Ιωαννίδης: «Όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό παρακολουθούσα τον Σπόραρ για να μάθω να κινούμαι - Είναι τρομερός παίκτης» (vid)

Ο Φώτης Ιωαννίδης σε δηλώσεις που παραχώρησε μετά τη μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στη Βιγιαρεάλ έπλεξε για ακόμη μία φορά το εγκώμιο του Αντράζ Σπόραρ.

Παρότι ο Ιωαννίδης εντυπωσιάζει με την πρόοδο του σε όλους τους τομείς, ο πιο κρίσιμος είναι το σκοράρισμα. Γιατί είναι γεγονός πως τα στατιστικά του Ιωαννίδη την προηγούμενη τριετία, δεν προδιαθέτουν για έναν δεινό σκόρερ. Οπότε, ο διεθνής άσος είναι υποχρεωμένος να αποδείξει την εκτελεστική δεινότητα του και να κερδίσει τη θέση του στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού.

Την σεζόν 2020-2021, την του στο “Γεώργιος Καλαφάτης”, ο Ιωαννίδης σκόραρε 4 γκολ σε 24 εμφανίσεις (1.221 λεπτά). Σε μία ταραχώδη χρονιά, είναι η αλήθεια, με τρεις προπονητές (Πογιάτος, Μπόλονι, Συλαϊδόπουλος) και κατάρρευση στο φινάλε. Την επόμενη περίοδο (2021-2022) με τον Γιοβάνοβιτς πλέον στην τεχνική ηγεσία, άρχισε να συντελείται η μεταμόρφωση του Ιωαννίδη. Βέβαια, τα 6 γκολ σε 33 παιχνίδια (1.798 λεπτά) δεν είναι ο πιο παραγωγικός απολογισμός.

Πέρυσι (2022-2023), ο Ιωαννίδης παρουσίασε ραγδαία βελτίωση στη διάρκεια της σεζόν. Στην συμπεριφορά, στην πειθαρχία, στον τρόπο που αξιοποιούσε τα σωματικά προσόντα του. Αυτό που έλειψε ήταν η παραγωγικότητα, αφού τα 7 γκολ σε 42 ματς (1.837 λεπτά) είναι μικρό νούμερο για τον βασικό κυνηγό του Παναθηναϊκού.

Πρακτικά, φέτος ο 23χρονος στράικερ καλείται να απαντήσει εάν έχει τη συχνότητα του σκοραρίσματος που απαιτείται, ώστε να μετατραπεί στο ενδεκαδάτο “εννιάρι” του Τριφυλλιού. Τουλάχιστον στο πρώτο μέρος της σεζόν, η απάντηση είναι πειστική: 6 γκολ σε 15 συμμετοχές (725 λεπτά) και με απόδοση που ενθουσιάζει τον κόσμο. 

Η καθιέρωση του Ιωαννίδη στην ενδεκάδα δεν ήταν εύκολη, διότι κανένας προπονητής δεν του άνοιξε τον δρόμο. Αντιθέτως, ο Έλληνας επιθετικός κέρδισε τη θέση με την επιμονή και τη δουλειά του. Την τριετία στον Παναθηναϊκό, ο Ιωαννίδης άντεξε τον ανταγωνισμό του Μακέντα και του Καρλίτος και τον εκθρόνισε από την ενδεκάδα. Από το καλοκαίρι του 2022, ο διεθνής στράικερ ανταγωνίζεται τον Άντραζ Σπόραρ, έναν έμπειρο ποδοσφαιριστή με 180 γκολ στην καριέρα του, η αγορά του οποίου κόστισε στην ΠΑΕ σχεδόν 3,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Παρόλα αυτά, ο Ιωαννίδης εξελίχτηκε και ξεπέρασε τους ανταγωνιστές του, ώστε να έχει ακόμα και την αποδοχή τους! Με τον Σπόραρ να παραδέχεται στους δημοσιογράφους ότι ορθώς είναι πλέον ο αναπληρωματικός του διεθνούς στράικερ…