Ο Γιώργος Παπαγιάννης στο Sportal: «Με πείραξαν όσα άκουσα για την οικογένειά μου, σωστό περιβάλλον για εμένα η Φενέρ»

Χρήστος Τσάλτας 13:15 - 17.10.2023

Ο Γιώργος Παπαγιάννης ανοίγει την καρδιά του στο Sportal και μιλάει για όλα. Η μετάβαση στη Φενέρμπαχτσε, οι στόχοι του, το κεφάλαιο Παναθηναϊκός και όχι μόνο.

Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν πάρα πολύ έντονο στην μεταγραφική αγορά της Ευρώπης. Πολλές ήταν οι κινήσεις που προκάλεσαν αίσθηση και σχολιάστηκαν από τον κόσμο. Από τις μεταγραφές με... λάμψη ΝΒΑ, όπως αυτές των Κέμπα Ουόκερ, Τζαμπάρι Πάρκερ, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, μέχρι και τις μεταγραφές παικτών που έχουν αφήσει το δικό τους σημάδι στην Ευρώπη.

Μία εξ αυτών ήταν και η μετακίνηση του Γιώργου Παπαγιάννη στην Φενέρμπαχτσε. Ο Έλληνας σέντερ, έπειτα από μια πενταετία στα πράσινα του Παναθηναϊκού, όπου διένυσε την δεύτερη θητεία του, αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του σε άλλες πολιτείες, κάνοντας νέο ξεκίνημα.

Σε ένα περιβάλλον με πολλά γνώριμα πρόσωπα για τον ίδιο, αλλά και με μεγάλο κίνητρο για να αποδείξει ποιος πραγματικά είναι. Και με μοναδικό... αντίπαλο την κίνηση στους δρόμους της Πόλης, όπως έλεγε αστειευόμενος κατά τη διάρκεια της κουβέντας.

Ο Έλληνας σέντερ άνοιξε την καρδιά του στο Sportal και έδωσε σημαντικές ατάκες για όσα συνέβησαν το καλοκαίρι, για τα σχόλια που άκουσε την τελευταία διετία, για το κεφάλαιο Παναθηναϊκός, καθώς και όσα θέλει να πετύχει με την Φενέρμπαχτσε, υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη.

Γιώργος Παπαγιάννης

Πώς είναι αυτή η μετάβαση από τον Παναθηναϊκό στην Φενέρμπαχτσε; Πώς είναι αυτό το νέο ξεκίνημα για σένα και πώς κυλούν τα πράγματα;

«Πάρα πολύ καλά. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχει και το ελληνικό στοιχείο που είναι πολύ δυνατό εδώ, ο Νικ (Καλάθης), ο Τάιλερ (ΝτόρσεΪ), ο κόουτς (Δημήτρης Ιτούδης), ο Στέφανος Δέδας, ο Κώστας Χατζηχρίστος ο γυμναστής και ο Κοσμάς ο φροντιστής. Οπότε, υπάρχει δυνατό το ελληνικό στοιχείο στην ομάδα. Μπορώ να πω ότι είναι πιο εύκολο το κομμάτι της μετάβασης».

Ήταν εύκολη απόφαση όταν είπες ότι αφήνεις τον Παναθηναϊκό για να υπογράψεις στην Φενέρ, ήταν εύκολο αυτό για σένα;

«Όχι, εύκολη απόφαση δεν ήταν σίγουρα και το ανέφερα και σε μια άλλη συνέντευξη που είχα κάνει πριν μερικές μέρες. Μετά από σκέψη αποφάσισα να μετακομίσω στη Φενέρ. Στα μέσα Ιουλίου έγινε αυτό. Μετά από σκέψη έγινε αυτό. Ήθελα να κάνω αυτό το νέο ξεκίνημα και γι αυτό ήρθε αυτή η απόφαση».

Νιώθεις ανανεωμένος; Μετά τη Μανίλα και την Εθνική, νέα ομάδα. Νιώθεις ότι είσαι ανανεωμένος;

«Είναι νέο ξεκίνημα, νέα χώρα. Ξεκινάνε όλα από την «αρχή». Η ομάδα, μιλώντας για το επιτελείο, είναι όλοι εξαιρετικοί προς το πρόσωπό μου, από το καλοκαίρι πώς με προσέγγισαν. Το κλίμα ήταν πολύ θερμό και πολύ καλό για μένα. Είναι ένα ωραίο καινούργιο ξεκίνημα και προχωράμε».

Υπήρχε κάποιος ενδοιασμός στο ξεκίνημα, όταν υπέγραψες στη Φενέρ και αν ναι ποιος ήταν αυτός που κάμφθηκε με τον καιρό;

«Ενδοιασμό δεν είχα κανέναν. Θα βασιστώ στην πρώτη απάντηση που έδωσαν πως με τους Έλληνες είναι πιο θετικό το κομμάτι για μένα, θα είναι πιο εύκολη η μετάβαση. Κάποιος ενδοιασμός και κάποιο «πρόβλημα» στο κεφάλι μου δεν υπήρχε».

Τρίτη αγωνιστική της Euroleague και θα αντιμετωπίσεις για πρώτη φορά ως αντίπαλος τον Παναθηναϊκό, γιατί την προηγούμενη φορά που έφυγες από τον Παναθηναϊκό το έκανες για το ΝΒΑ. Για πρώτη φορά αντίπαλος του Παναθηναϊκού. Πώς το επεξεργάζεσαι στο μυαλό σου, κυρίως στο πνευματικό κομμάτι, πώς είναι αυτό το match up;

«Το έχω αναφέρει αρκετές φορές και πιστεύω φαίνεται και από την καριέρα που είχα στον Παναθηναϊκό όλα αυτά τα χρόνια. Το δέσιμο από την δική μου πλευρά το ξέρουν όλοι. Από εκεί και πέρα είμαι επαγγελματίας. Παίζω για τη Φενέρ, θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για να διεκδικήσω τη νίκη. Το ψυχολογικό κομμάτι πρέπει να το βάλω λίγο στο πλάι ανεξαρτήτως ότι παίζω σε αυτή την ομάδα και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για αυτή τη φανέλα».

Είναι πιο εύκολο για σένα το ότι το πρώτο παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό γίνεται στην Πόλη και όχι στο ΟΑΚΑ;

«Μόνο άμα το πάρουμε ότι στο ΟΑΚΑ θα μιλάνε ελληνικά, οπότε θα είναι πιο εύκολο στα δικά μου ευτιά. Είμαι επαγγελματίας και θα κοιτάξω το καλύτερο που μπορώ, είτε αυτό είναι στην Ulker Arena, είτε στο ΟΑΚΑ».

Τι περιμένεις από αυτό το παιχνίδι, βλέποντας τη δουλειά που έχετε κάνει αλλά και τον Παναθηναϊκό;

«Δυστυχώς, εμείς είχαμε έναν πολύ άσχημο τραυματισμό, του Τάιλερ (Ντόρσεϊ) πριν από 2 μέρες, η οποία περίπτωση μας δυσκολεύει. Σίγουρα και ο Παναθηναϊκός θα έχει κάποιες απουσίες. Στο παικτικό κομμάτι, η διαφορά είναι πως εμείς είμαστε μια πιο δεμένη ομάδα με λίγες προσθήκες. Ο Παναθηναϊκός ακόμα προσπαθεί να δέσει γιατί είναι μια τελειώς καινούργια ομάδα. Εμείς σαν Φενέρ θα προσπαθήσουμε να χτυπήσουμε όποιες αδυναμίες υπάρχουν στον Παναθηναϊκό για να πάρουμε τη νίκη. Δυστυχώς ερχόμαστε από μια ήττα που μας πληγώνει, οπότε θα κοιτάξουμε -πόσω μάλλον μπροστά στους φιλάθλους μας- να διεκδικήσουμε τη νίκη αυτή αλλά και την επόμενη αγωνιστική».

Στο παιχνίδι αυτό θα κληθείς να μαρκάρεις έναν από τους πιο επιδραστικούς ψηλούς στην Ευρωλίγκα, τον Ματίας Λεσόρ, που πέρυσι ήταν και μέλος της κορυφαίας πεντάδας της διοργάνωσης. Πώς περιμένεις αυτό το match up και τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις για να σταματήσεις τον Λεσόρ;

«Ο Λεσόρ φέρνει πολλή ενέργεια στο παρκέ. Από πέρυσι, αλλά και φέτος θέλει να μεταφέρει την περσινή χρονιά του. Περιμένω όλα τα ματς. Το κάθε ματς για να το πάρω προσωπικά, σε κάθε ομάδα υπάρχει ένα πολύ καλό πεντάρι. Από εκεί και πέρα θέλουμε να περιορίσουμε τα ριμπάουντ του, στο επιθετικό κομμάτι. Είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι για τον ίδιο παίρνει πάρα πολλούς πόντους και αυτοπεποίθηση και από εκεί και πέρα, το post up παιχνίδι του».

Βλέποντας τον τρόπο που χτίστηκε ο Παναθηναϊκός, τι εικόνα έχεις σχηματίσει για την ομάδα;

«Να μιλήσω αυτή τη στιγμή για την ομάδα του Παναθηναϊκού δεν έχω την εμπειρία γιατί δεν ξέρω πώς ακριβώς λειτουργεί η ομάδα. Είναι πάρα πολύ νωρίς στο ξεκίνημα της σεζόν. Επειδή έχω ζήσει και τα προηγούμενα χρόνια με ομάδες που ξεκινούσαν από το μηδέν με πολλούς καινούργιους παίκτες, μονάδες υπάρχουν, υπάρχει εμπειρία, οπότε είναι στο δικό τους χέρι πότε θα το βρουν και πότε θα παίξουν. Θέλω να πω να παίξουν καλύτερα απ' ότι ο κόσμος να τους περιμένει».

Το καλοκαίρι για σένα ήταν αρκετά έντονο. Ειπώθηκαν και γράφτηκαν διάφορα γύρω από το όνομά σου και τον τρόπο που έφυγες από τον Παναθηναϊκό. Όλο αυτό σε έχει... τσιτώσει, σου έχει δώσει κίνητρο να αποδείξεις ποιος πραγματικά είσαι;

«Ξέχωρα και από το καλοκαίρι, γενικώς σε όλη μου την καριέρα, σε μένα είναι λίγο παραπάνω γιατί μπορώ να διαβάσω τα ελληνικά και είναι πιο εύκολο. Πόσω μάλλον τώρα θέλω να αποδείξω πραγματικά τις δυνατότητές μου και όχι μόνο στους φιλάθλους αλλά κια σε όλο τον μπασκετικό κόσμο της Ευρώπης».

Την τελευταία διετία, καλώς ή κακώς, επειδή ήσουν ένας από τους πιο επιδραστικούς παίκτες της ομάδας, υπήρχε η προσδοκία, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε εκφραστεί πολλές φορές για σένα ήσουν και ο αρχηγός της ομάδας. Ο κόσμος είτε ενθουσιαζόταν με τις καλές εμφανίσεις σου, είτε απογοητευόταν με τις άσχημες. Υπήρχαν διάφορα σχόλια. Την τελευταία διετία πόσο σε κούρασε να είναι στο επίκεντρο της προσοχής και των σχολίων που γίνονταν;

«Δεν ήταν το προσωπικό, ήταν η ομάδα. Όταν χάνει αρκετά ματς επηρεάζεσαι λίγο παραπάνω από το προσωπικό. Δόξα το Θεό βγάζουμε κάποια πολύ καλά χρήματα, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, για να γίνεται αυτή η κριτική. Σίγουρα ο κάθε φίλαθλος που έρχεται και πληρώνει εισιτήριο κοιτάζει ώστε ο παίκτης να δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Αλλά επειδή είμαστε και εμείς άνθρωποι θα κάνουμε λάθη, μπορεί να μην πάει καλά μια εβδομάδα, ένας μήνας, αλλά καθημερινά κοιτάμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στην προπόνηση, στα βάρη, στο κάθε τι. Και πόσω μάλλον στον αγώνα. Το χειρότερο κομμάτι είναι όταν γίνεται φραστική επίθεση και πιάνονται οικογενειακά μέλη. Αυτό επειδή είχα ακούσει αρκετές φορές είναι το χειρότερο, είναι λάθος. Κατά τ' άλλα όχι δεν κουράστηκα από αυτό το κομμάτι. Πιο πολύ από το θέμα της ομάδας ήταν άσχημο για μένα να την βλέπω να χάνει».

Επειδή άγγιξες το θέμα της οικογένειας, ήταν ένας λογος για σένα να κάνεις νέα αρχή;

«Το είχα σκεφτεί καιρό. Μετά το πρωτάθλημα ξεκίνησα να σκέφτομαι τι θέλω να κάνω. Ήθελα να κάνω ένα καινούργιο ξεκίνημα, επέλεξα την Φενέρ. Ήταν πάρα πολύ θερμοί όπως έχω πει. Πίστευα ότι ήταν το σωστό περιβάλλον για μένα και γι αυτό το επέλεξα».

Τι θες να εξελίξεις μέσα από την παρουσία σου στη Φενέρ; Αν μιλήσουμε σε έναν χρόνο από τώρα, με τι θα είσαι ικανοποιημένος από τη φετινή σου παρουσία στη Φενέρ και τι θα είναι επιτυχία για σένα σε προσωπικό και ομαδικό κομμάτι;

«Πέρυσι έβαλα το τρίποντο στο παιχνίδι μου. Αρκετοί ψηλοί από την περσινή χρονιά σουτάρουν πάρα πολύ στο τρίποντο, παραπάνω από τα προηγούμενα χρόνια. Ο κόουτς ζητάει καθημερινά και όχι μόνο τώρα αλλά και από την περίοδο της Εθνικής να πηγαίνει πιο πολύ στο post. Είναι αυτό που δουλεύω καθημερινά με τους προπονητές, να αυξήσω τους πόντους μέσα από τη ρακέτα, εκτός από τη δημιουργία των κοντών. Ευτυχώς έχω έναν εξαιρετικό ψηλό, τον Μότλεϊ, που στο post είναι ένας χαρισματικός σκόρερ. Ο Σέρτατς (Σανλί) παίζει παραπάνω στο ποστ, αλλά παίζει και στο 4. Έχω δύο ψηλούς που μπορώ να τους αντιμετωπίσω καθημερινά στην προπόνηση και να βελτιωθώ παραπάνω».

Όσον αφορά τα γκαρντ, υπάρχει ο Γιαμ Μάνταρ, υπάρχει ο Νικ Καλάθης που τον ξέρεις πάρα πολύ καλά. Η περιφερειακή γραμμή και ειδικά οι πλέι μέικερ πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν και για το δικό σου παιχνίδι ώστε να σε απελευθερώνουν, να σου δίνουν πάσες στο σωστό χρόνο και να σε «εκμεταλλεύονται» ώστε να βγάζεις την καλύτερη version του εαυτού σου;

«Είναι τεράστιο το πλεονέκτημα όταν έχεις κοντούς οι οποίοι μπορούν να πασάρουν, να οργανώνουν το γήπεδο και να παίρνουν σωστές αποφάσεις. Εμείς έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τέτοιους. Τον Νικ τον ξέρω πολλά χρόνια είναι ένας από τους καλύτερους άσους που έχουν περάσει από την Ευρώπη. Όσον αφορά τον Γιαμ, το ethic του είναι εξαιρετικό. Δεν είναι τυχαίο πως δούλεψε υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Πραγματικά φέρνει μια διαφορετική δυναμική, κοιτάει το γήπεδο όπως και ο Νικ. Έχουμε και τον Σεμούς Χαζέρ που είναι μικρός σε ηλικία, στα 24. Η ομάδα μπορεί να χτίσει πάνω σε αυτό. Είναι πολύ μεγάλη βοήθεια για τους ψηλούς».

Είναι η βοήθεια που δεν είχες εσύ τα τελευταία 2 χρόνια;

«Δεν θέλω να κριτικάρω. Η ομάδα έδινε πάντοτε το καλύτερο για να πάρει στους κοντούς το καλύτερο που μπορούσε. Συγκρίνοντας την περσινή χρονιά μπορεί να μην είχα τόσα alley oop σε φάσεις που΄ήταν το δικό μου παιχνίδι, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά με τον Νέντοβιτς και τον Σαντ Ρος. Είχαμε παραπάνω συνεργασίες, αλλά μπορεί να έκανα κι εγώ κάτι λάθος παραπάνω. Δεν ήταν μόνο η δουλειά του Πάρις Λι και του αντίστοιχου Πάρις Λι για να μου βγάλει αυτή την πάσα. Αυτά είναι στο παρελθόν. Ο κοντός παίζει πάρα πολύ μεγάλη σημασία».

Γιώργος Παπαγιάννης

Στο λέω υπό την έννοια πως ο Παναθηναϊκός έφερε έναν από τους πιο επιδραστικούς πλέι μέικερ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, τον Κώστα Σλούκα...

«Ο Κώστας είναι ένας παίκτης για τον οποίο δεν θα μιλήσω εγώ. Μιλάει η ίδια του η καριέρα, τα στατιστικά, οι τίτλοι, οι συμμετοχές στα Final 4. Ο Κώστας μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω στον Παναθηναϊκό και πόσω μάλλον στο θέμα της δημιουργίας».

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο;

«Να είναι όλοι καλά, δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Αρκετοί θα θέλουν να δουν το ματς».

Το ίδιο ισχύει και για τον κόσμο του Παναθηναϊκού;

«Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, το έχω αναφέρει. Νομίζω έχω γίνει λίγο... κουραστικός, αλλά μπορεί να ακούγομαι κουραστικός αλλά δεν είναι έτσι. Μετά από τόσα χρόνια στην ομάδα νομίζω όλοι ξέρουν τι σημαίνει ο Παναθηναϊκός για μένα».

Άρα, η πόρτα παραμένει ανοιχτή για σένα...

«Ποτέ δεν ξέρεις. Ναι. Υγεία να έχουμε πάνω απ' όλα και θα τα δούμε στο μέλλον. Τώρα είμαι στη Φενέρ, χαίρομαι που είμαι εδώ. Το μέλλον θα δείξει».