Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς μπορεί να «ανακατεύει» τη μεσαία γραμμή

Ιβάν Γιοβάνοβιτς

i

Intime

Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς μπορεί να «ανακατεύει» τη μεσαία γραμμή

Μπάμπης Τσιμπίδας 09:25 - 08.09.2023 / Ανανεώθηκε: 09:25 - 08.09.2023

To Sportal αναλύει τα τέσσερα σενάρια ανάμεσα στα οποία μπορεί να επιλέξει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τον «άξονα» του Παναθηναϊκού. Από το πιο επιθετικό μέχρι το πιο αμυντικό...

Με την αντικατάσταση του Μπέντζαμιν Βέρμπιτς από τον Έρικ Πάλμερ-Μπράουν στη λίστα της UEFA που δήλωσε ο Παναθηναϊκός για τον όμιλο του Europa League, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς υπολογίζει τον Γουίλιαν Αράο για τον «άξονα». Γιατί με την προσθήκη του Αμερικανού, ο Σέρβος προπονητής έχει τέσσερις στόπερ στη διάθεση του (Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Γεντβάι οι άλλοι τρεις).

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός χαφ θα βοηθήσει τον Γιοβάνοβιτς να διαμορφώσει πολλές τριάδες στη μεσαία γραμμή, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε παιχνιδιού. Ο Γιοβάνοβιτς διαθέτει πρωτακλασάτους μέσους με διαφορετικά χαρακτηριστικά ο καθένας, τα οποία μπορεί να ταιριάζουν σε έναν αντίπαλο.

Είναι μία δυνατότητα που δεν είχε πέρυσι ο Γιοβάνοβιτς, με ένα πιο περιορισμένο ροτέισον και με λιγότερη ποιότητα. Το φετινό καλοκαίρι αναβάθμισε το ρόστερ του Παναθηναϊκού, για να υπηρετήσει όλες τις εμπνεύσεις του 61χρονου τεχνικού…

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ: Ο προτιμώμενος σχηματισμός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την τριάδα της μεσαίας γραμμής: ένας αμυντικός χαφ και δύο εσωτερικοί μέσοι. Στο ανάποδο τρίγωνο του συστήματος 4-3-3, ο Ρούμπαν Πέρεθ και ο Γουίλιαν Αράο θα εναλλάσονται στο «εξάρι» και θα έχουν ως κύρια αποστολή την προστασία των κεντρικών αμυντικών. 

Ο Αράο είναι πιο ικανός στα μαρκαρίσματα, έχοντας επιθετικότητα και ένταση στις επεμβάσεις του. Ο Ρούμπεν παίζει περισσότερο με το μυαλό και τις τοποθετήσεις του.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Σε παιχνίδια που δεν λειτουργεί το αρχικό πλάνο ανάπτυξης του Παναθηναϊκού ή που ο αντίπαλος ασκεί μεγάλη πίεση, ο Γιοβάνοβιτς δίνει εντολή στον box-to-box του να οπισθοχωρήσει, δίπλα στον αμυντικό χαφ. 

Κατά συνέπεια, ο Τόνι Βιλένα ή ο Άνταμ Τσέριν κινούνται πιο κοντά στον Αράο ή στον Ρούμπεν. Με οδηγία να βοηθήσουν στο ανασταλτικό κομμάτι και να πάρουν τη μπάλα από πιο χαμηλά. 

Ο Παναθηναϊκός ίσως βρει μπροστά του τον Ραούλ στο Europa League - Υποψήφιος ο Ισπανός για τον πάγκο της Βιγιαρεάλ
EUROPA LEAGUE

13:26 - 07.09.2023

Ο Παναθηναϊκός ίσως βρει μπροστά του τον Ραούλ στο Europa League - Υποψήφιος ο Ισπανός για τον πάγκο της Βιγιαρεάλ

Αυξάνονται οι υποψήφιοι προπονητές για να διαδεχτούν τον Κίκε Σετιέν στον πάγκο της Βιγιαρεάλ. Ένα από τα ονόματα που ακούγονται τις τελευταίες ώρες είναι αυτό του Ραούλ.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΙΤΟ: Είναι μία επιλογή που ο Γιοβάνοβιτς θα την επιστρατεύσει ελάχιστες φορές, κυρίως σε ευρωπαϊκά παιχνίδια ή κατ’ εξαίρεση σε ντέρμπι: με δύο κλασικά «εξάρια». Ο Ρούμπεν Πέρεθ και ο Γουίλιαν Αράο θα κληθούν να συνεργαστούν στο τερέν, όταν ο Παναθηναϊκός θα τεθεί αντιμέτωπος με ομάδες που θα τον πιέσουν πάρα πολύ και ο ανασταλτικός φόρτος θα είναι τεράστιος. 

Ο Αράο θα λειτουργεί σαν τρίτος στόπερ και ο Ρούμπεν θα έχει και δημιουργικά καθήκοντα.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: Ο Γιοβάνοβιτς το χρησιμοποίησε στα τελευταία λεπτά στην αναμέτρηση των Ζωσιμάδων. Ο Αράο μετατέθηκε ως στόπερ και ο Βιλένα έπαιξε αμυντικός χαφ. Σε ματς που ο Παναθηναϊκός θα κυριαρχήσει και θα πιέζει για γκολ, ο Σέρβος προπονητής θα τοποθετήσει έναν μέσο στο κέντρο της άμυνας και ένα «οχτάρι» ως αμυντικό χαφ, για να κερδίζει έξτρα δημιουργό. 

Να έχει επιπλέον παίκτη ο οποίος θα ανεβάζει τη μπάλα ή θα μπορεί με μεγάλη μεταβίβαση να «σπάσει» το πρέσινγκ. Ο Αράο υπηρετεί την ανάγκη με μεγαλύτερη ευκολία, σε σύγκριση με τον Ρούμπεν.