Το μεγάλο πρόβλημα από την αποχώρηση Κουρμπέλη

Πούγγουρας, Κουρμπέλης / Intime

i

Πούγγουρας, Κουρμπέλης / Intime

Το μεγάλο πρόβλημα από την αποχώρηση Κουρμπέλη

Μπάμπης Τσιμπίδας 14:17 - 02.06.2023 / Ανανεώθηκε: 18:09 - 02.06.2023

Μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Κουρμπέλη, ο Παναθηναϊκός δεν έχει πλέον επαρκή αριθμό γηγενών για τη λίστα που θα δηλώσει στην UEFA. Το Sportal εξηγεί τι ισχύει και τις επιλογές του Τριφυλλιού.

Με αμιγώς ποδοσφαιρικά κριτήρια και με το συμβόλαιο που προσφέρει, ο Παναθηναϊκός μπορεί να αναπληρώσει την απώλεια του Δημήτρη Κουρμπέλη. Ο πρώην αρχηγός είχε επιρροή και στα αποδυτήρια, αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αγοράζονται εύκολα.

Πάντως, η αποχώρηση του Κουρμπέλη προκαλεί ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, που δεν έχει λάβει την ανάλογη έκταση. Για τη λίστα που θα δηλώσει ο Παναθηναϊκός στην UEFA για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του, δεν θα έχει αρκετούς γηγενείς ποδοσφαιριστές.

Τι ισχύει με τη συγκεκριμένη λίστα; Κάθε ομάδα δηλώνει στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία (πριν κάθε προκριματική φάση ή τους ομίλους) 25 παίκτες τους οποίους έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει. Μετά το πέρας μιας προθεσμίας, η λίστα δεν αλλάζει και οι νέες μεταγραφές δεν μπορούν να παίξουν.

Αυτή η λίστα επιβάλλεται να περιέχει τέσσερις ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην ακαδημία της ομάδας και άλλους τέσσερις, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί στα όρια της ομοσπονδίας που ανήκει η ομάδα. 

Στην προκειμένη για το Τριφύλλι στην ΕΠΟ. Ως ηλικία εκπαίδευσης η UEFA λογίζει από τα 15 έτη μέχρι τα 21 έτη ή τη σεζόν που συμπληρώθηκε το 21ο έτος. Αυτοί περιγράφονται με τον όρο γηγενείς και δεν έχει σημασία η εθνικότητα τους, αρκεί να έχουν παραχθεί ποδοσφαιρικά στα όρια της τοπικής ομοσπονδίας.

Η αναλογία στη λίστα είναι 4+4. Μπορεί να αλλάξει μόνο προς όφελος των νεαρών από την ακαδημία. Μία ομάδα επιτρέπεται να έχει πέντε παίκτες από την ακαδημία της και τρεις από μεταγραφές. Το αντίστροφο, απαγορεύεται.

Ο Λαμπρόπουλος «τρολάρει» τη Βουλγαράκη για τον Κουρμπέλη: «Θα πας κι εσύ Τουρκία;»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

08:50 - 01.06.2023

Ο Λαμπρόπουλος «τρολάρει» τη Βουλγαράκη για τον Κουρμπέλη: «Θα πας κι εσύ Τουρκία;»

Ο Φάνης Λαμπρόπουλος στην ραδιοφωνική εκπομπή που κάνει μαζί με την Ελένη Βουλγαράκη, την «τρόλαρε» λόγω του Δημήτρη Κουρμπέλη και της επικείμενης μεταγραφής του στην Τραμπζονσπόρ, μετά το «διαζύγιο» με τον Παναθηναϊκό.

Ποια είναι η συνέπεια; Αν δεν πληροί την προϋπόθεση, η ομάδα χάνει τις αντίστοιχες θέσεις στην ευρωπαϊκή λίστα της. Για παράδειγμα, εάν έχει 4+3, τότε θα δηλώσει 24άδα. Αναλόγως, εάν έχει 3+3, τότε θα ορίσει 23άδα και ούτω καθεξής.

Ο Παναθηναϊκός δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την επάνδρωση από την ακαδημία του. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Βαγιαννίδης, Σιδεράς, Φρόκου, Μπιλάλ, Ξενόπουλος, Λίλο, Κυριόπουλος και άλλοι. Το ζητούμενο είναι οι γηγενείς, οι οποίοι είναι στην κυριολεξία μετρημένοι στα δάχτυλα.

Με συμβόλαιο δεσμεύονται οι Λοντίγκιν (προέρχεται από την Ξάνθη) και Κώτσιρας (ανέβηκε από τον Αστέρα Τρίπολης). Ενώ ο Πούγγουρας εξελίχτηκε από τον ΠΑΟΚ, όμως μένει ελεύθερος και ίσως δεν μείνει. 

Άρα, είτε οι ιθύνοντες του Τριφυλλιού θα κινηθούν για Έλληνες παίκτες οι οποίοι θα καλύπτουν και αυτή την προδιαγραφή, είτε η 25άδα θα γεμίσει με νεαρούς. Οι οποίοι πρακτικά δεν θα έχουν μεγάλη χρησιμότητα για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στα κρίσιμα προκριματικά του καλοκαιριού.