Πρώτος σε όλα: Τα στοιχεία που έστειλαν ξανά στην κορυφή τον ΠΑΟΚ πριν τους «τελικούς»

Τάισον - «Ντέλιας»

i

© Intime

Πρώτος σε όλα: Τα στοιχεία που έστειλαν ξανά στην κορυφή τον ΠΑΟΚ πριν τους «τελικούς»

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 12:33 - 04.03.2024 / Ανανεώθηκε: 12:50 - 04.03.2024

Η επιστροφή του ΠΑΟΚ στην κορυφή της βαθμολογίας πριν τα play offs, τα νούμερα που μιλάνε από μόνα τους και η έλλειψη του «killer».

Ο ΠΑΟΚ έκανε το καθήκον του στο «Αθανάσιος Διάκος», είπε... ευχαριστώ στον Άρη για το δώρο κι επέστρεψε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος την πιο κατάλληλη χρονική στιγμή!

Στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League και τελευταίας για την κανονική διάρκεια, ο Δικέφαλος πανηγύρισε μία ζόρικη νίκη κόντρα στη Λαμία (0-2). Μπορεί οι Θεσσαλονικείς να πίεσαν ασφυκτικά την ομάδα του Λεωνίδα Βόκολου, να ήταν εμφανώς ανώτεροι και να σπατάλησαν αρκετές ευκαιρίες (με αποκορύφωμα το... άχαστο του Σαμάτα), ωστόσο η μπάλα δεν έμπαινε στα δίχτυα και το 0-0 παρέμενε μέχρι το 71ο λεπτό.

Τότε χρειάστηκε μία ατομική ενέργεια από τον... αιώνιο έφηβο Τάισον, ο οποίος περνάει δεύτερη νιότη στην Ελλάδα με τα «ασπρόμαυρα», στα 36 του χρόνια ζωής. Ο Βραζιλιάνος έδειξε για ακόμη μία φορά την αστείρευτη ποιότητά του στο χορτάρι κι έδωσε τη λύση στην ομάδα του.

Στις καθυστερήσεις του ματς, ο Μπάμπα «ντύθηκε» φορ και με ένα εκπληκτικό τελείωμα έβαλε το κερασάκι στην τούρτα.

Την ίδια ώρα, στο ματς-θρίλερ του «Κλεάνθης Βικελίδης» ο συμπολίτης του ΠΑΟΚ βρήκε γκολ ισοφάρισης κόντρα στην ΑΕΚ στις καθυστερήσεις (3-3) κι έφερε τα πάνω-κάτω στη βαθμολογία.

Ως αποτέλεσμα, ο Δικέφαλος του Βορρά επέστρεψε στην πρώτη θέση κι άφησε πίσω του στο -1 την Ένωση. Όπως διαπιστώνεται, η μάχη για τον τίτλο θα είναι μεγάλη κι άκρως αμφίρροπη.

Ο πρώτος σε όλα ΠΑΟΚ και τα εντυπωσιακά στατιστικά

Η κανονική περίοδος ολοκληρώθηκε με το σύνολο του Ράζβαν Λουτσέσκου στην κορυφή και οι απόψεις που ακούγονται σχετικά με την κατάταξη είναι πολλές και διάφορες. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο ΠΑΟΚ κατέχει δίκαια την πρωτιά, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που λένε πως η ΑΕΚ την... έχασε μέσα από τα χέρια της.

Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν επικράτησε η δικαιοσύνη, ωστόσο τα νούμερα (τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο) μιλάνε από μόνα τους.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, μία εβδομάδα πριν μπούμε στη διαδικασία των play offs, οι ασπρόμαυροι κατέχουν όλες τις πρωτιές. Εκτός από αυτήν του βαθμολογικού πίνακα, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα στο πρωτάθλημα με την καλύτερη επίθεση (66 γκολ υπέρ), την καλύτερη άμυνα μαζί με τον Παναθηναϊκό (21 γκολ κατά), την καλύτερη διαφορά τερμάτων (+45), ενώ επίσης είναι αυτός που μέτρησε τις περισσότερες νίκες στην κανονική διάρκεια (19).

ΓΚΟΛ ΥΠΕΡ

ΓΚΟΛ ΚΑΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΚΟΛ

ΝΙΚΕΣ

ΠΑΟΚ 60 β.

66

21

+45

19

ΑΕΚ 59 β.

60

25

+35

17

ΟΣΦΠ 57 β.

58

24

+34

18

ΠΑΟ 56 β.

62

21

+41

17

109 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις χωρίς να υπάρχει «killer»

Αυτό που συμβαίνει τη φετινή σεζόν στον Δικέφαλο σε ότι αφορά το επίπεδο παραγωγής τερμάτων δεν το συναντάμε συχνά από ελληνικές ομάδες, με τα στατιστικά να είναι... εξωπραγματικά.

© Intime

Σε 44 ματς συνολικά για το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και την Ευρώπη, ο ΠΑΟΚ έχει μετρήσει 109 γκολ (!) και 21 διαφορετικούς σκόρερ, ενώ ακόμα διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Μάρτη. Θα ακολουθήσουν 10 σπουδαίες αναμετρήσεις για τα play offs και τουλάχιστον δύο ματς στο Conference League (με την ελπίδα να υπάρξουν κι΄ άλλα).

Όλα τα παραπάνω εντυπωσιακά πεπραγμένα, η ομάδα του Λουτσέσκου τα έχει καταφέρει δίχως να διαθέτει στο ρόστερ της τον λεγόμενο «killer» επιθετικό.

Στη διάθεση του Ρουμάνου τεχνικού δεν υπάρχει ένας φορ σαν τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, του οποίου η σχέση με τα δίχτυα ήταν κάτι παραπάνω από εκπληκτική και μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Σέρβος έδωσε μόνος του τη λύση.

Τη φετινή σεζόν, στην αιχμή του δόρατος υπάρχουν οι Μπράντον Τόμας και Αλί Σαμάτα, οι οποίοι μετράνε συνολικά μαζί μόλις 12 γκολ, από τα 109 που έχει πετύχει ο Δικέφαλος.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας με τους «ασπρόμαυρους» σκόρερ βρίσκεται ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς με 15 γκολ σε 36 εμφανίσεις, ενώ ακολουθούν Κωνσταντέλιας και Ντεσπόντοφ με 12 τέρματα σε 42 και 33 ματς αντίστοιχα.

Αυτή η τριάδα παικτών -αλλά και ο Τάισον- έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο γεγονός πως οι Θεσσαλονικείς έχουν καταφέρει να βρίσκονται στην πρώτη θέση και στις 16 καλύτερες ομάδες του Conference League.

Παράδειγμα προς μίμηση βέβαια αποτελεί και ο τρόπος με τον οποίον τους διαχειρίζεται ο Ράζβαν Λουτσέσκου, με αποτέλεσμα ο ίδιος να παίρνει το 100% από αυτούς τους ποδοσφαιριστές, ειδικότερα τους τελευταίους μήνες.