ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Τα πέντε καλύτερα ντέρμπι και το ένα που έμεινε (δυστυχώς) αξέχαστο (vids)
i

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός/ ©Intime

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Τα πέντε καλύτερα ντέρμπι και το ένα που έμεινε (δυστυχώς) αξέχαστο (vids)

Ελένη Ανδρικοπούλου 12:40 - 05.02.2023 / Ανανεώθηκε: 11:14 - 06.02.2023

O ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός αναμετρώνται απόψε (5/2) για την 21η αγωνιστική της Super League. Το Sportal θυμάται τις καλύτερες «μάχες» αλλά και ένα ματς που «σημάδεψε» τις μνήμες.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός κοντράρονται το βράδυ της Κυριακής (5/2,20:30) στην Τούμπα στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής της Super League. Οι δύο ομάδες βρίσκονται στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 42 βαθμούς, έχοντας τρεις λιγότερους από τον Παναθηναϊκό και πέντε από την ΑΕΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» λόγω της νίκης (2-1) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος υπερτερεί στην ισοβαθμία των «ερυθρόλευκων». 

Τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε αν κάποια από τις δύο θα έχει πάρει διαφορά τριών πόντων από την άλλη ή αν θα συνεχίσει να είναι «συγκάτοικοι». Κάθε ματς ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό είναι ξεχωριστό. Είναι από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Δύο ομάδες που έχουν προσφέρει ουκ ολίγες συγκινήσεις στους φιλάθλους τους. Είναι η 153η συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων. Σε σύνολο 76 αγώνων ο γηπεδούχος ΠΑΟΚ νίκησε στα 35, ο Ολυμπιακός στα 24 ενώ σημειώθηκαν 17 ισοπαλίες.

Πάμε να ρίξουμε μία ματιά στα καλύτερα ντέρμπι ως τώρα που έχουν λάβει χώρα στην Τούμπα. 

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 4-3

Ίσως το πιο θεαματικό ματς ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό ήταν εκείνο της 25ης Ιουνίου 1972 στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής της σεζόν 1971/72. Σε έναν αγώνα - διαφήμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν μόλις στο 6ο λεπτό με τον Αποστολίδη.  Οι φίλαθλοι του «Δικεφάλου του Βορρά» είχαν ήδη στήσει πάρτι στις εξέδρες. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός αντέδρασε και μάλιστα πέρασε και μπροστά στο σκορ μετά τα γκολ του Γιούτσου (20') και Καραβίτη (24΄).

 Στο 33΄ο Ματζουράκης ισοφάρισε για τον ΠΑΟΚ σε 2-2. Έξι λεπτά αργότερα ο Σαράφης έκανε ανατροπή στην ανατροπή και ο «Δικέφαλος του Βορρά» πήγε στα αποδυτήρια με το σκορ 3-2 υπέρ του. Στο 47’ ο Παμπουλής ισοφάρισε για τους φιλοξενούμενος, αλλά δεν κράτησε για πολύ.. Ο Σαράφης με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, ένα λεπτό αργότερα, σκόραρε και έδωσε την νίκη στους «ασπρόμαυρους», διαμορφώνοντας το τελικό 4-3! 

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 4-1

Στις 5 Οκτωβρίου 1986 ο πρωταθλητής Ελλάδας, ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» εκμεταλλεύτηκε το πολλά αγωνιστικά προβλήματα που είχαν οι «ερυθρόλευκοι» και τους διέσυρε. Ο Χάρης Μπανιώτης έκανε την αρχή ανοίγοντας το σκορ στο 16’. Οι εξέδρες είχαν ήδη πάρει «φωτιά». Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Σκαρτάδος με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, διπλασίασε τα τέρματα για την ομάδα του, κάνοντας το 2-0. 

Στο 26ο λεπτό μείωσε για τον Ολυμπιακό ο Αναστόπουλος με τον ίδιο τρόπο. Στο 31΄ο Αλεξανδρίδης ανέβασε εκ νέου τη διαφορά στα δύο γκολ και στο 59' ο Λάκης Παπαϊωάννου ολοκλήρωσε το θρίαμβο, διαμορφώνοντας το τελικό 4-1.  

https://www.youtube.com/watch?v=JTD4f4CuHg8

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-2

Ματσάρα ήταν και αυτό που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό στις 10 Απριλίου 1991 στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής της Α’ Εθνικής για τη σεζόν 1990/91. Οι δύο ομάδες μπήκαν με φόρα και ο αγώνας από την αρχή είχε τρελό ρυθμό. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να προηγηθούν μόλις στο 4ο λεπτό με τον  Αλέξη Αλεξίου και η κατάμεστη Τούμπα πανηγύριζε ξέφρενα. Στο 14' οι «ερυθρόλευκοι» έφερα το ματς στα ίσα με τον Παναγιώτη Σοφιανόπουλο.

Αμφότερες είχαν αρκετές ευκαιρίες να πετύχουν ένα ακόμα γκολ αλλά μέχρι το 64΄ το ματς ήταν ισόπαλο. Στο 65ο λεπτό ο ΠΑΟΚ πήρε εκ νέου το προβάδισμα με τον Γιώργο Σκαρτάδο. Στο 78’ ο ίδιος ποδοσφαιριστής έδωσε «αέρα» δύο τερμάτων στην ομάδα του κάνοντας το 3-1, για να μειώσει για τους Πειραιώτες ο Σάββας Κοφίδης στο 82΄και να κάνει ροντέο το ματς στα τελευταία λεπτά. Τελικά, ο «Δικέφαλος του Βορρά» πανηγύρισε το «τρίποντο».   

  ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-2

 Στις 24 Μαΐου 1992 ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός συναντήθηκαν στην Τούμπα τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος 1991-1992. Σε εκείνον τον αγώνα έβαλαν τέλος σε ένα αρνητικό σερί δύο δεκαετιών οι «ερυθρόλευκοι» στην έδρα του «Δικεφάλου του Βορρά». Η ομάδα του Όλεγκ Μπλαχίν προηγήθηκε στο 42΄λεπτό μετά από την εκτέλεση φάουλ του Σαββίδη. Στο 54΄ο Βαΐτσης διπλασίασε τα τέρματα για τους φιλοξενούμενους. Μείωσε στο 75' ο Λαγωνίδης για τον ΠΑΟΚ. Μετά από αυτό το «διπλό« οι Πειραιώτες «ξόρκισαν» την «κατάρα» πολλών ετών. 

https://www.youtube.com/watch?v=FHsWpZhHlMg

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 2-4 

Ένας ακόμα θεαματικός αγώνας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Διεξήχθη στις 27 Νοεμβρίου του 2000 για την 8η αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος της σεζόν 2000/2001. Ήταν ένα ματς που τα είχε όλα! Ο Γρηγόρης Γεωργάτος με φανταστική απευθείας εκτέλεση φάουλ θα βάλει μπροστά στο σκορ τους Πειραιώτες στο 32' και θα «παγώσει» την Τούμπα. Στο 56' ο Ναλιτζής με σουτ μέσα από την μικρή περιοχή θα ισοφαρίσει για τους «ασπρόμαυρους». Στο 66ο λεπτό ο Αλεξανδρής με ένα κάτι ανάμεσα σε γυριστό και ψαλιδάκι θα δώσει εκ νέου προβάδισμα στους φιλοξενούμενους.

 Άμεση απάντηση από τον «Δικέφαλο του Βορρά». Ο Φρούσος δύο λεπτά αργότερα θα φέρει ξανά το ματς στα ίσα με κεφαλιά. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός θα φύγει με το «διπλό» από την Τούμπα χάρη στα δύο γκολ του Τζόρτζεβιτς. Πρώτα στο 75' με όμορφη ενέργεια και  σουτ στο αριστερό «παραθυράκι»» του Τοχούρογλου και στο 90', νικώντας ξανά με πλασέ τον αντίπαλο τερματοφύλακα. 

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-0

 Δυστυχώς υπάρχουν και αυτά. Η πιο τραγική ιστορία των ντέρμπι. Προφανώς δεν το συγκαταλέγουμε στα καλύτερα, αλλά το αναφέρουμε γιατί υπάρχει ανεξίτηλο στη μνήμη. Η αναμέτρηση της 32ης αγωνιστικής της περιόδου 1980-81, την Κυριακή 31 Μαΐου του 1981, δυστυχώς επισκιάστηκε από τον θάνατο του προπονητή του ΠΑΟΚ Γκιούλα Λόραντ στον πάγκο του «Δικεφάλου του Βορρά», κατά τη διάρκεια του πρώτου 45λεπτου. Ο ΠΑΟΚ πήρε την νίκη τελικά με 1-0, χάρη σε τέρμα του Βασίλη Βασιλάκου στο 67ο λεπτό. Στο ημίωρο του αγώνα ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Νίκος Σαργκάνης είχε αποκρούσει την εκτέλεση πέναλτι του Γιώργου Κωστίκου. Θυμίζουμε ότι ο Ούγγρος προπονητής είχε οδηγήσει τους Θεσσαλονικείς στην κατάκτηση του πρώτου τους πρωταθλήματος, την περίοδο 1975-76.