Ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε τα 85 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις επί εποχής Ιβάν Σαββίδη

Αουγκούστο και Ίνγκασον.

i

©intime

Ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε τα 85 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις επί εποχής Ιβάν Σαββίδη

Γιώργος Σακελλαρίου 19:22 - 14.08.2023 / Ανανεώθηκε: 19:22 - 14.08.2023

Ο «Δικέφαλος» μέσα σε ένα καλοκαίρι από τους Ίνγκασον, Αουγκούστο και… Άκπομ έχει όφελος περισσότερα από δέκα εκατ. ευρώ.

Ο ΠΑΟΚ εδώ και μερικά χρόνια έχει μάθει να πουλάει.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες σεζόν δεν ήταν καλές, έμαθε και να πουλάει σε καλές τιμές. Από την άνοιξη κι έπειτα σε κέρδος ο ΠΑΟΚ αγγίζει τα 13 εκατ. ευρώ! Την αρχή έκανε ο νεαρός Κούτσιας, ο οποίος πήγε στο MLS και θα έχει αντίπαλο τον Λιονέλ Μέσι. Η Σικάγο Φάιρ έβγαλε από το ταμείο σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο αρχηγός Σβέριρ Ίνγκασον παραχωρήθηκε στη Μίντιλαντ με 4 εκατ. ευρώ, ενώ πριν λίγες μέρες ακολούθησε ο Ντόουγκλας Αουγκούστο με 5,5 εκατ. ευρώ. Σ’ αυτά προσθέστε και τα χρήματα που έρχονται από τον Τσούμπα Άκπομ. Ο Άγγλος φορ, ο οποίος έκανε εξαιρετική σεζόν με τη Μίντλεσμπρο, πηγαίνει στον Άγιαξ για 12 εκατ. ευρώ συν δύο εκατ. ευρώ με τη μορφή μπόνους. Ο ΠΑΟΚ είχε ποσοστό μεταπώλησης 10%, οπότε θα εισπράξει μίνιμουμ 1,2 εκατ. ευρώ. Σύνολο από την περασμένη άνοιξη 13,2 εκατ. ευρώ!

Επί εποχής Ιβάν Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ έκανε τις πιο ακριβές πωλήσεις στην ιστορία του. Φυσικά και τις πιο ακριβές μεταγραφές. Σε κάθε περίπτωση, ένας σύλλογος για να μπορεί να λειτουργήσει, οφείλει να μαθαίνει να πουλάει. Για να γίνει ανταγωνιστικός πρέπει να πουλάει σε καλές τιμές και να αγοράζει πιο χαμηλά. Χωρίς φυσικά να χάνει και σε ποιότητα. Αν μπορεί ν’ αξιοποιήσει και την Ακαδημία του ακόμα καλύτερα. Και ο ΠΑΟΚ το παλεύει.

Αν είχε αποφύγει και ορισμένα λάθη σε μεταγραφές, αλλά αυτές είναι στο «παιχνίδι» για κάθε ομάδα, τότε θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Οι πωλήσεις είναι σημαντικές κι όταν ο σύλλογος στερείται έσοδα από την Ευρώπη και ο «Δικέφαλος» τα τελευταία χρόνια δεν εισέπραξε αυτά που υπολογίζε. Αποκλεισμοί το καλοκαίρι από ομάδες τύπου Έστερσουντ, Σλόβαν Μπρατισλάβας και Λέφσκι Σόφιας ήταν καταστροφικές.

Το ρεκόρ πώλησης του ΠΑΟΚ το κατέχει ένα δικό του παιδί. Ο Χρήστος Τζόλης πουλήθηκε με έντεκα εκατ. ευρώ στη Νόριτς και πλέον είναι δανεικός στη Φορτούνα Ντίσελντορφ. Ακολουθεί ο Πρίγιοβιτς, ο οποίος πήγε με δέκα εκατ. ευρώ στην Αλ Ιτιχάντ, η οποία τώρα έχει τον Μπενζεμά και τον Ενγκολό Καντέ. Στην τρίτη θέση είναι ο Γιαννούλης, ο οποίος επίσης πήγε στη Νόριτς με το ποσό των οκτώ εκατ. ευρώ, στην τέταρτη θέση ανέβηκε ο Αουγκούστο και την πεντάδα συμπληρώνει ο Σφιντέρσκι, ο οποίος ήρθε σχεδόν με 1,5 εκατ. ευρώ και έφυγε με πέντε εκατ. ευρώ για τη Σάρλοτ στο MLS.

Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν πούλησε ακριβά τον Λούκας Πέρεθ στη Λα Κορούνια, αλλά πήρε πολλαπλάσια χρήματα όταν ο παίκτης μετακόμισε στην Άρσεναλ, με το ποσοστό μεταπώλησης που είχε. Το ίδιο ισχύει και για τον Όλσεν. Πήγε με λίγα χρήματα στην Κοπεγχάγη, αλλά έφερε τα τριπλάσια όταν πήρε μεταγραφή στη Ρόμα.

Αναλυτικά η 20άδα των πιο σημαντικών πωλήσεων του ΠΑΟΚ:

ΠαίκτηςΠοσόΟμάδα
Χρήστος Τζόλης 11 εκατ.Νόριτς
Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς10 εκατ.Αλ Ιτιχάντ
Δημήτρης Γιαννούλης 8,5 εκατ.Νόριτς
Ντόουγκλας Αουγκούστο5,5 εκατ.Ναντ
Κάρολ Σφιντέρσκι5 εκατ.Σάρλοτ
Σβέριρ Ίνγκασον4 εκατ.Μίντιλαντ
Λούκας Πέρεθ1,5 εκατ.+6 εκατ.Λα Κορούνια+Άρσεναλ
Γκάρι Ροντρίγκες3,5 εκατ.+1,8 εκατ.Γαλατά-Αλ Ιτιχάντ
Ρόμπερτ Μακ3,5 εκατ.Ζενίτ
Ευθύμης Κουλούρης3,5 εκατ.Τουλούζ
Δημήτρης Λημνιός3 εκατ.Κολωνία
Γιώργος Κούτσιας2,5 εκατ.Σικάγο Φάιρ
Γκόιγκο Τσίμιροτ2,5 εκατ.Σταντάρ Λιέγης
Αντόνιο Τσόλακ2,3 εκατ.Ρέιντζερς
Τσούμπα Άκπομ1,8 εκατ.+1,2 εκατ.Μίντλεσμπρο+Άγιαξ
Δημήτρης Πέλκας1,6 εκατ.Φενέρ
Κριστιάν Νομπόα1,5 εκατ.Ροστόφ
Ρόμπιν Όλσεν700.000+2,3 εκατ. Κοπεγχάγη+Ρόμα
Άντερσον Εσίτι1 εκατ.Φερεντσβάρος
Τζάλμα Κάμπος700.000 Αλάνιασπορ

*Τα επιπλέον ποσά αφορούν τα έσοδα από ποσοστό μεταπώλησης.

Με καυτό Λιβάγια η Χάιντουκ Σπλιτ πέτυχε το 3 στα 3 και βρέθηκε στην κορυφή πριν έρθει στην Τούμπα για τη ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ
CONFERENCE LEAGUE

00:02 - 14.08.2023

Με καυτό Λιβάγια η Χάιντουκ Σπλιτ πέτυχε το 3 στα 3 και βρέθηκε στην κορυφή πριν έρθει στην Τούμπα για τη ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ

Η Χάιντουκ Σπλιτ νίκησε 3-0 εντός έδρας τη Σλάβεν Μπελούπο με δύο γκολ του Λιβάγια κι έρχεται ως πρωτοπόρος του πρωταθλήματος για ν’ αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ.

Υπάρχουν βέβαια κι αρκετοί ποδοσφαιριστές που έφυγαν με μικρότερα ποσά. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους: 

Μάριν Λέοβατς 300.000 στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Έρικ Σάμπο 300.000 στη Μπεϊτάρ, Τζάλμα Κάμπος 600.000 στην Αλάνιασπορ, Πέδρο Ενρίκε (700.000 ευρώ συνολικά από τους δανεισμούς του), Δημήτρης Χατζηισαϊας 500.000 στη Ρίζερπορ, Μάρκο Μιχόγεβιτς 500.000 στη Γκεζτέπε, Μάρτενς 300.000 στη Σερκλ Μπριζ, Ζάιρο 300.000 στη Χάιντουκ, Κίτσιου 300.000 στην Άνκαρα, Δημητρίου στη Βασιλεία (τροφεία περίπου 250.000 ευρώ). Νίλσεν Περέιρα 500.000 ευρώ (Ρόζενμποργκ).