Η πτώση του Πογκμπά: Οι τραυματισμοί, οι κόντρες με τον Μουρίνιο, τα μάγια και οι εκβιασμοί

Πολ Πογκμπά

i

©Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto via Getty Images/Ideal Images

Η πτώση του Πογκμπά: Οι τραυματισμοί, οι κόντρες με τον Μουρίνιο, τα μάγια και οι εκβιασμοί

Κώστας Τόπας 10:41 - 12.09.2023

Το Παγκόσμιο Κύπελλο κατέκτησε ως πρωταγωνιστής το 2018. Μετά από αυτό ήρθε και η μεγάλη κατηφόρα για τον Πολ Πογκμπά. Οι παρεξηγήσεις με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι τραυματισμοί, τα οικογενειακά προβλήματα και ο έλεγχος ντόπινγκ ο οποίος ήταν το αποκορύφωμα για την πτώση του Γάλλου μέσου.

Ο μέσος της Γιουβέντους, Πολ Πογκμπά, βρέθηκε θετικός σε τεστοστερόνη, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ιταλική υπηρεσία αντιντόπινγκ. Το τεστ έγινε μετά το παιχνίδι της Γιουβέντους στο Ουντινέζε στις 20 Αυγούστου. Τότε, ο Γάλλος αστέρας δεν έπαιξε στον αγώνα της Serie A αλλά ήταν στον πάγκο των «μπιανκονέρι». Πλέον, ο 30χρονος μέσος κινδυνεύει με αποκλεισμό έως και τεσσάρων ετών. Ένα κρύο, ή μάλλον παγωμένο, ντους για το Πογκμπά...

Αφού έφτασε στο υψηλότερο σημείο της καριέρας του το 2018, όταν κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο ως απόλυτος πρωταγωνιστής με τη Γαλλία του, ο Πογκμπά έκανε μια απότομη κατάβαση χωρίς χειρόφρενο εν μέσω μιας πολύ μεγάλης σειράς τραυματισμών και πολλών προβλημάτων εκτός γηπέδου.

Ο «εφιάλτης» στο Μάντσεστερ και η κόντρα με τον Μουρίνιο

Ο Πογκμπά επέστρεψε στο Μάντσεστερ το καλοκαίρι του 2016 για 105 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό ρεκόρ για τη Γιουβέντους που τον είχε αρπάξει από τη Γιουνάιτεντ τέσσερα χρόνια νωρίτερα χωρίς κόστος, όταν ήταν απλώς ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός παίκτης. Οι πρώτες σεζόν στην Αγγλία ήταν θετικές, ο Πογκμπά έπαιξε και σημείωσε επίσης πολύ σημαντικά γκολ όπως αυτό στον τελικό του Europa League το 2017.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ξεκινάει ο «εφιάλτης» του στο Μάντσεστερ. Συγκεκριμένα με τον Ζοσέ Μουρίνιο, τον οποίο κατηγόρησε ο Πογκμπά σε συνέντευξή του στη «Le Figaro» ότι ήταν το έναυσμα μιας σοβαρής μορφής κατάθλιψης από την οποία υπέφερε ο Γάλλος εκείνη την περίοδο.

Κατηγορίες στις οποίες ο Special One απάντησε με μεγάλη αδιαφορία: «Τα λόγια του Πογκμπά; Δεν με νοιάζει τίποτα που είπε. Με νοιάζει λιγότερο από το τίποτα. Στην πραγματικότητα, δεν με νοιάζει καθόλου».

Οι απανωτοί τραυματισμοί

Η θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνδέεται με την πολύ μεγάλη σειρά τραυματισμών. Τη σεζόν 2019/20, ο Πογκμπά τραυματίστηκε τέσσερις φορές. Η πρώτη φορά ήταν τον Αύγουστο, λόγω ενός μικρού προβλήματος στην πλάτη. Ωστόσο, αυτό που τον βασάνιζε περισσότερο ήταν ο αστράγαλός του που τον ανάγκασε ακόμη και να χειρουργηθεί τον Ιανουάριο του 2020.

Ο Πογκμπά θα επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο τον Ιούνιο, αφού έχασε περίπου 19 παιχνίδια στη σειρά. Η μεγαλύτερη στάση της καριέρας του, τουλάχιστον μέχρι τότε. Την επόμενη σεζόν, λόγω του κορωνοϊού, το πρόβλημα στον αστράγαλο επέστρεψε, με αποτέλεσμα να χάσει άλλους τρεις αγώνες ενώ ένας μυϊκός τραυματισμός τον άφησε εκτός γι' ακόμη ένα μήνα. Ωστόσο, τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμη για τον Γάλλο αστέρα. Ενας σοβαρός τραυματισμός στον μηρό τον κράτησε εκτός για σχεδόν τρεις μήνες και τον έκανε να χάσει 14 αγώνες. Το τελευταίο σωματικό πρόβλημα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν στη γάμπα, κάτι που δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει τη σεζόν στον αγωνιστικό χώρο.

Η επιστροφή στη Γιουβέντους

Στις 8 Ιουλίου 2022 ο Γάλλος επέστρεψε στη Γιουβέντους. Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για εκατομμύρια οπαδούς της «Γηραιάς Κυρίας» για τους οποίους αυτό το μεγάλο αγόρι με κομψές κινήσεις έμενε πάντα στην καρδιά τους. Όνειρο που σύντομα έγινε εφιάλτης. Η σεζόν του Πογκμπά, μάλιστα, δεν ξεκίνησε ποτέ. Ο Γάλλος πονούσε στο γόνατό του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ομάδας στις ΗΠΑ. Τότε, φαινόταν μικρό πράγμα, γι' αυτό και ο Πογκμπά αρχικά προτίμησε να μην χειρουργηθεί.

Στόχος του άλλωστε ήταν να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ τον Δεκέμβριο, αλλά στις 5 Σεπτεμβρίου, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τον τραυματισμό, ο Γάλλος καταλήγει στο χειρουργείο με την ελπίδα να λύσει το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στο τέλος ο Πογκμπά έπαιξε μόλις 108 λεπτά στο πρωτάθλημα, 161 λεπτά συνολικά, λόγω συνεχών σωματικών προβλημάτων συχνά μυϊκής φύσης.

Το να φύγει από το γήπεδο με κλάματα στον πρώτο και μοναδικό αγώνα του ως βασικός απέναντι στην Κρεμονέζε, ενδεχομένως να είναι να είναι το πιο αντιπροσωπευτικό καρέ της δεύτερης θητείας του Πογκμπά στη Γιουβέντους.

Η υπόθεση εκβίασης

Σαν να μην έφτανε αυτό για να διαταράξει περαιτέρω την ηρεμία του Πογκμπά, υπάρχει η υπόθεση που σχετίζεται με τον υποτιθέμενο εκβιασμό που υπέστη στα χέρια του αδελφού του Ματίας και ορισμένων παιδικών φίλων.

Μια υπόθεση που έχει αναστατώσει την ιδιωτική ζωή του Πογκμπά, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο παίκτης σε συνέντευξή του στο Al Jazeera: «Τα χρήματα αλλάζουν τους ανθρώπους... Μπορεί να καταστρέψουν μια οικογένεια. Μπορεί να δημιουργήσουν έναν πόλεμο. Μερικές φορές σκεφτόμουν: " Δεν θέλω να έχω λεφτά πια. Απλώς δεν θέλω να παίζω πια. Θέλω απλώς να είμαι με κανονικούς ανθρώπους, έτσι θα με αγαπούν γι' αυτό που είμαι, όχι για τη φήμη, ούτε για τα χρήματα. Μερικές φορές είναι δύσκολο».

Τον Μάρτιο του 2022, όταν ακόμα έπαιζε στο Μάντσεστερ, ο Πολ Πογκμπά φέρεται να απήχθη από μια ένοπλη ομάδα που είχε σκοπό να τον παραδώσει για 13 εκατομμύρια ευρώ.  Ο άλλοτε αστέρας των «κόκκινων διαβόλων» ανέφερε ότι είχε ενημερώσει τις ιταλικές και γαλλικές αρχές πως μία οργανωμένη εγκληματική συμμορία στην οποία εμπλεκόταν και ο αδερφός του. Πρόσθεσε ότι τον είχαν απαγάγει σε ένα δωμάτιο στο Παρίσι με μία μάσκα στο πρόσωπο και ότι αυτή η συμμορία είχε εμφανιστεί και στο προπονητικό κέντρο της Γιουβέντους.

Ο Ματίας Πογκμπά, ο οποίος αγωνίστηκε στην Αγγλία με την Κρου και την Κρόουλι, απάντησε ότι ο αδερφός του είναι ψεύτης. Μάλιστα, ανήρτησε κι ένα βίντεο που συνοδεύεται από μία σειρά από tweets, στο οποίο ισχυρίζεται ότι ο Πολ ξόδεψε ένα σημαντικό ποσό των μισθών του σε μαγεία – κυρίως για να αποτρέψει νέους τραυματισμούς.

Τα εκατομμύρια δολάρια σε μάγια

Το στοιχείο της μαγείας είναι ένα κρίσιμο μέρος της ιστορίας καθώς ο Πογκμπά είχε πει στην αστυνομία ότι η συμμορία απείλησε να εφεύρει μια ψευδή είδηση ​​πως ο ίδιος ζήτησε από έναν μουσουλμάνο γιατρό μάγο να κάνει ξόρκι στον συμπαίκτη του, Κιλιάν Εμπαπέ. Ο Πογκμπά αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Νιώθοντας ότι δεν τους φρόντιζε οικονομικά ο Πογκμπά μετά την απόκτηση τεράστιας φήμης, φέρεται να απαιτούσε τεράστια χρηματικά ποσά. Ο Πογκμπά διέκοψε τις σχέσεις με ένα άτομο αφού ανακάλυψε ότι χρησιμοποίησε την πιστωτική του κάρτα για να κλέψει 200.000 ευρώ και τον έδιωξε από το σπίτι του στο Μάντσεστερ. Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι πλήρωσε σε αυτό το γκρουπ ατόμων 100.000 ευρώ μετά τον επίμονο εκφοβισμό.

Η επόμενη μέρα για τον Πογκμπά

Εν αναμονή της αντι-ανάλυσης, ο Πογκμπά έχει ανασταλεί ως προληπτικό μέτρο από το Εθνικό Δικαστήριο Αντιντόπινγκ και αν η ετυμηγορία δεν αλλάξει, ο Γάλλος μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο αποκλεισμό. Στην πραγματικότητα, ο Πογκμπά κινδυνεύει με αποκλεισμό έως και τέσσερα χρόνια. 

Συγκλονίζει ο Πογκμπά: «Tα χρήματα αλλάζουν τους ανθρώπους, μπορούν να διαλύσουν οικογένειες, να δημιουργήσουν πολέμους»
SERIE A

15:43 - 11.09.2023

Συγκλονίζει ο Πογκμπά: «Tα χρήματα αλλάζουν τους ανθρώπους, μπορούν να διαλύσουν οικογένειες, να δημιουργήσουν πολέμους»

Ο Πολ Πογκμπά σε μία συγκλονιστική συνέντευξη αναφέρθηκε στις συνέπειες της απόπειρας εκβιασμού της οποίας υπήρξε θύμα τον Μάρτιο του 2022, κι αποκάλυψε πως έφτασε κοντά στο να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Πρακτικά πρόκειται για «ταφόπλακα» στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή που κλείνει τα 31 και μάλιστα δεν έχει παίξει σχεδόν δύο σεζόν. Τα «διαδικαστικά βήματα» που αναφέρει η Γιουβέντους στο επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ταιριάζουν σε όλα αυτά...