Ποιο Europa League; Αυτό είναι... Sevilla League! (vids)

Σεβίλλη

i

©Photo by Fermin Rodriguez/Quality Sport Images/Getty Images/Ideal Images

Ποιο Europa League; Αυτό είναι... Sevilla League! (vids)

Κώστας Τόπας 09:24 - 21.04.2023

Η Σεβίλλη σκόρπισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-0, έβαλε πλώρη για την κατάκτηση ενός ακόμη ευρωπαϊκού τροπαίου, με το οποίο έχει συνδέσει το όνομα της τα τελευταία χρόνια και πλέον στοχεύει για το έβδομο έχοντας αποκλείσει ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης.

Στο «Ολντ Τράφορντ» έδειξε τα δόντια της. Στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» έκανε ό,τι ήθελε απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Έρικ Τεν Χαχ και κατάφερε με το θριαμβευτικό 3-0 να πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Europa League. Μία διοργάνωση που έχει συνδέσει το όνομα της τα τελευταία χρόνια καθώς έχει ήδη έξι στην τροπαιοθήκη της και πλέον έβαλε πλώρη για το έβδομο έχοντας αποκλείσει ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης.

Φουλ για το έβδομο

«Κανείς δεν αγαπάει την διοργάνωση όσο εμείς», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο άλλοτε τεχνικός της Σεβίλλης, Ουνάι Έμερι. Υπό τις διαταγές του, η πιο επιτυχημένη ομάδα της Ανδαλουσίας, κέρδισε το τρόπαιο του Europa League τρεις φορές. Τώρα ένας άλλος Βάσκος προπονητής, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ονειρεύεται να γράψει ιστορία. Η Σεβίλλη εκπληρώνει το καθιερωμένο σενάριο με ένα πρωτόγνωρο ρεκόρ στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Όποτε έφτανε στους προημιτελικούς, κέρδιζε το τρόπαιο. Το έκανε το 2006, το 2007, το 2014, το 2015, το 2016 και το 2020. Φέτος, προς το παρόν, είναι ήδη στα ημιτελικά και στόχος της δεν είναι άλλος πέρα από την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου για έβδομη φορά.

Αντίπαλος στα ημιτελικά θα είναι η Γιουβέντους του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, η οποία έχει στις τάξεις της παίκτες όπως οι Άνχελ Ντι Μαρία, Ντουάν Βλάχοβιτς και Φεντερίκο Κιέζα. Η «Βέκια Σινιόρα» άφησε πίσω της την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και πλέον θα τεθεί αντιμέτωπη με την Σεβίλλη. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 11 και 18 του ερχόμενου Μαΐου.

Οταν ο αείμνηστος Αντόνιο Πουέρτα έβαλε τις βάσεις

Σάλκε, Οσασούνα, Βαλένθια, Φιορεντίνα, Σαχτάρ και Γιουνάιτεντ ήταν οι έξι αντίπαλοι στους προηγούμενους ημιτελικούς που έπαιξε η Σεβίλλη στο Europa League . Όλα θα ξεκινούσαν εκείνη την Πέμπτη πριν από 17 χρόνια , στον δεύτερο αγώνα των ημιτελικών, όταν στο 100ο λεπτό της παράτασης, ο Νάβας με τρομερή σέντρα έβγαλε στον Αντόνιο Πουέρτα, ο οποίος με το γκολ του έδωσε τη νίκη απέναντι στην Σάλκε (1-0) κι έστειλε την ομάδα της Σεβίλλης στον πρώτο της τελικό. Στον τελικό, οι Σεβιγιάνοι αντιμέτωπισαν την Μίντλεσμπρο, της οποίας κι επικράτησαν 4-0 για να σηκώσουν στον αέρα 

Στη La Liga δεν βλέπεται, στην Ευρώπη... πετάει

Μπορεί στο Europa League να είναι ένα βήμα μακριά από την κατάκτηση του, ωστόσο η φετινή σεζόν δεν εκτυλίχθηκε καθόλου ωραία για την Σεβίλλη. Ο Χόρχε Σαμπαόλι ανέλαβε τα ηνία της Σεβίλλης τον περασμένο Οκτώβριο, επιστρέφοντας στην ομάδα που είχε κοουτσάρει τη σεζόν 2016-17, ωστόσο δεν κατάφερε αυτή τη φορά να βγάλει τη σεζόν. 

Αιτία η άσχημη πορεία των Ανδαλουσιανών στη φετινή La Liga που τους φέρνει σήμερα στην 13η θέση και στο +8 από τη γραμμή του υποβιβασμού, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει μαθηματικά την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας. Μετά το «διαζύγιο» με τον Σαμπάολι τον περασμένο Οκτώβρη, τα ηνία του συλλόγου ανέλαβε - έστω και προσωρινά - ο Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ. Ο Βάσκος προπονητής, διάδοχος του Σαμπάολι, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του αθλητικού διευθυντή της ομάδας και όντας χωρίς ομάδα από πέρυσι, όταν και απολύθηκε από την Αλαβές, έκατσε στον πάγκο της Σεβίλλης.

«Είναι μια πολύ χαρούμενη μέρα και ελπίζω να μην είναι η τελευταία»

Μετά την σπουδαία πρόκριση επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στα ημιτελικά του Europa League, ο προπονητής της Σεβίλλης μίλησε για την τρομερή ατμόσφαιρα του γηπέδου στο «πάρτι» με τους «κόκκινους διαβόλους» και εκτιμά την ευκαιρία να προπονεί μια μεγάλη ομάδα.

«Ευχαριστώ που είχα αυτή την ευκαιρία να παίξω στους προημιτελικούς κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πάντα προπονούσα μικρές ομάδες και αυτό μας επιτρέπει να βλέπουμε ότι όταν μας δίνεται η επιλογή μπορούμε να προπονήσουμε αυτούς τους τύπους παικτών. Ευχαριστώ τους παίκτες, είναι οι αρχιτέκτονες που πιστεύουν σε αυτό που τους ζητάμε και είναι καλοί. Τελικά η δουλειά του προπονητή είναι να πιστεύει η ομάδα σε αυτό που είναι. Είμαι πολύ χαρούμενος και ελπίζω να μην είναι η τελευταία χαρούμενη ημέρα», σχολίασε ο Βάσκος τεχνικός για να αναφερθεί στη συνέχεια σε αυτά που έχει δώσει στην ομάδα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα.

«Τι έχω δώσει; Απλότητα, φαντάζομαι. Δεν ξέρω, δεν ζητάω περίεργα πράγματα. Για άλλους θα είναι κομπλιμέντο και για άλλους αν μιλήσεις ότι κανείς δεν σε καταλαβαίνει, αυτό θα είναι το κομπλιμέντο. Είμαι αυτός που είμαι είμαι και δεν πρόκειται να αλλάξω. Έχω πάει σε ομάδες πολλών κατηγοριών, ξεκίνησα από μικρές ομάδες και τώρα είμαι στα ημιτελικά του Europa League. Πάνω από όλα η απλότητα, για μένα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στο ποδόσφαιρο».

Ο αποκλεισμός της Γιουνάιτεντ εξόργισε τον Κασεμίρο

Από την άλλη πάντως, ο αποκλεισμός από την Σεβίλλη ενόχλησε τον άλλοτε αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης και νυν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κασεμίρο. Ο Βραζιλιάνος μέσος δεν βλέπει καμία σύγκριση μεταξύ των επιτευγμάτων της Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League και αυτών που πέτυχε η Σεβίλλη στο Europa League. Σε δηλώσεις του στη Movistar μετά τον αγώνα, θυμήθηκε τη διαφορά στους τίτλους (14 έναντι 6) όταν ρωτήθηκε για αυτόν τον παραλληλισμό: «Πόσα τρόπαια Europa League έχει; Εξι; Επτά; Λοιπόν, της έμειναν οκτώ ακόμα για να φτάσει την Ρεάλ».

Δεν γνωρίζει τι σημαίνει ήττα από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Για την ιστορία πάντως, κάθε φορά που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπαίνει στον δρόμο της Σεβίλλης, οι Σεβιγιάνοι έχουν ευχάριστες αναμνήσεις. Πρώτη φορά που οι δύο ομάδες κόντραραν τις δυνάμεις τους ήταν στις 21 Φεβρουαρίου του 2018 για τους «16» του Champions League. Τότε αναδείχθηκαν ισόπαλοι (0-0) στο πρώτο ματς, για να πάρει την πρόκριση στη ρεβάνς μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» η Σεβίλλη

Εκτοτε η ομάδα της Ανδαλουσίας τρέχει ένα τρομερό αήττητο σερί με δύο νίκες και μία ισοπαλίες. Συνολικά κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους» δεν έχει γνωρίσει ήττα, έχοντας απολογισμό τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες. Αν μη τι άλλο οι Ισπανοί έχουν πάρει τον «αέρα» της ομάδας του Μάντσεστερ και αποτελούν τον... κακό της δαίμονα την τελευταία εξαετία.