Σκάνδαλο στην Premier League: Ο διεθνής Βραζιλιάνος Λούκας Πακετά κατηγορείται για στοιχηματισμό

Σκάνδαλο στην Premier League: Ο διεθνής Βραζιλιάνος Λούκας Πακετά κατηγορείται για στοιχηματισμό

Γιώργος Σακελλαρίου 21:33 - 23.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:12 - 29.05.2024

Η FA αποκάλυψε ότι ο Βραζιλιάνος μέσος Λούκας Πακετά ερευνάται. Ο λόγος που τον κατηγορούν και τι συνέπειες θα μπορούσε να έχει.

Αναστάτωση στην Premier League, αλλά και στην Εθνική Βραζιλίας.

Μετά τις περιπτώσεις των Σάντρο Τονάλι και Νικολό Φατζιόλι, το σκάνδαλο του αθλητικού στοιχήματος συγκλονίζει και πάλι την Premier League.

Σε αυτή την περίπτωση, η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) κατηγόρησε τον Λούκας Πακετά της Γουέστ Χαμ, ο οποίος έπαιξε την τρέχουσα σεζόν κόντρα στον Ολυμπιακό για το Europa League, για παραβίαση των κανόνων για τα στοιχήματα σε τέσσερις αγώνες που έγιναν μεταξύ 2022 και 2023. Θεωρείται μάλιστα ότι η Μάντσεστερ Σίτι παραιτήθηκε από την υπόθεση απόκτησής του, τον Ιούλιο του 2023, επειδή ειδοποιήθηκε για την έρευνα.

Η FA ανέφερε λεπτομερώς ότι οι εικαζόμενες παραβάσεις σημειώθηκαν σε αγώνες εναντίον της Λέστερ στις 12 Νοεμβρίου 2022, της Άστον Βίλα στις 12 Μαρτίου 2023, της Λιντς στις 21 Μαΐου 2023 και της Μπόρνμουθ στις 12 Αυγούστου 2023. Σε αυτούς τους αγώνες, η Πακετά δέχθηκε κάρτα και η FA υποπτεύεται ότι σκόπιμα επιδίωξε να λάβει κίτρινες κάρτες για να επηρεάσει την αγορά στοιχημάτων ωφελώντας έτσι τρίτα άτομα.

Η έρευνα της FA ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό ύποπτων στοιχηματικών μοτίβων σε σχέση με μια κίτρινη κάρτα που έλαβε ο Πακετά στον αγώνα εναντίον της Μπόρνμουθ. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2022-2023, ο Πακετά πήρε κάρτες στο 60’ εναντίον της Λέστερ, στο 70’ εναντίον της Άστον Βίλα, στο 65’ λεπτό εναντίον της Λιντς και στο 94’ εναντίον της Μπόρνμουθ. Αυτές οι κίτρινες κάρτες επισημάνθηκαν από την FA ως δυνητικά προοριζόμενες να χειραγωγήσουν την αγορά στοιχημάτων.

Απαντώντας σε αυτές τις κατηγορίες από την FA, ο Πακετά εξέφρασε την έκπληξη και την απογοήτευσή του μέσω των social media. «Είμαι έκπληκτος και στενοχωρημένος που βλέπω ότι η FA αποφάσισε να με κατηγορήσει. Για εννέα μήνες συνεργάστηκα σε κάθε βήμα της έρευνας και παρείχα όλες τις πληροφορίες που μπορούσα», έγραψε ο παίκτης της Γουέστ Χαμ, ο οποίος θα έχει χρόνο μέχρι την 3η Ιουνίου για να απαντήσει επίσημα στις κατηγορίες.

Η περίπτωση του Πακετά είχε επίσης επιπτώσεις στη μεταγραφική αγορά. Ο παίκτης ήταν στο ραντάρ της Μάντσεστερ Σίτι κι αναμενόταν να ενταχθεί στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, σε μια συμφωνία κόστους 82.000.000 ευρώ. Ωστόσο, η έρευνα της FA προκάλεσε την ακύρωση της μεταγραφής, επηρεάζοντας τόσο την ομάδα του Λονδίνου όσο και τους Πολίτες, οι οποίοι έπρεπε να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές. Παρά την έρευνα, ο Πακετά ολοκλήρωσε τη σεζόν 2023/24 με συνολικά επτά γκολ και επτά ασίστ σε 35 αγώνες.

Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση στην Premier League, σχετικά με παραβιάσεις των κανόνων αθλητικών στοιχημάτων. Ο επιθετικός της Μπρέντφορντ Ιβάν Τόνεϊ, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό οκτώ μηνών κι επιβλήθηκε πρόστιμο πέρυσι για παρόμοια αδικήματα. Ομοίως, ο Σάντρο Τονάλι της Νιουκάστλ, κατηγορήθηκε για παραβίαση 50 σημείων των κανονισμών της FA και είναι ανενεργός από τον Οκτώβριο του 2023.

Η ανακοίνωση της FA για την υπόθεση Πακετά: «Ο Λούκας Πακέτα της Γουέστ Χαμ έχει κατηγορηθεί για ανάρμοστη συμπεριφορά σε σχέση με εικαζόμενες παραβιάσεις των Κανόνων Ε5 και F3 της FA.

Ο παίκτης έχει κατηγορηθεί για τέσσερις παραβιάσεις του Κανονισμού Ε5.1 της FA σε σχέση με τη συμπεριφορά του στους αγώνες της Premier League του συλλόγου εναντίον της Λέστερ Σίτι στις 12 Νοεμβρίου 2022, Άστον Βίλα στις 12 Μαρτίου 2023. Λιντς Γιουνάιτεντ στις 21 Μαΐου 2023 και Μπόρνμουθ στις 12 Αυγούστου 2023.

Εικάζεται ότι επεδίωξε άμεσα να επηρεάσει την πρόοδο, τη συμπεριφορά ή οποιαδήποτε άλλη πτυχή ή περιστατικό σε αυτούς τους αγώνες επιδιώκοντας σκόπιμα να λάβει κάρτα από τον διαιτητή για αθέμιτο σκοπό να επηρεάσει το στοίχημα. Αγορά, ώστε ένα ή περισσότερα άτομα για να επωφεληθούν από το στοίχημα.

Ο Ρουντι Γκομπέρ πλέον είναι σίγουρος: «Ο στοιχηματισμός αγώνων, επηρεάζει τις αποφάσεις των διαιτητών»
NBA

13:25 - 09.03.2024

Ο Ρουντι Γκομπέρ πλέον είναι σίγουρος: «Ο στοιχηματισμός αγώνων, επηρεάζει τις αποφάσεις των διαιτητών»

Μετάνιωσε για την χειρονομία που έκανε προς τους διαιτητές, διότι «στοίχησε στην ομάδα μου», αλλά ο Ρούντι Γκομπέρτ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς είναι πεπεισμένος πως κάτι δεν πάει καλά με τους ρέφερις στο ΝΒΑ...

Ο Πακετά κατηγορήθηκε επίσης για δύο παραβιάσεις του Κανόνα F3 της FA σε σχέση με υποτιθέμενες παραβιάσεις του Κανόνα F2 της FA.

Ο παίκτης έχει προθεσμία έως τις 3 Ιουνίου 2024 για να ανταποκριθεί σε αυτές τις κατηγορίες, με την επιφύλαξη τυχόν αιτήματος για παράταση αυτής της προθεσμίας.

Η FA δεν θα κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση».