Η κατάρρευση της Τσέλσι, η «αυτοκτονία» της Άρσεναλ και η ηγεμονία της Σίτι: Τα 10 facts της φετινής Premier League (vids)

Ενζο Φερνάντες, Έρλινγκ Χάαλαντ & Μικέλ Αρτέτα

Η κατάρρευση της Τσέλσι, η «αυτοκτονία» της Άρσεναλ και η ηγεμονία της Σίτι: Τα 10 facts της φετινής Premier League (vids)

Κώστας Τόπας 10:39 - 30.05.2023 / Ανανεώθηκε: 10:46 - 30.05.2023

Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα κέρδισε το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα και το έκανε με πλεονέκτημα πέντε βαθμών, έναντι μιας ομάδας, της Άρσεναλ που δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην κυριαρχία των Πολιτών για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

Η Μάντσεστερ Σίτι διατήρησε τα σκήπτρα στην Αγγλία, αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα ξανά, για πέμπτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια. Επειτα από μία συναρπαστική σεζόν, με την Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα να κοιτάει στα μάτια τους Πολίτες και μάλιστα να είναι από πάνω τους στη βαθμολογία στο μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς, η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα δεν αγχώθηκε, δεν τα βρήκε σκούρα και το φινάλε την βρήκε στην κορυφή με 89 βαθμούς και στο +5 από τους «κανονιέρηδες».

Η απογοήτευση της Άρσεναλ

Η Άρσεναλ του Μίκελ Αρτέτα κατείχε την πρώτη θέση στον πίνακα για 248 ημέρες τη σεζόν 2022-23, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στην ιστορία της αγγλικής κορυφαίας κατηγορίας για μια ομάδα που δεν κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλήματος.

Ο Έμερι λάμπει στην Άστον Βίλα

Η Άστον Βίλα είχε κατά μέσο όρο 1,96 πόντους ανά αγώνα υπό τον Βάσκο προπονητή Ουνάι Έμερι, την τέταρτη υψηλότερη αναλογία από οποιονδήποτε προπονητή που έχει ηγηθεί ενός συλλόγου για περισσότερα από 10 παιχνίδια της Premier League αυτή τη σεζόν.

Αξιότιμη πορεία για Μπρέντφορντ και Μπράιτον

Η Μπρέντφορντ (9η) πέτυχε την καλύτερη θέση της στην Premier League από το 1937-38 (6η), με τον Έρλινγκ Χάαλαντ (36) και τον Χάρι Κέιν (30) να σκοράρουν περισσότερα γκολ αυτή τη σεζόν από τον επιθετικό των «μελισσών», Αϊβαν Τόνεϊ ο οποίος πέτυχε 20 γκολ. Από την πλευρά της, η Μπράιτον έφτασε στην καλύτερη θέση της στην κορυφαία κατηγορία (6η), παίρνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της την πρόκριση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Τραγική σεζόν για την Τσέλσι

Τερματίζοντας στη 12η θέση, αυτή τη σεζόν, η Τσέλσι κατέγραψε τον χειρότερο... τερματισμό στην Premier Legaue από το 1993-94 (14η), καθώς σημείωσε 16 ήττες, τις περισσότερες από τότε (17).

Μίχαελ Ολίζ εκ των κορυφαίων «σερβιτόρων»

Μόνο οι Κέβιν Ντε Μπρόινε (16), Μοχάμεντ Σαλάχ (12) και Λεάντρο Τροσάρ (12) έδωσαν περισσότερες ασίστ από τον Μίχαελ Ολίζ στην Premier League αυτη σεζόν, καθιστώντας τον τον πρώτο παίκτη της Κρίσταλ Πάλας που έφτασε σε διψήφιο αριθμό σε μία μόνο σεζόν.

Σάκος του μποξ η Μπόρνμουθ, μαλωμένη με το γκολ η Γουλβς

Η Μπόρνμουθ, η οποία τελείωσε το πρωτάθλημα στην 15η θέση, πέντε βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού, δέχθηκε 71 γκολ, τα περισσότερα σε μία μόνο σεζόν στην Premier League. Αντίθετα, η Γουλβς (13η) σημείωσε τα λιγότερα γκολ από οποιαδήποτε άλλη ομάδα αυτή τη σεζόν (31).

Εκτός Champions League η Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ τερμάτισε πέμπτη, χάνοντας την ευκαιρία να μπει στην πρώτη τετράδα και να κερδίσει μια θέση στο Champions League για πρώτη φορά από τη σεζόν 2015-16.

Ηγεμονία της Σίτι στην Premier League

Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα έγινε η πέμπτη ομάδα που κέρδισε τρεις συνεχόμενους τίτλους στην αγγλική κορυφαία κατηγορία, μετά από Χάντερσφιλντ Τάουν, Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (δύο φορές).

Χάρι Κέιν, ένας «δολοφόνος» ρεκόρ

Ο επιθετικός της Τότεναμ Χάρι Κέιν, σκόραρε σε 26 διαφορετικά παιχνίδια της Premier League. Ποιος ήταν ο προηγούμενος που έκανε κάτι ανάλογο; Ο Άντι Κόουλ το 1994. Και πλέον, 31 χρόνια μετά, ακόμη και αυτό το ρεκόρ, ανήκει στον πρώτο σκόρερ, όλων των εποχών, για την Εθνική Αγγλίας!

Οι τρεις ομάδες που υποβιβάστηκαν

Η Σαουθάμπτον τερμάτισε στη χαμηλότερη θέση της Premier League, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση. Το 11% (4/36) των συνολικών τους γκολ τη φετινή σεζόν προήλθε από την ισοπαλία 4-4 κόντρα στη Λίβερπουλ την τελευταία ημέρα του πρωταθλήματος. Η Λέστερ που τερμάτισε τρίτη από κάτω, υπέστη τον 12ο υποβιβασμό της από την αγγλική κορυφαία κατηγορία, τον περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Η προτελευταία Λιντς δέχθηκε τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα, συνολικά 78, συμβάλλοντας στον υποβιβασμό της από την Premier League. Ο αριθμός αυτός είναι μόλις ένα γκολ λιγότερο από αυτά που δέχτηκαν την περασμένη σεζόν, όταν κατάφεραν να αποφύγουν τον υποβιβασμό.