Premier League, Χάκπο και μεταγραφές… από το πουθενά
i

Κόντι Χάκπο/ ©Twitter

Premier League, Χάκπο και μεταγραφές… από το πουθενά

Γιάννης Καραγιάννης • 13:27 - 27.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Η μεταγραφή του Κόντι Χάκπο στη Λίβερπουλ προέκυψε εντελώς απρόσμενα, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Premier League.

Με την απόκτηση του Κόντι Χάκπο, η Λίβερπουλ έπιασε πολύ κόσμο στον ύπνο. Κυρίως τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που υποτίθεται πως δούλευε για μήνες την περίπτωση του Ολλανδού επιθετικού, αλλά και τους δημοσιογράφους που θεωρούσαν σχεδόν δεδομένη τη μετακίνησή του στο «Ολντ Τράφορντ». Με αφορμή το «κόλπο γκρόσο» που έκανε η Λίβερπουλ, χωρίς να έχει γραφτεί το παραμικρό νωρίτερα, ας θυμηθούμε και κάποιες άλλες μεταγραφές στην Αγγλία που είχαν προκύψει… από το πουθενά.

Επίσημο: «Βόμβα» με Χάκπο η Λίβερπουλ!
PREMIER LEAGUE

00:00 - 27.12.2022

Επίσημο: «Βόμβα» με Χάκπο η Λίβερπουλ!

Παίκτης της Λίβερπουλ είναι και επίσημα ο Κόντι Χάκπο, καθώς με αστραπιαίες κινήσεις έκλεισε την απόκτηση του Ολλανδού επιθετικού, με την Αϊντχόφεν να ανακοινώνει τη μεταγραφή.

Αντι Κόουλ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Εχοντας αποκτηθεί από την Μπρίστολ Σίτι, ο Αντι Κόουλ είχε μια σούπερ σεζόν (1993-94) στη Νιουκάστλ, σκοράροντας κατά βούληση. Το ίδιο δυναμικά ξεκίνησε και την επόμενη χρονιά. Κάποια στιγμή, κάπου στον Δεκέμβρη του 1994, έχει ένα κακό διάστημα, συμπληρώνοντας μάλιστα εννέα διαδοχικούς αγώνες χωρίς να βρει δίχτυα. Με αποκορύφωμα ένα ματς με την Μπλάκμπερν (1-1) για το Κύπελλο, στις αρχές Ιανουαρίου, στο οποίο ο Κόουλ ήταν σαν να μην έπαιξε. Δυο μέρες αργότερα, εντελώς… από το πουθενά ο Κέβιν Κίγκαν επιχειρούσε να εξηγήσει στους οπαδούς που είχαν συγκεντρωθεί στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» γιατί έδωσε τον σούπερ σταρ της ομάδας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μόλις για έξι εκατομμύρια λίρες. Αναπάντεχη και σοκαριστική εξέλιξη να πουλήσει έναν από τους καλύτερους παίκτες της σε άμεσο ανταγωνιστή, ειδικά αν αναλογιστούμε πως τότε η Νιουκάστλ ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες της Premier League και διεκδικούσε το πρωτάθλημα.

Φαμπίνιο στη Λίβερπουλ

Το 2018 η Λίβερπουλ μεταγραφικά κινήθηκε άκρως ικανοποιητικά κλείνοντας αρκετές «δουλειές» Απέκτησε τον Φαν Ντάικ, πουλώντας ταυτόχρονα για σχεδόν 130 εκατομμύρια ευρώ τον Φιλίπε Κοουτίνιο στην Μπαρτσελόνα. Εφτασε στο «Ανφιλντ» και ο Αλισον, ενώ μετά από ένα χρόνο… δράματος φόρεσε τα κόκκινα και ο Ναμπί Κεϊτά. Ακόμα και ο Σακίρι θεωρούνταν μια καλή επιλογή για έναν… συμπληρωματικό παίκτη, σε ένα ρόστερ που δεν έμοιαζε να έχει τρανταχτές αδυναμίες.

Πριν από αυτές τις μεταγραφές υπήρχε φημολογία μηνών, κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση του Φαμπίνιο και τη μεταγραφής του από τη Μονακό. Δυο μέρες μετά την ήττα στον τελικό του Champions League από τη Ρεάλ, οι «κόκκινοι» έκαναν την κίνησή τους. Δαπανώντας ένα ποσό κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ κάλυψαν το κενό που άφησε με την αποχώρησή του ο Εμρέ Τσαν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το ρεπορτάζ της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ ακόμα αναρωτιούνται πως δεν πήραν… μυρωδιά.

Μπερνάρντο Σίλβα στη Μάντσεστερ Σίτι

Περίπου έναν χρόνο πριν η Λίβερπουλ πάρει τον Φαμπίνιο, οι άνθρωποι της Μάντσεστερ Σίτι κατευθύνθηκαν στο Πριγκιπάτο και χτύπησαν την πόρτα της Μονακό. Επέστρεψαν στην Αγγλία έχοντας μαζί τους τον Μπερνάρντο Σίλβα χωρίς το προηγούμενο διάστημα να έχει γραφτεί πουθενά ούτε μια αράδα για πιθανό ενδιαφέρον των «πολιτών» για τον Πορτογάλο μέσο. Ο Μπερνάρντο εξαργύρωσε την εξαιρετική παρουσία του με τη μετακίνηση στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, κάτι που δεν ήταν έκπληξη από μόνο του. Η υπόθεση είχε όμως το… σασπένς της, διότι λόγω της παρουσίας του Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι «κόκκινοι διάβολοι» ήταν αυτοί που είχαν συνδεθεί με πιθανή απόκτησή του. Ωστόσο, όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στα μεταγραφικά, η Σίτι λειτούργησε με… χειρουργική ακρίβεια, αποσπώντας την υπογραφή του Μπερνάρντο πέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση της Premier League.

Μπρούνο Γκιμαράες στην Νιουκάστλ

Τα δισεκατομμύρια των νέων Σαουδαράβων δικαιολογημένα είχαν ανοίξει την όρεξη των φίλων της Νιουκάστλ, που περίμεναν ότι θα γίνει… πάταγο στη μεταγραφική περίοδο του προηγούμενου Ιανουάριου. Τότε, υπήρχαν ακόμα και σενάρια για πιθανή κίνηση απόκτησης του Κιλιάν Εμπαμπέ! Ο προπονητής των «μαγκπάις», Εντι Χάου, ήταν πολύ πιο προσγειωμένος: Κίεραν Τρίπιερ και Κρις Γουντ ήταν οι πρώτες κινήσεις του, με τους Νταν Μπερν και Ματ Τάργκετ να ακολουθούν. Τα πράγματα έγιναν λίγο πιο ενδιαφέροντα στις 25 του μήνα, όταν κυκλοφόρησε η είδηση πως η Νιουκάστλ κατέθεσε πρόταση στη Λιόν για τον Μπρούνο Γκιμαράες, τον οποίον για μήνες οι φίλοι της Αρσεναλ τον φαντάζονταν με την κόκκινη και λευκή φανέλα της ομάδας τους. Το οριστικό deal για τη μετακίνηση του Βραζιλιάνου μέσου στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» έκλεισε ελάχιστα 24ωρα αφότου κυκλοφόρησαν τα μαντάτα…

Σολ Κάμπελ στην Αρσεναλ

Στην ουσία πρόκειται για την τελευταία πραγματικά μεγάλη μεταγραφή της Αρσεναλ που προέκυψε από το… πουθενά, αν και μια δεκαετία αργότερα οι «κανονιέρηδες» λειτούργησαν με παρόμοιο τρόπο και στην υπόθεση του Μεσούτ Εζίλ. Ολοι γνώριζαν πως ο Σολ Κάμπελ, θα άφηνε την Τότεναμ, με τη λήξη του συμβολαίου του, το καλοκαίρι του 2001. Οι περισσότεροι υπολόγιζαν πως ένας ποδοσφαιριστής τους επιπέδου του θα κατέληγε σε κάποιον σύλλογο όπως η Μπαρτσελόνα, η Ιντερ ή η Μπάγερν. Οπότε, όταν η Αρσεναλ ανακοίνωσε συνέντευξη Τύπου για το μεσημέρι της 3ης Ιουλίου, εκείνοι που πίστευαν πως δεν υπάρχει λόγος να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην παρουσίαση του γκολκίπερ της Ιπσουιτς, Ρίτσαρντ Ράιτ, υπέστησαν ένα μικρό σοκ. Οι λίγοι δημοσιογράφοι που είχαν κάνει τον κόπο να πραγματοποιήσουν το μικρό ταξίδι ως το Λόντον Κόνλεϊ, όπου βρίσκεται το προπονητικό κέντρο της Αρσεναλ, έμειναν με ανοιχτό το στόμα όταν είδαν τον Κάμπελ να κάθεται δίπλα στον Αρσέν Βενγκέρ και τον τότε αντιπρόεδρο του συλλόγου, Ντέιβιντ Ντιν.