Η ροζ κάρτα έρχεται στο ποδόσφαιρο και φέρνει επανάσταση: Τι είναι και πότε θα χρησιμοποιείται

Copa America

Η ροζ κάρτα έρχεται στο ποδόσφαιρο και φέρνει επανάσταση: Τι είναι και πότε θα χρησιμοποιείται

Κώστας Τόπας 10:06 - 23.05.2024 / Ανανεώθηκε: 07:52 - 29.05.2024

Η CONMEBOL ενέκρινε το ντεμπούτο της ροζ κάρτας στο Copa America 2024. Τι είναι, πότε θα χρησιμοποιείται και τι θα συμβεί αν ένας παίκτης λάβει τη συγκεκριμένη κάρτα.

Η CONMEBOL επιβεβαίωσε ότι θα κάνει ντεμπούτο στο Copa América 2024, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η... ροζ κάρτα!

Η συγκεκριμένη θα χρησιμοποιηθεί για να ειδοποιήσει, αφού ενημερώσει τον διαιτητή ή τον τέταρτο ρέφερι, μια πιθανή αλλαγή από την ομάδα λόγω υποψίας τραύματος στο κεφάλι ή διάσεισης.

«Εκτός από τις πέντε αλλαγές ανά ομάδα που εγκρίνονται από τους κανονισμούς, μια πιθανή έκτη θα προστεθεί για τη φροντίδα της υγείας των παικτών. Αυτή είναι μια επιπλέον αλλαγή σε περίπτωση υποψίας τραυματισμού στο κεφάλι ή διάσεισης. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ενημερωθεί ο κύριος διαιτητής ή ο τέταρτος διαιτητής και θα χρησιμοποιηθεί ροζ κάρτα»., μοιράστηκε η Διεύθυνση Αγώνων και Επιχειρήσεων της CONMEBOL (Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου Νότιας Αμερικής) για να εξηγήσει ποια θα ήταν η έκτη αλλαγή που πρέπει να φροντίσει υγεία των παικτών.

Τι θα συμβεί αν ένας παίκτης λάβει ροζ κάρτα στο Copa America

Αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο μία φορά για κάθε ομάδα επιπλέον των πέντε αλλαγών που μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών (ή έξι, εάν υπάρχει παράταση). Ο παίκτης που έχει αντικατασταθεί δεν μπορεί να ξαναμπεί στον αγωνιστικό χώρο και θα πάει στα αποδυτήρια και, εάν χρειαστεί, σε ιατρικό κέντρο. Επιπλέον, μόλις ολοκληρωθεί ο αγώνας, εντός 24 ωρών, ο γιατρός που εντόπισε τον τραυματισμό πρέπει να στείλει το υπογεγραμμένο έντυπο SCAT5 (αξιολόγηση διάσεισης) στην ιατρική επιτροπή της CONMEBOL.

Πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ροζ κάρτα

Σύμφωνα με το Άρθρο 96 (Υποκατάσταση σε περίπτωση υποψίας κρανιοεγκεφαλικού τραύματος και διάσεισης) μπορεί να «Ι. γίνει έως 1 (μία) αλλαγή ανά ομάδα ανά αγώνα σε περίπτωση υποψίας κρανιοεγκεφαλικού τραύματος και διάσεισης, ανεξάρτητα από τις 5 (πέντε) αλλαγές που αναφέρονται στον παρόντα Κανονισμό στο προηγούμενο άρθρο (σε περίπτωση παράτασης, έξι αντικαταστάσεις). Η αντικατάσταση λόγω διάσεισης μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από τον αριθμό των αντικαταστάσεων που έχουν γίνει μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί».

II. Εάν η ομάδα αποφασίσει να πραγματοποιήσει την αλλαγή λόγω διάσεισης, θα ενημερωθεί ο κύριος διαιτητής ή ο τέταρτος διαιτητής. Για αυτήν την αντικατάσταση, θα χρησιμοποιηθεί μία ροζ κάρτα, διαφορετική από τα άλλες κάρτες αντικατάστασης.

III. Ωστόσο, εάν μια κανονική αλλαγή γίνει ταυτόχρονα με μια αλλαγή διάσεισης, θα αφαιρεθεί μία ευκαιρία αλλαγής. Όταν μια ομάδα έχει χρησιμοποιήσει όλες τις ευκαιρίες κανονικής αλλαγής, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αντικατάσταση διάσεισης για να κάνει κανονική αλλαγή.

IV. Όταν χρησιμοποιείται αντικατάσταση διάσεισης, η αντίπαλη ομάδα θα έχει αυτόματα τη δυνατότητα να κάνει μια επιπλέον αλλαγή. Ο κύριος διαιτητής ή ο τέταρτος διαιτητής θα ενημερώσει την αντίπαλη ομάδα ότι, από εκείνη τη στιγμή, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μια πρόσθετη αλλαγή και μια επιπλέον ευκαιρία αλλαγής, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα ή μετά την αλλαγή λόγω εγκεφαλικής διάσεισης έχει κάνει η αντίπαλη ομάδα. Αυτή η πρόσθετη ευκαιρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για πρόσθετη αλλαγή, όχι για κανονικές αντικαταστάσεις.

V. Ένας παίκτης που υφίσταται διάσειση ή υπάρχει υποψία ότι έχει υποστεί διάσειση δεν θα μπορεί να επιστρέψει στον αγώνα ή να συμμετάσχει στη διαδικασία των πέναλτι και, όποτε είναι δυνατόν, θα συνοδεύεται στα αποδυτήρια ή σε ιατρικό κέντρο.

Ο «νόμος Βενγκέρ» θα παρουσιαστεί στην IFAB: Αυτός είναι ο κανονισμός οφσάιντ που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στο ποδόσφαιρο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

09:48 - 23.05.2024

Ο «νόμος Βενγκέρ» θα παρουσιαστεί στην IFAB: Αυτός είναι ο κανονισμός οφσάιντ που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στο ποδόσφαιρο

Ο πρώην προπονητής, νυν διευθυντής ανάπτυξης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στη FIFA, Αρσέν Βενγκέρ, έλαβε θετικά αποτελέσματα από τεστ που έγιναν στη Σουηδία, την Ιταλία και την Ολλανδία και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μια ριζική αλλαγή του κανονισμού για το οφσάιντ στο ποδόσφαιρο.

Μόλις τελειώσει ο αγώνας (με μέγιστη περίοδο 24 ωρών μετά το τέλος του), θα είναι υποχρεωτικό για τον γιατρό της ομάδας που έχει εντοπίσει αυτήν την υποψία στον αγωνιστικό χώρο και αν έχει αντικαταστήσει τον παίκτη ή όχι, να στείλει το SCAT5 έντυπο (τυποποιημένο εργαλείο για την αξιολόγηση των εγκεφαλικών διάσεισης), πλήρες και υπογεγραμμένο από τον ίδιο, στην ιατρική επιτροπή της CONMEBOL».

Πόσα είδη καρτών υπάρχουν στον κόσμο του ποδοσφαίρου

Με αυτή τη νέα προσθήκη, οι διαιτητές θα προσθέσουν μια νέα κάρτα στο τυπικό κόκκινο και κίτρινο που όλοι γνωρίζουμε. Ωστόσο, η ροζ κάρτα δεν ήταν η μόνη που εισήχθη στον κόσμο του ποδοσφαίρου καθώς υπήρξαν έως και πέντε διαφορετικοί τύποι καρτών. Το τελευταίο που θα τεθεί σταδιακά σε λειτουργία θα είναι η μπλε κάρτα, η οποία αποβάλλει έναν παίκτη για 10 λεπτά για σοβαρό φάουλ ή διαμαρτυρία στον διαιτητή.

Υπάρχει επίσης μια λευκή κάρτα που τέθηκε σε λειτουργία στο πορτογαλικό γυναικείο πρωτάθλημα, η οποία επιβραβεύει το δίκαιο παιχνίδι. Στην Ισπανία, μια κάρτα του ίδιου χρώματος άρχισε να χρησιμοποιείται το 1971, αλλά λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο όπως η τρέχουσα κίτρινη κάρτα.

Στο ιταλικό ποδόσφαιρο υπήρχε επίσης μια πορτοκαλί κάρτα που έδιωξε τον παίκτη για λίγα λεπτά και μια πράσινη κάρτα εφευρέθηκε ακόμη και από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ανδαλουσίας, η οποία, όπως και η λευκή κάρτα, ανταμείβει το δίκαιο παιχνίδι.