Από τις νίκες κόντρα σε Ρεάλ και Μίλαν στην... 5η κατηγορία - Ποια είναι η Σααρμπρίκεν που πέταξε εκτός Κυπέλλου την Μπάγερν Μονάχου

Σααρμπρίγκεν

i

©Printscreen

Από τις νίκες κόντρα σε Ρεάλ και Μίλαν στην... 5η κατηγορία - Ποια είναι η Σααρμπρίκεν που πέταξε εκτός Κυπέλλου την Μπάγερν Μονάχου

Κώστας Τσιακλής 11:48 - 02.11.2023 / Ανανεώθηκε: 11:59 - 02.11.2023

Το sportal.gr σας παρουσιάζει ποια είναι η Σααρμπρίκεν που σόκαρε τον πλανήτη με την πρόκριση επί της Μπάγερν Μονάχου.

Η Σααρμπρίκεν σόκαρε το ποδοσφαιρικό κοινό μετά την πρόκριση της Μπάγερν Μονάχου στο Κύπελλο Γερμανίας.

Αυτό που λίγοι θα γνωρίζουν είναι ότι η γερμανική ομάδα στο παρελθόν είχε κάποιες ένδοξες στιγμές στην ιστορία της ενώ εξαιτίας του Β' παγκοσμίου πολέμου είχε αποχωρήσει προσωρινά από το γερμανικό πρωτάθλημα. Το sportal.gr λοιπόν σας παρουσιάζει ποια είναι η Σααρμπρίκεν που πέταξε εκτός Κυπέλλου την πρωταθλήτρια Γερμανίας.

Η Σααρμπρίκεν λοιπόν είχε ιδρυθεί πριν από περίπου 120 χρόνια και συγκεκριμένα στις 18 Απριλίου του 1903! Η ομάδα 16 χρόνια αργότερα είχε ενταχθεί στην Kreisliga Saar, όπου και αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια φτάνοντας μέχρι και τη δεύτερη θέση. Ακολούθως έλαβε μέρος στην Bezirksliga Rhein-Saar, στην κορυφαία κατηγορία της Σάαρλαντ, της Βαυαρίας και της Μπάντεν. Μάλιστα το 1928 η Σααρμπρίκεν είχε φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αξίζει να σημειωθεί το 1933 το πρωτάθλημα είχε διαλυθεί λόγω της ανόδου των ναζί.

Τότε μια νέα λίγκα είχε ιδρυθεί ωστόσο η Σααρμπρίκεν είχε μείνει εκτός πρωταθλήματος τις δύο χρονιές και μπήκε σε αυτό το 1935. Κορυφαίες επιτυχίες του συλλόγου τότε ήταν οι δύο κατακτήσεις της Gauliga Westmark το 1943 και το 1944. 

Η έξοδος της από το γερμανικό ποδόσφαιρο εξαιτίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Περνάμε στην πιο ενδιαφέρον εποχή της ομάδας όπου υπήρξαν ανακατατάξεις αλλά και μερικές σπουδαίες στιγμές. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη Σααρμπρίκεν έπεσε στα χέρια των Γάλλων και έτσι η ομώνυμη ομάδα το 1948 προσκλήθηκε να αγωνιστεί στη δεύτερη κατηγορία της χώρας με το όνομα FC Sarrebruck. 

Τα αποτελέσματα της δεν μετρούσαν σε βαθμούς αφού ήταν φιλοξενούμενη ωστόσο αν μετρούσαν τότε θα κατακτούσε άνετα το πρωτάθλημα! Ακολούθως η Σααρμπρίκεν αποχώρησε από το πρωτάθλημα και ξεκίνησε να δίνει μια σειρά από φιλικούς αγώνες, διοργανώνοντας επίσης και το διεθνές τουρνουά «International Saarland Cup». 

Οι νίκες επί της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μίλαν!

Το 1951 η Σααρμπρίκεν κατέγραψε μια από τις πιο ιστορικές νίκες στην ιστορία της αφού είχε επικρατήσει με 4-0 της Ρεάλ Μαδρίτης. Μάλιστα ήταν και η πρώτη γερμανική ομάδα που είχε καταφέρει να επιβληθεί των «μερένγκες»! Ένα χρόνο αργότερα οι ομάδες της ευρύτερης περιοχής της Σάαρλαντ επέστρεψαν στο γερμανικό ποδόσφαιρο και η Σααρμπρίκεν έφτασε κατευθείαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτός ήταν και ο δεύτερος από τους τρεις τίτλους της στη λίγκα με το όνομα «Oberliga Südwest».

Η Σααρμπρίκεν έμελλε να γράψει εκ νέου ιστορία αφού τη σεζόν 1955-1956 έγινε η πρώτη γερμανική ομάδα που συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Μάλιστα το ντεμπούτο της είχε συνδυαστεί και με μια πολύ μεγάλη νίκη επί της Μίλαν στο Μιλάνο με 3-4 (βρέθηκε να χάνει με 3-1). Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεράστια αυτή νίκη είχε έρθει την 1η Νοεμβρίου, την ίδια ημερομηνία που απέκλεισε φέτος τη Μπάγερν Μονάχου! Η ρεβάνς πάντως είδε τους Ιταλούς να θριαμβεύουν με 1-4 και να παίρνουν τελικά την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Ιδρυτικό μέλος της Bundesliga

Οι επιτυχίες της στο εγχώριο πρωτάθλημα έδωσαν τη δυνατότητα στην Σααρμπρίκεν να είναι και μια από τις ιδρυτικές ομάδες της Bundesliga τη σεζόν 1963-1964. Παρ' όλα αυτά τελικά τερμάτισε στην τελευταία θέση και υποβιβάστηκε. Στη δεύτερη κατηγορία παρέμεινε για αρκετά χρόνια αφού επέστρεψε το 1976 πριν υποβιβαστεί ξανά δύο χρόνια αργότερα. 

Η πτώση μέχρι και την πέμπτη κατηγορία και η νέα ιστορία που έγραψε

Το 1995 ο σύλλογος είχε αρκετά οικονομικά προβλήματα και έτσι έπεσε στην τρίτη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Έκτοτε δεν κατάφερε ποτέ να επιστρέψει στην κορυφαία κατηγορία ενώ το 2008 έφτασε μέχρι και την πέμπτη κατηγορία! 

Ακόμα και έτσι πάντως κατάφερε εκ νέου να γράψει ιστορία αφού το 2020 έγινε η πρώτη ομάδα της τέταρτης κατηγορίας που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Τότε δύο εκ των τεσσάρων προκρίσεων είχαν έρθει σε βάρος της Κολωνίας και της Φορτούνα Ντίσελντορφ. Τελικά το όνειρο είχε σταματήσει πάνω στη Μπάγερ Λεβερκούζεν από την οποία έχασε με 0-3.