Αυτή είναι η Santa Claus FC, η πιο χριστουγεννιάτικη ομάδα του Άγιου Βασίλη (vid)

FC Santa Claus

i

@FCSantaClaus

Αυτή είναι η Santa Claus FC, η πιο χριστουγεννιάτικη ομάδα του Άγιου Βασίλη (vid)

Κώστας Τόπας 10:30 - 25.12.2023

Η φινλανδική πόλη Ροβανιέμι, που βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό Κύκλο, στη Λαπωνία της Φινλανδίας, έχει τη δική της ποδοσφαιρική ομάδα αφιερωμένη στον Άγιο Βασίλη.

Αν υπάρχει μια ποδοσφαιρική ομάδα που ζει τα Χριστούγεννα διαφορετικά, αυτή είναι η FC Santa Claus. Μια πραγματική ομάδα, με έδρα το Ροβανιέμεν της Φινλανδίας, την πόλη που είναι γνωστή ως η γενέτειρα του Άγιου Βασίλη και αγωνίζεται στις τάξεις του φινλανδικού ποδοσφαίρου. 

Με κυρίως ερασιτέχνες παίκτες που συνδυάζουν το πάθος τους για το ποδόσφαιρο με τη δουλειά τους στο χριστουγεννιάτικο χωριό, τα αναγνωριστικά χρώματα της FCSC είναι το κόκκινο και το άσπρο, ενώ έχουν ακόμη και τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη ως επίτιμο πρόεδρο.

Ιδρύθηκε το 1992 και επί του παρόντος αγωνίζεται στην Kolmonen, την έκτη κατηγορία ποδοσφαίρου, το πιο σημαντικό επίτευγμα στην ιστορία αυτού του ποδοσφαιρικού συλλόγου που κερδίζει μεγαλύτερη δημοτικότητα κάθε χρόνο χάρη στα κοινωνικά δίκτυα είναι μια «σχεδόν» άνοδο στη δεύτερη κατηγορία της χώρας το 2010, μετά την ήττα στα Play offs από την Ελσίνκι.

Ο σύλλογος φύτρωσε μετά τη συγχώνευση δύο τοπικών ομάδων από τη Φινλανδική Λαπωνία, της Rovaniemen Reipas και της Rovaniemen Lappi, για να δημιουργήσει την «ομάδα του Άγιου Βασίλη», όπως είναι γνωστή, και την πιο χριστουγεννιάτικη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στην κορυφαία κατηγορία, το μάρκετινγκ της έχει ξεπεράσει τα σύνορα. Η FC Santa Claus έχει υπογράψει συμβόλαια χορηγίας με επωνυμίες όπως με την EA Sports, την Puma και την κινεζική Bewin Sport, δημιουργός του «WeChat», που έσωσε την ομάδα το 2015 από μια μεγάλη οικονομική κρίση. Ως αποτέλεσμα αυτής της χορηγίας, ο σύλλογος περιόδευσε στην Ασία και μεταξύ των σημαντικότερων επιτευγμάτων του ήταν να παίξει φιλικά με ομάδες όπως η Γουέστ Χαμ ή η Κρίσταλ Πάλας.

Στην πραγματικότητα, ο σύλλογος, που παίζει στο στάδιο «Saarenkylän Tekonurmi», ένα μικρό φέουδο χωρητικότητας περίπου 2.000 θεατών, έχει βρεθεί στα πρόθυρα εξαφάνισης δύο φορές, λόγω οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, αφού μερικές φορές «οι 30 βαθμοί κάτω από το μηδέν αλλά και 40 δεν επιτρέπει τους παίκτες να αγωνιστούν» , εξηγείται σε άρθρο στο «El Periódico de España».

Μη σταματάς να πιστεύεις στον... Άγιο Βασίλη

«Το μότο του συλλόγου μας είναι "Μη σταματάς ποτέ να πιστεύεις", κάτι που κάναμε πάντα. Δεν ήταν εύκολο, γιατί μερικές φορές δεν υπήρχαν χρήματα για να αγωνιστώ», λέει ο Τζούα Ετέλαινε, εκπρόσωπος του συλλόγου. Η ομάδα είναι επίσης γνωστή για την κοινωνική και υποστηρικτική της φύση. Ο σύλλογος συνεργάζεται με διαφορετικούς κοινωνικούς σκοπούς, ΜΚΟ όπως η UNICEF και προωθεί τις αξίες του ποδοσφαίρου, του fair-play και της ζωής γύρω από τη φιγούρα του πιο γνωστού χαρακτήρα των Χριστουγέννων, του Άγιου Βασίλη.