Σαουδική Αραβία: Αλ-Μαμλάκα αλ-Αραμπίγια ας-Σαουντίγια ολέ!

Οι Σαουδάραβες πανηγυρίζουν έξαλλα τα γκολ κόντρα στην Αργεντινή

i

intime

Σαουδική Αραβία: Αλ-Μαμλάκα αλ-Αραμπίγια ας-Σαουντίγια ολέ!

Ανδρέας Σερεβέτας • 13:58 - 22.11.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Τα «γεράκια» έριξαν στο καναβάτσο τον Μέσι και την παρέα του.

Οι Σαουδάραβες έριξαν τη «βόμβα» μεγατόνων στο πρώτο τους παιχνίδι με την Εθνική Αργεντινής. Νίκησαν με σκορ 2-1 κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Τέτοιο χουνέρι δεν είχε πάθει ξανά η «αλμπισελέστε» στην ιστορία της. Και άλλες εθνικές ομάδες ανάλογου βεληνεκούς.

Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που λατρεύεται σε όλο τον πλανήτη. Πριν από το ματς όλοι θεωρούσαν τους Ασιάτες απλά τελειωμένους. Μετά την άνετη νίκη της Αγγλίας επί του Ιράν (6-2) θεωρούσαν σίγουρη την νίκη της Αργεντινής. Την επικράτηση της με τουλάχιστον πέντε, έξι γκολ διαφορά. Ούτε εγώ αποτελώ εξαίρεση που υποστηρίζω φανατικά την Αργεντινή μετά το Μουντιάλ του 1986. 

Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα Ριάντ. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με την πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα και δεν βρήκα κανέναν. Ίσως έχουν ξεχυθεί στους δρόμους του Ψυχικού για πανηγυρισμούς. Το δικαιούνται μετά από την τεράστια επιτυχία.  

Η Σαουδική Αραβία τιμά κάθε χρόνο την εθνική της εορτή στις 23 Σεπτεμβρίου. Το 1932 ο βασιλιάς Abdul Al-Aziz ibn Saud μετονόμασε τα τελευταία βασίλεια του Nejd και του Hejaz σε Σαουδική Αραβία με ειδικό διάταγμα. Ουσιαστικά ενοποίησε τις φυλές στην Αραβική Χερσόνησο. 

Το 1994 η εθνική της ομάδα πραγματοποίησε την παρθενική της συμμετοχή σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο Μουντιάλ που έγινε στις Η.Π.Α. Προκρίθηκε από τον όμιλο και στην φάση των «16» αποκλείστηκε από τη Σουηδία. 

Από τότε αγωνίστηκε ακόμη τέσσερις φορές στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση που υπάρχει σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Πριν πάει στο Κατάρ. Η Αργεντινή τα γνωστά. Είναι πάντα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου αλλά ο Μαραντόνα και ο Μέσι έφτασαν στον τελικό το 1990 και το 2014 αντίστοιχα όμως ηττήθηκαν από τη Γερμανία. Ενδιάμεσα η «αλμπισελέστε» βίωσε αρκετούς οδυνηρούς αποκλεισμούς. 

Τώρα δέχθηκε χαστούκι με το καλημέρα. Σε δύο δόσεις. Από τον Αλσεχρί και τον Αλ Νταουσαρί. Τους παίκτες της Αλ Χιλάλ που μέχρι χθες ήταν γνωστοί μόνο στην χώρα τους. Και ίσως δεν τους ήξεραν όλοι οι Σαουδάραβες. 

Οι Σαουδάραβες έκαναν το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ άκρως συναρπαστικό και ενδιαφέρον. Εντός συνόρων ίσως πρέπει να προσθέσουν την 22η Νοεμβρίου στο ετήσιο καλεντάρι ως ημέρα νέας εθνικής εορτής. Ποδοσφαιρικής είναι σίγουρα.

Ο Μέσι έμεινε στο σκάκι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι Σαουδάραβες του έκαναν κίνηση ματ. Η Αργεντινή καλείται να ανασυνταχθεί και να δώσει απαντήσεις για το κάζο που υπέστη. Επιστρέψτε στο τίτλο του κειμένου. Είναι το όνομα της Σαουδικής Αραβίας στην τοπική γλώσσα. Τους έπιασαν κυριολεκτικά …μαμλάκες. Που είσαι Ντιέγκο να τους δεις…