«Καμπάνα» της UEFA στη Σέλτικ για τις σημαίες της Παλαιστίνης

Οπαδοί Σέλτικ

i

PrtScr

«Καμπάνα» της UEFA στη Σέλτικ για τις σημαίες της Παλαιστίνης

Κώστας Τσιακλής 10:05 - 23.11.2023

Η UEFA επέβαλε χρηματικό πρόστιμο στη Σέλτικ για τις σημαίες υπέρ της Παλαιστίνης αλλά και για ακόμα δύο λόγους.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Σέλτικ υποδέχθηκε την Ατλέτικο Μαδρίτης, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League. Οι δύο ομάδες πρόσφεραν γκολ και θέαμα, μένοντας τελικά στην ισοπαλία με σκορ 2-2.

Το ενδιαφέρον του αγώνα όμως δεν έμεινε μόνο σε ποδοσφαιρικά επίπεδα αφού οι οπαδοί της Σέλτικ έστειλαν ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα. Οι «Κέλτες» λοιπόν γέμισαν τις εξέδρες του «Celtic Park» με σημαίες της Παλαιστίνης, δείχνοντας τη στήριξη τους προς τον λαό της που βρίσκεται εκ νέου σε πόλεμο με το Ισραήλ. 

Αυτή η κίνηση όπως αναμενόταν θα έφερνε ποινές από την UEFA, η οποία είναι αμείλικτη σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία λοιπόν τιμώρησε τη Σέλτικ με χρηματικό πρόστιμο που φτάνει τις 29.000 ευρώ. Συγκεκριμένα οι ποινές αφορούν προβολή προκλητικού μηνύματος με πολιτικό χαρακτήρα (17.500 ευρώ), μπλοκάρισμα δημόσιων διαβάσεων (8.000 ευρώ) και άναμμα πυρσών (3.500 ευρώ). Για τον τελευταίο λόγο τιμωρήθηκε με πρόστιμο 3.000 ευρώ και η Ατλέτικο Μαδρίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύλλογος διαφωνεί με την έμπρακτη στήριξη των οπαδών του αφού είχε εκδώσει ανακοίνωση καλώντας τον κόσμο να μην σηκώσει πανό ή σημαίες. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση είχε αναφέρει: «Ως σύλλογος που είμαστε ανοικτοί σε όλους, ανήκουμε όλοι στο Celtic Park. Το Celtic Park είναι το μέρος όπου ερχόμαστε για να υποστηρίξουμε την ποδοσφαιρική μας ομάδα. Αναγνωρίζοντας αυτό, σεβόμενοι τη βαρύτητα της τραγωδίας που εκτυλίσσεται και τον αντίκτυπό της στις κοινότητες στη Σκωτία και σε όλο τον κόσμο, και σε συμφωνία με άλλους συλλόγους, πρωταθλήματα και ενώσεις, ζητάμε πανό, σημαίες και σύμβολα που σχετίζονται με τη σύγκρουση και τις χώρες που εμπλέκονται σε αυτή να μην εμφανίζονται στο Celtic Park αυτή τη στιγμή».

«Thank you Celtic... love from Gaza»
REST OF THE WORLD

11:02 - 11.10.2023

«Thank you Celtic... love from Gaza»

Η «Πράσινη Ταξιαρχία» της Σέλτικ, έγινε διάσημη σε όλο τον πλανήτη όταν ανέμισαν παλαιστινιακές σημαίες στις κερκίδες, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού της ομάδας τους με την ισραηλινή Χάποελ. Κι αυτή είναι η ιστορία πίσω από την «Aida Celtic».

Μάλιστα η διοίκηση είχε φτάσει στο σημείο να ακυρώσει και τα εισιτήρια διαρκείας των οπαδών της που σήκωσαν σημαίες της Παλαιστίνης. Την επόμενη αγωνιστική στο Champions League η Σέλτικ αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Λάτσιο και ο σύλλογος ενημέρωσε τους οπαδούς της ότι σημαίες, πανό και τύμπανα θα πρέπει να εγκριθούν νωρίτερα από την ιταλική ομάδα.