Big-5: Οι μεταγραφές που ξεχώρισαν και οι ηχηρές αποχωρήσεις

Big-5: Οι μεταγραφές που ξεχώρισαν και οι ηχηρές αποχωρήσεις

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 15:19 - 18.08.2023 / Ανανεώθηκε: 17:04 - 18.08.2023

Με αφορμή την έναρξη της Stoiximan Super League για τη σεζόν 2023-24, το Sportal σας παρουσιάζει τις σπουδαίες μεταγραφικές κινήσεις αλλά και τις σημαντικές αποχωρήσεις από το Big-5 του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η πρώτη σέντρα της Stoiximan Super League για τη σεζόν 2023-24 πλησιάζει κι όπως είναι λογικό, όλα τα φώτα είναι στραμμένα στις ελληνικές ομάδες που θα πάρουν μέρος στο νέο πρωτάθλημα. Απόψε στο «Πανθεσσαλικό» (18/8, 21:00), Βόλος και Λαμία θα ανοίξουν την αυλαία, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τέσσερις αναμετρήσεις.

Σε ότι αφορά το μεταγραφικό παζάρι, οι πέντε «μεγάλες» ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου οι οποίες ξεκίνησαν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ήταν αρκετά δραστήριες και με αφορμή την επιστροφή στην... ελληνική δράση, το Sportal σας παρουσιάζει τις προσθήκες αλλά και τις αποχωρήσεις που έκαναν τη διαφορά μέχρι στιγμής στο Big-5, σε αυτήν τη μεταγραφική περίοδο.

ΑΕΚ: Το «μπαμ» με Πινέδα και η...πινελιά με Πόνσε

Την περασμένη σεζόν, η ΑΕΚ πανηγύρισε το πρωτάθλημα σε ένα δραματικό φινάλε, ενώ με την κατάκτηση του Κυπέλλου στον τελικό του «Πανθεσσαλικού» απέναντι στον ΠΑΟΚ (2-0), έκλεισε την χρονιά με τον πιο ονειρικό τρόπο. Με την επιστροφή της στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα πανηγύρισε το νταμπλ κι επέστρεψε στο Champions League. 

Στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, η Ένωση έκανε το «μπαμ» με τον Πινέδα, ενώ και η επιστροφή του Πόνσε έδωσε ακόμη περισσότερο ενθουσιασμό στους φίλους της ομάδας. Όσον αφορά στην υπόθεση Πινέδα, μπορεί το σίριαλ διαπραγματεύσεων με τη Θέλτα να απασχολούσε την επικαιρότητα για αρκετό διάστημα, ωστόσο στο τέλος βρέθηκε η «χρυσή» τομή. 

Την πρώτη Ιουλίου του 2023, η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ ανακοίνωσε τα... ευχάριστα στους οπαδούς της, με τον Μεξικανό ποδοσφαιριστή να υπογράφει συμβόλαιο μέχρι το 2027. Με τη φανέλα του «Δικέφαλου» την περσινή σεζόν, ο 27χρονος χαφ μέτρησε 10 γκολ και τέσσερις ασίστ σε 42 εμφανίσεις, συμβάλλοντας τα μέγιστα για το νταμπλ. 

Μπορεί η υπόθεση του Πινέδα να είναι αυτή που έκανε τη διαφορά στα μεταγραφικά της ΑΕΚ αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο αξιοσημείωτη προσθήκη μπορεί να θεωρηθεί δίχως αμφιβολία κι αυτή του Πόνσε. Ο Αργεντίνος επιθετικός επέστρεψε στους «κιτρινόμαυρους» έπειτα από τέσσερα χρόνια, με την προηγούμενη θητεία του να περιλαμβάνει 41 εμφανίσεις με 23 γκολ και 4 ασίστ. 

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως το συμβόλαιο του 26χρονου φορ θα έχει ισχύ μέχρι το 2027, όπως και του Πινέδα. Τέλος, σε ότι αφορά το κομμάτι των αποχωρήσεων, αυτό το καλοκαίρι η Ένωση δεν μέτρησε κάποια μεγάλη απώλεια.

Παναθηναϊκός: Η αποχώρηση του Κουρμπέλη και οι ποιοτικές προσθήκες των Τζούρισιτς, Βιλένα και Αράο

Τη σεζόν που μας πέρασε μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην πανηγύρισε κάποιον τίτλο, ωστόσο ήταν μία ξεχωριστή αγωνιστική περίοδος για τον σύλλογο. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έφτασε μία ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος κι επέστρεψε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Σε ότι αφορά τα μεταγραφικά, η αποχώρηση του Δημήτρη Κουρμπέλη ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά. 

Την τελευταία μέρα του Μαΐου, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιο του 29χρονου αρχηγού και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια. Συνολικά με τη φανέλα του «τριφυλλιού» έφτασε τις 174 συμμετοχές (οι 149 στο πρωτάθλημα), πέτυχε οκτώ γκολ, πανηγύρισε το Κύπελλο του 2022 και χρίστηκε διεθνής, έχοντας παίξει 30 φορές με την Εθνική ομάδα. Μπορεί η αποχώρηση του Κουρμπέλη ο οποίος πλέον ανήκει στην Τράμπζονσπορ, να άφησε ένα σημαντικό κενό στη μεσαία γραμμή, ωστόσο αυτό καλύφθηκε άμεσα με την έλευση του Βιλένα. 

Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός χαφ αποτέλεσε μία από τις «βόμβες» του συλλόγου αυτό το καλοκαίρι. Ο πρώην παίκτης της Εσπανιόλ υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο και τέθηκε άμεσα στη διάθεση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Από την άλλη, εξίσου ποιοτική προσθήκη μπορεί να θεωρηθεί κι αυτή του Φίλιπ Τζούρισιτς. 

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Σαμπντόρια για την αποδέσμευση του Σέρβου μεσοεπιθετικού, οι «πράσινοι» ανακοίνωσαν την απόκτηση του. Αξίζει να σημειωθεί πως η προσαρμογή του 31χρονου ποδοσφαιριστή ήταν άμεση, όπως και τα πρώτα δείγματα γραφής εντυπωσιακά, με τον Σέρβο να μετράει ήδη ένα γκολ και μία ασίστ σε 4 ματς.

Επιπλέον ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε ακόμα μια ποιοτική μεταγραφή, προσθέτοντας στο δυναμικό του τον Γουίλιαν Αράο. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός χαφ αποκτήθηκε με περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τη Φενερμπαχτσέ. Στο παρελθόν ο 31χρονος αγωνίστηκε σε μεγάλες ομάδες της πατρίδας του όπως η Φλαμένγκο και η Κορίνθιανς. 

Ολυμπιακός: Το ξαφνικό «τέλος» του Χουάνγκ, ο έμπειρος Ιμπόρα και ο Αλεξανδρόπουλος

Η σεζόν 2022-23, είναι μία από αυτές που άπαντες στο «στρατόπεδο» του Ολυμπιακού θέλουν να ξεχάσουν. Η ομάδα του Πειραιά δεν πανηγύρισε κάποιον τίτλο, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέλαβε την τέταρτη θέση σε όμιλο του Europa League, πίσω από Φράιμπουργκ, Ναντ και Καραμπάγκ. Σε ότι αφορά το μεταγραφικό τοπίο της ομάδας αυτό το καλοκαίρι, ο στόχος της διοίκησης ήταν η εκκαθάριση του ρόστερ αλλά και οι ποιοτικές προσθήκες, με τις οποίες θα επιστρέψει ο Ολυμπιακός στον... θρόνο του. 

Μπορεί οι αποχωρήσεις των Εμβιλά, Βαλμπουενά και Μπακαμπού οι οποίες επισημοποιήθηκαν μετά τη λήξη της περσινής σεζόν να θεωρούνται αξιοσημείωτες, ωστόσο αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν το πρόσφατο και ξαφνικό «τέλος» του Χουάνγκ από την ομάδα. Λίγο μετά τη λήξη του πρώτου ματς ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Γκενκ (1-0), σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση πως η απουσία του Χουάνγκ από την αποστολή δεν οφείλονταν σε τραυματισμό. Όπως έγινε γνωστό, ο Κορεάτης απαίτησε να φύγει, με αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» να κινηθούν νομικά. 

Ο 26χρονος μέσος εδώ και καιρό είχε παρουσιάσει τάσεις φυγής, ενώ είχε κάνει και σχετικές δηλώσεις για ένα άλλο βήμα στην καριέρα του. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κι επίσημα η λύση συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο ο Χουάνγκ αποτελεί ξένο σώμα. Στην αντίπερα όχθη, η οποία αφορά το κομμάτι των μεταγραφών, η έλευση του Αντόνιο Κορδόν έφερε μία νέα πνοή στον σύλλογο. 

Ο Βιθέντε Ιμπόρα αποτέλεσε την πρώτη προσθήκη και σίγουρα μία από τις πιο ποιοτικές του Ολυμπιακού στην Ντιέγκο Μαρτίνεθ εποχή. Ο 35χρονος ποδοσφαιριστής ξεκίνησε την καριέρα του στη Λεβάντε, με τη φανέλα της οποίας έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο. 

Αγωνίστηκε μεταξύ άλλων στη Σεβίλλη - με την οποία κατέκτησε τρία διαδοχικά Europa League - και τη Λέστερ. Η εμπειρία του κι η αστείρευτη ποιότητά του έκαναν το «κλικ» στον Ισπανό τεχνικό, με αποτέλεσμα το deal να ολοκληρωθεί αισίως. Εκτός από τον Ιμπόρα ωστόσο, η έλευση του Σκάρπα αποτελεί εξίσου μία αξιοσημείωτη μεταγραφική κίνηση. 

Χθες το απόγευμα (17/8), ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός προσγειώθηκε στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στους Πειραιώτες. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Δεκέμβριο του 2022 το όνομά του συνδέθηκε ξανά με τον Ολυμπιακό, ωστόσο τελικά ο ίδιος κατέληξε στη Νότιγχαμ με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2026. Με τη φανέλα του αγγλικού συλλόγου μέτρησε δέκα εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

Τέλος οι «ερυθρόλευκοι» έφεραν πίσω στην Ελλάδα τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο. Ο Έλληνας μέσος που αγωνίστηκε φυσικά στον Παναθηναϊκό, πραγματοποίησε τις πρώτες του συμμετοχές και μάλιστα πέτυχε και το γκολ πρόκρισης στην ισοπαλία με τη Γκενκ στο Βέλγιο (1-1).

ΠΑΟΚ: Το «αντίο» σε Ίνγκασον, Αουγκούστο και η μεταγραφή Σαμάτα

Την προηγούμενη σεζόν, ο ΠΑΟΚ έφτασε κοντά στο να πανηγυρίσει ακόμη ένα Κύπελλο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο στον τελικό του «Πανθεσσαλικού» απέναντι στην ΑΕΚ των 10 παικτών, αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Σε αυτήν τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, τη διαφορά στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης έκανε η αποχώρηση δύο εκ των αρχηγών της ομάδας. 

Ο λόγος γίνεται για τους Ίνγκι Ίνγκασον και Ντόουγκλας Αουγκούστο, οι οποίοι πλέον αποτελούν παρελθόν. Την αρχή έκανε ο Ισλανδός αμυντικός, ο οποίος δέχτηκε τη δελεαστική πρόταση της Μίντιλαντ που αφορούσε πενταετές συμβόλαιο κι έτσι έγινε κάτοικος Δανίας. 

Συνολικά με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, ο Ισλανδός στόπερ κατέγραψε 148 αγώνες, 15 γκολ και 4 ασίστ, αποτελώντας έναν από τους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από τον «Δικέφαλο». Στη συνέχεια, ακολούθησε το «τέλος» του Ντόουγκλας Αουγκούστο. Ο Βραζιλιάνος μέσος αποτέλεσε διακαή πόθο της Ναντ, με αποτέλεσμα στο τέλος να βρεθεί η «χρυσή» τομή ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ομάδα της Γαλλίας. 

Έτσι, μετά από τέσσερα χρόνια στον «Δικέφαλο του βορρά», με τη φανέλα του οποίου μέτρησε 12 γκολ και 9 ασίστ σε 126 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ο 26χρονος ποδοσφαιριστής αποχώρησε από την Τούμπα. 

Σε ότι αφορά το κομμάτι της ενίσχυσης, η μεταγραφή του Σαμάτα αποτελεί την πιο ξεχωριστή. Ο Τανζανός φορ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τη Φενέρμπαχτσε, υπέγραψε συμβόλαιο έως το 2025, ενώ υπάρχει και οψιόν ανανέωσης της συνεργασίας για έναν ακόμα χρόνο. Όσον αφορα στο πλούσιο βιογραφικό του Σαμάτα, ο νέος φορ του ΠΑΟΚ βρήκε την... Ιθάκη του στην Γκενκ, με την οποία μέτρησε συνολικά 82 γκολ και 21 ασίστ σε 227 ματς. 

Επίσης, να σημειωθεί πως στις 20 Ιανουαρίου 2020, ο Σαμάτα υπέγραψε συμβόλαιο 4,5 ετών με την Άστον Βίλα της Premier League κι έτσι έγινε ο πρώτος Τανζανός που υπέγραψε σε σύλλογο του αγγλικού πρωταθλήματος.

Άρης: Ο έμπειρος Μοντόγια και η αποχώρηση του Ιτούρμπε

Την περσινή σεζόν, ο Άρης κατέλαβε την πέμπτη θέση στον βαθμολογικό πίνακα των play offs της Stoiximan Super League, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει το τελευταίο διαθέσιμο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η ομάδα του Τόλη Τερζή έκλεισε για ακόμη μία σεζόν ραντεβού με τα προκριματικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. 

Σε ότι αφορά το πάρε-δώσε της ομάδας, οι αλλαγές που έγιναν ήταν αρκετές. Παρελθόν από τον σύλλογο της θεσσαλονίκης αποτέλεσαν παίκτες όπως ο Ματέο Γκαρσία, ο Πίρσμαν, ο Μαζικού, ο Ενκουλού, ο Εμπακατά και ο Ιτούρμπε, με τη φυγή του Παραγουανού να είναι αυτή που έκανε τη διαφορά. Συνολικά με τη φανέλα του Άρη, ο Ιτούρμπε μέτρησε οκτώ γκολ και πέντε ασίστ σε 48 εμφανίσεις, ενω πλέον ανήκει στην Γκρέμιο. 

Το Big 4 συνεχίζει... ευρωπαϊκά: Όλο το πρόγραμμα των επόμενων αγώνων ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στην Ευρώπη
CHAMPIONS LEAGUE

00:26 - 18.08.2023

Το Big 4 συνεχίζει... ευρωπαϊκά: Όλο το πρόγραμμα των επόμενων αγώνων ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στην Ευρώπη

Με τέσσερις εκπροσώπους συνεχίζει η Ελλάδα στην Ευρώπη, οι οποίοι ετοιμάζονται να δώσουν τις επόμενες μάχες τους όσον αφορά το Champions, το Europa και το Conference League.

Στο μεταγραφικό επίπεδο, η έλευση του Μοντόγια έκανε τη διαφορά, καθώς με την εμπειρία του ο Ισπανός μπακ είναι ικανός να δώσει ποιοτικές λύσεις. Ο 32χρονος ποδοσφαιριστής υπέγραψε για δυο χρόνια με τους «κιτρινόμαυρους», ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν αγωνίστηκε στην Μπαρτσελόνα, με της οποίας τη φανέλα μέτρησε 67 συμμετοχές, με απολογισμό δύο γκολ και 12 ασίστ.