Πόσο κοστίζουν οι παίκτες της Super League - Ποιοί ανέβασαν και ποιοί έριξαν την χρηματιστηριακή τους αξία τη φετινή σεζόν

Κωνσταντέλιας - Ντόη

i

© Intime

Πόσο κοστίζουν οι παίκτες της Super League - Ποιοί ανέβασαν και ποιοί έριξαν την χρηματιστηριακή τους αξία τη φετινή σεζόν

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 14:36 - 22.03.2023 / Ανανεώθηκε: 15:00 - 22.03.2023

Η χρηματιστηριακή αξία των ποδοσφαιριστών στη φετινή Super League, οι αναμενόμενες πτώσεις και οι εκτοξεύσεις που δεν περίμεναν πολλοί πριν την έναρξη του πρωταθλήματος...

Τη φετινή σεζόν παρακολουθούμε ένα από τα απολαυστικότερα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών. Η μεγάλη «μάχη» για τον τίτλο, η κατάκτηση της δεύτερης θέσης η οποία εξασφαλίζει εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League, η «έκπληξη» του Βόλου που διεκδικεί στα ίσα την πέμπτη θέση με τον Άρη και οι αμφίρροπες μονομαχίες των ομάδων που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις με στόχο την παραμονή, έχουν δώσει νέα πνοή στη Super League.

Αυτό όμως που κάνει ακόμα πιο ξεχωριστή τη φετινή λίγκα, είναι οι νεαροί ποδοσφαιριστές που έχουν εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή τους αξία με τις εμφανίσεις τους κι έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις παικτών, οι οποίοι δεν διανύουν και την καλύτερη αγωνιστική περίοδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία αναμενόμενη πτώση στην αξία τους. 

 Το πιο τρανταχτό παράδειγμα σε ότι αφορά την άνοδο, είναι αδιαμφισβήτητα ο Γιάννης Κωνσταντέλιας. Ο 20χρονος άσος του ΠΑΟΚ έχει διαπρέψει στα ελληνικά γήπεδα με την ασπρόμαυρη φανέλα και συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την απόδοσή του. Η βελτίωση του νεαρού εξτρέμ όμως δεν αφορά μόνο το αγωνιστικό κομμάτι, καθώς η χρηματιστηριακή αξία του έχει φτάσει στα ύψη.

 Τον περασμένο Νοέμβριο, η αξία του «Ντέλια» ήταν στα 400 χιλ. ευρώ, ενώ σήμερα έχει φτάσει πια να κοστολογείται στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είναι λογικό, τα επιτεύγματα του «μικρού» έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων και το μέλλον του αναμένεται λαμπρό. Παρόμοια εκτόξευση υπάρχει και στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη.

 Ο νεαρός στόπερ του «Δικεφάλου» αποτελεί μία από τις φετινές αποκαλύψεις της ομάδας, έχει πάρει τη φανέλα βασικού ως παρτενέρ του Ίνγκασον, ενώ σύμφωνα με τη δημοφιλή πλατφόρμα του Transfermarkt, η αξία του έχει πάει από τις 300 χιλ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο, στα δύο εκατομμύρια ευρώ. Όπως είναι λογικό, η άνοδος των συγκεκριμένων δύο ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ κι όχι μόνο, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αγωνιστική βελτίωση της ομάδας τους τελευταίους μήνες.

Ο τρίτος παίκτης που έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τις αγωνιστικές και οικονομικές εκτοξεύσεις, είναι ο Ανδρέας Ντόη, ο οποίος χάρη στην σταθερότητα αλλά και την ωριμότητά του, ξεχωρίζει στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού. Ο νεαρός στόπερ αποτελεί έναν από τους ποδοσφαιριστές-αποκάλυψη της φετινής σεζόν στη Super League. Με 23 συμμετοχές στο ενεργητικό του σε όλες τις διοργανώσεις, έχει καταφέρει να φτάσει την χρηματιστηριακή του αξία στα 1.500.000 ευρώ, αυξάνωντάς τη δηλαδή κατά 900.000 ευρώ σε σχέση με τη περσινή περίοδο.

Επίσης, υπάρχουν και οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών οι οποίοι δεν έχουν την ανάλογη εκτόξευση, όμως η βελτίωση στην απόδοσή τους, έχει φέρει μία σταθερή άνοδο στην χρηματιστηριακή αξία. Ο λόγος γίνεται για τους Φώτη Ιωαννίδη και Λάζαρο Ρότα. Ο επιθετικός του «τριφυλλιού» πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν, ενώ με τα γκολ του σε καθοριστικές στιγμές έχει κάνει τον Παναθηναϊκό το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. 

Συγκεκριμένα, σε 33 συμμετοχές τη φετινή χρονιά έχει βρει δίχτυα πέντε φορές κι έχει μοιράσει τέσσερις ασίστ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο νεαρός φορ κοστολογείται στο 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο του 2021, η αξία του παίκτη έφτανε τα 800 χιλ. ευρώ. Ο δεξιός οπισθοφύλακας της Ένωσης αποτελεί έναν από τους πιο βελτιωμένους παίκτες της ομάδας φέτος, με αποτέλεσμα να υπάρχει και σημαντική άνοδος σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι. 

Ο Ματίας Αλμέιδα φαίνεται να δείχνει απόλυτη εμπιστοσύνη στον ποδοσφαιριστή, με τον Λάζαρο Ρότα να παίρνει τη φανέλα βασικού... σπίτι του, καθώς φέτος έχει πραγματοποιήσει 26 εμφανίσεις, έχοντας μοιράσει και δύο ασίστ. Όταν πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ, η χρηματιστηριακή αξία του Ρότα ήταν κοντά στις 700 χιλιάδες ευρώ, ενώ από τον προηγούμενο μήνα ο Έλληνας διεθνής κοστολογείται με 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιδόσεις αυτών των δύο έχουν μεγάλη επίδραση στην αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ τη φετινή περίοδο, καθώς μιλάμε για τις πρώτες δύο ομάδες του βαθμολογικού πίνακα.

Από την άλλη, υπάρχουν και ποδοσφαιριστές όπως ο Μάνταλος και ο Μασούρας, οι οποίοι δεν έχουν την ίδια απόδοση με τα προηγούμενα χρόνια κι έχουν χάσει τη θέση τους από τη βασική ενδεκάδα. Όσον αφορά στην περίπτωση του πρώην αρχηγού της Ένωσης, τη φετινή σεζόν δεν βρίσκεται στις βασικές επιλογές του Ματίας Αλμέιδα, χωρίς ωστόσο τα στατιστικά του να είναι αρνητικά. Μέχρι στιγμής, ο Μάνταλος μετράει 28 εμφανίσεις, με απολογισμό πέντε γκολ κι έξι ασίστ σε 1.157 αγωνιστικά λεπτά.

 Τα τελευταία χρόνια, η χρηματιστηριακή αξία του παίκτη είχε φτάσει μέχρι και στα τέσσερα εκατ. ευρώ, όμως αυτή την χρονική στιγμή έχει πέσει στα 2,5. Επίσης, ο Γιώργος Μασούρας είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές στους οποίους υπάρχει πτώση στην οικονομική αξία. Τα νούμερα του 29χρονου εξτρέμ δεν θυμίζουν τις επιδόσεις του τις προηγούμενες χρονιές, καθώς σε 37 αγώνες έχει σκοράρει μόλις τέσσερις φορές. Από τον Νοέμβριο και μετά, η χρηματιστηριακή αξία του παίκτη ανέρχεται στα 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ να θυμίσουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι κόστιζε 2,5 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω. 

Τέλος, ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Παναγιώτης Ρέτσος, ο οποίος στα 19 του χρόνια και μετά από 40 συμμετοχές με την φανέλα του Ολυμπιακού, πήρε μεταγραφή για την Μπάγερ Λεβερκούζεν έναντι 17 εκατ. ευρώ. Επίσης, η συμφωνία προέβλεπε μπόνους επίτευξης στόχων που μπορούσαν να φτάσουν το ποσό στα 22 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως με αυτήν τη μεταγραφή, ο νεαρός στόπερ μπήκε στη λίστα με τις ακριβότερες πωλήσεις του συλλόγου. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Ρέτσος επέστρεψε στο Λιμάνι μετά τις θητείες του στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, στη Σεντ Ετιέν και στην Ελλάς Βερόνα

Οι αρκετοί τραυματισμοί του ποδοσφαιριστή έφεραν την αγωνιστική πτώση, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει και η μείωση της χρηματιστηριακής αξίας. Μέχρι σήμερα, ο αμυντικός των «ερυθρόλευκων» έχει αγωνιστεί για 15 φορές, ενώ σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι, πλέον κοστολογείται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ