Tερίμ vs Καρβαλιάλ: Τα «καυτά» ντέρμπι της Τουρκίας και ο απολογισμός των μεταξύ τους αγώνων

Ο Τερίμ και ο Καρβαλιάλ

i

© Intime

Tερίμ vs Καρβαλιάλ: Τα «καυτά» ντέρμπι της Τουρκίας και ο απολογισμός των μεταξύ τους αγώνων

Τζιοβάνι Ζάκαρη 17:09 - 26.12.2023 / Ανανεώθηκε: 17:14 - 26.12.2023

Για μία ακόμα φορά θα τεθούν αντίπαλοι σε ντέρμπι οι Φατίχ Τερίμ και Κάρλος Καρβαλιάλ, μεταφέροντας τη «μάχη» τους από τη Super Lig στη... Super League.

Επίσημα παρελθόν από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποτελεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με τον Σέρβο τεχνικό να αντικαθίσταται από τον Φατίχ Τερίμ. Η είδηση της φυγής του 61χρονου ήταν εντελώς ξαφνική, αφού το ρεπορτάζ για τη συμφωνία με τον Τούρκο προπονητή προέκυψε ανήμερα της απόκτησής του (26/12). 

Πλέον, το «τριφύλλι» αλλάζει σελίδα, χαρίζοντας όμως στον Τερίμ ένα... deja vu. O 70χρονος κόουτς μπορεί να έρχεται για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα, όμως η άφιξή του περιλαμβάνει μία συνάντηση με παλιό του γνώριμο. Ο λόγος για τον Κάρλος Καρβαλιάλ, με τους δύο να έχουν τεθεί αντιμέτωποι τρεις φορές συνολικά στην ιστορία τους.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο αφορούσε, μάλιστα, ξανά ντέρμπι. Ο Πορτογάλος είχε προσληφθεί από τη Μπεσίκτας και ο Τούρκος ανήκε στη Γαλατασαράι, με τους δύο να τίθενται αντιμέτωποι στις 20 Νοεμβρίου του 2011. Σε εκείνο το ματς, λοιπόν, αμφότεροι οι σύλλογοι έχασαν ευκαιρίες που δεν χάνονται ούτε με προσπάθεια και τελικά πήραν από έναν βαθμό μετά το μεταξύ τους 0-0. 

Αργότερα, στην ίδια σεζόν, υπό τις οδηγίες των Καρβαλιάλ και Τερίμ, οι φίλοι των δύο μεγάλων ομάδων της Τουρκίας απόλαυσαν ξανά ένα ασύλληπτο παιχνίδι, στο οποίο νίκησε η Γαλατά (3-2). Στο 15' το προβάδισμα ήρθε για την ομάδα του νέου τεχνικού των «πράσινων». Ακολούθησαν τα δύο γρήγορα γκολ για την κάθε ομάδα στην αρχή του δευτέρου μέρους (1-1 στο 49', 2-1 στο 52'), η ισοφάριση του Καγια στο 72' και το γκολ στις καθυστερήσεις του Ελμαντέρ, που χάρισε το τρίποντο στη γηπεδούχο και έβαλε... φωτιά στις κερκίδες. 

Η τελευταία τους συνάντηση ήρθε στις 2 Νοεμβρίου του 2012, όταν προπονητής του Ολυμπιακού μετακόμισε στην Ιστανμπούλ. Η διαφορά δυναμικής των δύο ομάδων αποτυπώθηκε στον αγωνιστικό χώρο, εκεί όπου η δεύτερη πήρε μία άνετη νίκη με 3-1, μακριά από την έδρα της. Βέβαια, το παιχνίδι ήταν αρκετά «φτωχό» σε φάσεις, με τις συνολικές τελικές στον στόχο να είναι πέντε.