Θρήνος στο σουηδικό ποδόσφαιρο - Πέθανε ο πρώτος σκόρερ της εθνικής Σουηδίας Κουρτ Χάμριν στα 89 του

Κουρτ Χάμριν

Θρήνος στο σουηδικό ποδόσφαιρο - Πέθανε ο πρώτος σκόρερ της εθνικής Σουηδίας Κουρτ Χάμριν στα 89 του

Γιάννης Λιβανός 16:30 - 04.02.2024 / Ανανεώθηκε: 16:37 - 04.02.2024

Ο Κουρτ Χάμριν, γνωστός με το παρατσούκλι «little bird», θρύλος του σουηδικού ποδοσφαίρου και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Φιορεντίνα άφησε την τελευταία του πνοή όπως ανακοίνωσε (04/02) η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σουηδίας.

Πένθος στο ποδόσφαιρο της Σουηδίας, αλλά και στις τάξεις της Φιορεντίνα. Ο Κουρτ Χάμριν, γνωστός και ως «litte bird», λόγω της ταχύτητας και της δεξιοτεχνίας του «έφυγε» την Κυριακή (04/02), πλήρης ημερών. Ο Χάμριν είχε συνεισφέρει τα μέγιστα στην εθνική ομάδα της Σουηδίας, φτάνοντας με εκείνη μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958.

Στο Μουντιάλ του 1958, ο αποθανών είχε σημειώσει τέσσερα γκολ και ήταν μέχρι πρότινος ο τελευταίος επιζών από τον τελικό εκείνο, στον οποίο η Βραζιλία του Πελέ νίκησε 5-2 τη Σουηδία.

Η ανακοίνωση της Σουηδικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου:

«Ένα από τα μεγαλύτερα είδωλα του σουηδικού ποδοσφαίρου έφυγε από κοντά μας. Αναπαύσου εν ειρήνη Κουρτ Χάμριν» προσθέτοντας παρακάτω: «Ήταν ένας θρύλος τόσο στην ΑΙΚ όσο και στη Φιορεντίνα για τις προσπάθειές του στους συλλόγους. Σε ευχαριστούμε Κουρτ για όλες τις μπλε και κίτρινες αναμνήσεις που έχεις συμμετάσχει για τόσους πολλούς, αναπαύσου εν ειρήνη».

Η καριέρα του Χάμριν

Ο Χάμριν έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Σουηδία και συγκεκριμένα στην ΑΙΚ Στοκχόλμης. Ωστόσο οι περισσότεροι τον θυμούνται για τα χρόνια του στη Φιορεντίνα, αφού στους «βιόλα» πέρασε εννέα χρόνια. Στην ομάδα της Φλωρεντίας ο «little bird» έπαιξε 358 παιχνίδια, με το όνομα του να έχει περάσει στο πάνθεον αφού είναι ο πρώτος σκόρερ της με 203 γκολ. Με τους «βιόλα» ο Σουηδός επιθετικός κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1961, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό βαρύτιμο ευρωπαϊκό τρόπαιο που έχουν κατακτήσει μέχρι και σήμερα.

Στην Ιταλία ο Χάμριν αγωνίστηκε επίσης με τις φανέλες των Γιουβέντους, Πάντοβα, Νάπολι και Μίλαν. Με την τελευταία μάλιστα κέρδισε ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο Ιταλίας. Ο «little bird» έφυγε από τη Serie A μετά από 15 χρόνια και 400 συμμετοχές. Με τα 190 του γκολ στην πολυετή του παρουσία στην Ιταλία ο Χάμριν είναι ο ένατος σκόρερ στην ιστορία του ιταλικού πρωταθλήματος.

Μετά το τέλος της καριέρας του

Παρότι Σουηδός, ο Χάμριν μετά το τέλος της καριέρας του επέστρεψε στην Φλωρεντία που τόσο του άρεσε, προκειμένου να ζήσει με την οικογένεια του εκεί. Ο Χάμριν πέθανε την Κυριακή (04/02) ήρεμος στο σπίτι του στη Φλωρεντία, περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του ανθρώπους.