Το CAS δημιούργησε δεδικασμένο στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Η διακοπή μετά τον τραυματισμό του Χουάνκαρ

i

Intime

Το CAS δημιούργησε δεδικασμένο στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Το CAS εφάρμοσε μία πιο ήπια εκδοχή της ελληνικής νομοθεσίας για να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό για τη διακοπή του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και φέρνει ένα προηγούμενο για τις επόμενες υπόθεσεις με παρόμοιο περιεχόμενο. Το ειδικό νομικό καθεστώς που είχαν οι «πράσινοι» στη Λωζάνη.

Η κανονική διάρκεια της Stoiximan Super League ολοκληρώνεται κυριολεκτικά και μεταφορικά το Σαββατοκύριακο. Κυριολεκτικά με τη διεξαγωγή της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής, πριν την έναρξη των Play Offs και των Play Out. Μεταφορικά, επειδή η εκκρεμοδικία με το ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων της 22ης Οκτωβρίου, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα.

Το CAS κατακύρωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό με 3-0 α.α., αποδεχόμενο ότι ο Χουάνκαρ δεν μπορούσε να συνεχίσει μετά τον τραυματισμό του από ρίψη κροτίδας. Στον Ολυμπιακό επιστρέφεται ο ένας βαθμός που του είχε αφαιρεθεί στο πλαίσιο του μηδενισμού, κρίνοντας πως η ήττα είναι επαρκής ποινή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του CAS σε πρώτη φάση, αφορά τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Δευτερευόντως, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ που προπορεύονται στη βαθμολογία και διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή. Μακροπρόθεσμα, το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού πλέον δημιουργήθηκε δεδικασμένο για παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Όπου παρόμοιο περιστατικό, σημαίνει όταν ένα παιχνίδι διακόπτεται για τραυματισμό ποδοσφαιριστή, μετά από ρίψη αντικειμένου από την εξέδρα. Όπως συνέβη με τον Χουάνκαρ και τον οπαδό του Ολυμπιακού, που έριξε τον κροτίδα. Άλλωστε, ο δράστης εντοπίστηκε με τη συνδρομή της διοίκησης του Ολυμπιακού. συνελήφθη και θα υποστεί τις συνέπειες της πράξης του από τη Δικαιοσύνη.

Συνεπώς, από εδώ και στο εξής, μία ομάδα θα μπορεί να επικαλεστεί τη συγκεκριμένη υπόθεση, προκειμένου να αποφεύγει πιο αυστηρή ποινή και θα ζητά απλώς την κατακύρωση της νίκης στον αντίπαλο. Δεν υπάρχει ψηφισμένος κανονισμός, αλλά τα ελληνικά δικαιοδοτικά όργανα δύσκολα θα αγνοήσουν την ετυμηγορία του CAS.

Επιπλέον, η απλή κατακύρωση της νίκης χωρίς περαιτέρω τιμωρία μιας ομάδας, προβλέπεται και στην ελληνική νομοθεσία. Δηλαδή, το CAS δεν προέβη σε αναγωγή της υπόθεσης με βάση τους ελβετικούς νόμους ή τους αντίστοιχους της UEFA. Το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο εφάρμοσε τον ΚΑΠ και τιμώρησε τον Ολυμπιακό με πιο ήπια εκδοχή, σε σύγκριση με τον Αθλητικό Δικαστή της Super League και την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Για την ιστορία, η νομική υπηρεσία του Παναθηναϊκού δούλεψε μεθοδικά στην εκδίκαση και πέτυχε να εισακουστούν πλήρως οι απόψεις του. Η επιτυχία έγκειται στο ότι το Τριφύλλι δεν ήταν διάδικος στην υπόθεση: τυπικά, η διαμάχη αφορούσε τον Ολυμπιακό και την ΕΠΟ.

Ο Παναθηναϊκός έλαβε ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς εκπροσώπησης, το οποίο στα λατινικά ονομάζεται «amicus curiae». Σε ελληνική μετάφραση, «φίλος του δικαστηρίου». Η Έδρα αναγνώρισε το έννομο συμφέρον του Τριφυλλιού, αποδέχτηκε το αποδεικτικό υλικό που προσκόμισαν οι δικηγόροι του και το συνυπολόγισε στην τελική ετυμηγορία! Μία έκβαση που κάθε άλλο παρά σίγουρη ήταν!