Το εντυπωσιακό γήπεδο που «κόβει την ανάσα» σε υψόμετρο άνω των 4.000 μέτρων στη Βολιβία (vids)

Το εντυπωσιακό γήπεδο που «κόβει την ανάσα» σε υψόμετρο άνω των 4.000 μέτρων στη Βολιβία (vids)

Κώστας Τόπας 11:44 - 02.02.2024

Στο Ελ Άλτο της Βολιβίας, εγκρίθηκε γήπεδο στα 4.083 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας για τους αγώνες του Copa Libertadores.

Η Conmebol, η συνομοσπονδία ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής, ενέκρινε το γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Ελ Άλτο της Βολιβίας, που βρίσκεται 4.083 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η τοπική ομάδα Always Ready (σ.σ πάντα έτοιμοι) θα φιλοξενήσει την Sporting there Peruvian Cristal στο Copa Libertadores στις 20 Φεβρουαρίου.

Στελέχη της νοτιοαμερικανικής συνομοσπονδίας επιθεώρησαν το στάδιο Villa Ingenio, που εγκαινιάστηκε το 2017 και χωρητικότητας 25.000 θεατών, πριν δώσουν το πράσινο φως για να φιλοξενήσει αυτόν τον αγώνα του δεύτερου γύρου του Copa Libertadores, του νοτιοαμερικανικού αντίστοιχου του Ευρωπαϊκού Champions League.

«Είναι μια ιστορική μέρα για την πόλη του Ελ Άλτο», υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Always Ready, Αντρές Κόστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο στάδιο, το υψηλότερο της Βολιβίας μπροστά από αυτό του Ποτόσι (3.900 μ.).

Το ρεκόρ της Νότιας Αμερικής ανέρχεται στα 4.378 μέτρα

Ο σύλλογος Always Ready, που ιδρύθηκε το 1933, επέστρεψε στην κορυφαία κατηγορία της Βολιβίας το 2019 για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια και συμμετέχει στο Copa Libertadores για τέταρτη φορά στην ιστορία του. Μια διαμάχη για αγώνες σε υψόμετρο δημιουργείται τακτικά στη Νότια Αμερική. Αντιπαραθέτει τις χώρες των Άνδεων, τον Ισημερινό, τη Βολιβία, το Περού και την Κολομβία, περήφανες για την τραχιά τοπογραφία τους, με τις μεγάλες ποδοσφαιρικές χώρες της Νότιας Αμερικής, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, που θεωρούν τους εαυτούς τους μειονεκτούντες από την έλλειψη οξυγόνου σε σύγκριση με τους ντόπιους.

Το 2007, η FIFA απαγόρευσε διεθνείς αγώνες σε υψόμετρο άνω των 2.500 μέτρων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία των παικτών. Παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, ο πρόεδρος της Βολιβίας τότε Έβο Μοράλες είχε απειλήσει να παραπέμψει το θέμα στον ΟΗΕ για «διακρίσεις». 

Οι αθλητικές αρχές των χωρών των Άνδεων διαβεβαίωσαν τότε ότι ήταν πολύ πιο επικίνδυνο να παίζεις σε υψηλή ζέστη στο επίπεδο της θάλασσας παρά στο υψόμετρο, επισημαίνοντας τους θανάτους παικτών στα γήπεδα, ιδίως στην Ευρώπη. Η FIFA τελικά αντέστρεψε την απόφασή της το 2008.

Το στάδιο Ελ Άλτο, ωστόσο, δεν είναι το υψηλότερο στη Νότια Αμερική. Ο τίτλος πηγαίνει στο στάδιο «Ντανιέλ Αλσάιντις Καριόν» που βρίσκεται σε υψόμετρο 4.378 μέτρων στο Κέρρο ντε Πάσκο, στο κεντρικό Περού.