Τότεναμ: Καταδικασμένη στην αποτυχία

Χάρι Κέιν

i

© James Gill/Getty Images

Τότεναμ: Καταδικασμένη στην αποτυχία

Κώστας Τσιακλής 16:08 - 02.03.2023 / Ανανεώθηκε: 16:10 - 02.03.2023

Η Τότεναμ αποκλείστηκε από την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (1-0) στο FA Cup και αποχαιρέτησε (ξανά) την ευκαιρία για διάκριση. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι «Σπερς» έμειναν εκτός από ομάδες που ήταν αουτσάιντερ.

Για ακόμα μια φορά η Τότεναμ απέτυχε να διακριθεί στην διοργάνωση του FA Cup. Η ομάδα του Αντόνιο Κόντε ηττήθηκε με 1-0 από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και γνώρισε τον αποκλεισμό από τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό.

Τα λάθη του παρελθόντος δεν γίνονται μάθημα για τους «Σπερς» και έτσι η ομάδα του Βόρειου Λονδίνου αποχαιρέτησε την διοργάνωση για άλλη μια φορά πρόωρα, χωρίς μάλιστα να έχει κοντραριστεί με κάποια ομάδα από τις υπόλοιπες του «big-6»!

ΚΡΙΣΤΑΛ ΠΑΛΑΣ 2-0 ΤΟΤΕΝΑΜ (2019)

Η αρχή αυτού του αρνητικού σερί, έγινε την περίοδο 2018-2019, όταν η ομάδα του Μαουρίτσιο Ποκετίνο τότε, κληρώθηκε να αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Κρίσταλ Πάλας. Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για την Τότεναμ που βρέθηκε να χάνει με 2-0, με τους Κόνορ Γουίκαμ και τον πρώην παίκτη των «πετεινών» Άντρος Τάουνσεντ, να βρίσκουν δίχτυα πριν καν συμπληρωθούν τα πρώτα 35 λεπτά.

Το αποκορύφωμα στην τραγική βραδιά της Τότεναμ, ήταν η άστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κίεραν Τρίπιερ, που ουσιαστικά σφράγισε τον αποκλεισμό.

ΤΟΤΕΝΑΜ 1-1 ΝΟΡΙΤΣ (2-3 ΠΕΝ.) (2020)

Το επόμενο χτύπημα ήρθε έναν χρόνο μετά από τη Νόριτς, που ανεβοκατέβαινε από την Premier League στην Championship. Η έλευση του Ζοσέ Μουρίνιο έδωσε αισιοδοξία στους φίλους της Τότεναμ για κάτι καλό τόσο στο FA Cup, όσο και στις υπόλοιπες διοργανώσεις.

Τελικά όμως αυτός ο αποκλεισμός ήταν πολύ πιο σκληρός, καθώς έγινε εντός έδρας και στην διαδικασία των πέναλτι. Οι γηπεδούχοι πήραν νωρίς προβάδισμα με τον Γιάν Βερτόνγκεν (13’) και όλα φάνηκαν να γίνονται πιο εύκολα. Τελικά, ο Ζόσιπ Ντρίμιτς εκμεταλλεύτηκε το λάθος του τερματοφύλακα Βόρμ και ισοφάρισε στο 78΄, στέλνωντας το ματς σε παράταση και πέναλτι.

Εκεί η Τότεναμ είχε ξανά τάσεις αυτοκτονίας. Προηγήθηκε με τον Έρικ Ντάιερ και είδε τον Βόρμ να πιάνει την εκτέλεση του Κένι ΜακΛίν. Ο Ζοσέ Μουρίνιο είδε τους Λαμέλα, Πάροτ και Φερνάντες να μην ευστοχούν και την ομάδα του να μένει εκτός από την φάση των «16».

ΕΒΕΡΤΟΝ 5-4 ΤΟΤΕΝΑΜ ΜΕ ΗΡΩΑ ΤΟΝ ΜΠΕΡΝΑΡ (2021)

Το ταξίδι των «Σπερς» σταμάτησε στο ίδιο σημείο και την επόμενη σεζόν, αυτή την φορά από την Έβερτον σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Το ματς διεξήχθη στο άδειο Γκούντισον Παρκ, λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Η Τότεναμ προηγήθηκε νωρίς με τον Ντάβιντσον Σάντσες, όμως για ακόμα μια φορά δεν κατάφερε να κρατήσει το αποτέλεσμα και βρέθηκε να χάνει με 3-1. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να ξαναφέρει το ματς στα ίσα με Λαμέλα και Σάντσες, όμως και πάλι έμεινε πίσω στο σκορ με 4-3. Η Τότεναμ αντέδρασε ξανά και ισοφάρισε σε 4-4 με τον Χάρι Κέιν.

Ο τελευταίος λόγος ανήκε στον νυν ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Μπερνάρ, που σημείωσε το 5-4 και άφησε ξανά εκτός, τον Ζοσέ Μουρίνιο και την ομάδα του.

ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΙΝΤΛΕΣΜΠΡΟ... Η ΣΕΦΙΛΝΤ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Όπως πέρσι, έτσι και φέτος η Τότεναμ αποκλείστηκε από ομάδα της Championship με 1-0 εκτός έδρας. Έναν χρόνο πριν, το πικρό ποτήρι στον Αντόνιο Κόντε και την ομάδα του το μοίρασε η Μίντλεσμπρο, με τον Τζος Κόουμπερν να περνάει αλλαγή στην παράταση και να πετυχαίνει το γκολ-πρόκρισης.

Φέτος, (με τον Κρίστιαν Στελίνι να αντικαθιστά τον Αντόνιο Κόντε που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας) το φαρμάκι ήρθε από την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και τον Ιλιμάν Εντιαγέ που μπήκε ως αλλαγή και με γκολ στο 79’ έστειλε την ομάδα του στα προημιτελικά, αφήνοντας τους «Σπερς» εκτός στην φάση των «16» για τέταρτη συνεχόμενη φορά.

Συμπερασματικά, η Τότεναμ με τέσσερις προπονητές στον πάγκο της, δεν κατάφερε σε καμία από τις τελευταίες πέντε διοργανώσεις να προκριθεί τουλάχιστον στα προημιτελικά, μένοντας εκτός από ομάδες που δεν αποτελούν φόβητρο.

Η ομάδα του Λονδίνου μοιάζει να μην έχει τη νοοτροπία νικητή, που θα την οδηγήσει στην κατάκτηση του FA Cup για πρώτη φορά μετά το 1991, που ήταν και η τελευταία φορά που αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας.

Η Τότεναμ έχει να κατακτήσει τρόπαιο από το 2008, όταν πήρε το Λιγκ Καπ, και τα τελευταία χρόνια αρκείται απλά στην είσοδο της στην πρώτη τετράδα της Premier League. Μπορεί να έφτασε κοντά στο Carabao Cup το 2021 και στο Champions League το 2019, όμως τελικά έμεινε (ξανά) με άδεια χέρια, αφού ηττήθηκε από Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ αντίστοιχα και μοιάζει να είναι καταδικασμένη στην αποτυχία αφού πάντα με κάποιο τρόπο μένει στην λάθος πλευρά της ιστορίας.

Η τελευταία ευκαιρία για τίτλο την φετινή σεζόν είναι το Champions League, εκεί όπου έχασε με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι από την Μίλαν στην Ιταλία, στην φάση των «16» της διοργάνωσης.