Το σχέδιο της Τσέλσι να αποφύγει το Financial Fair Play παρά τα 425 εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε!
i

Μιχαίλο Μούντρικ/©Photo by Justin Setterfield/Getty Images/Ideal Images

Το σχέδιο της Τσέλσι να αποφύγει το Financial Fair Play παρά τα 425 εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε!

Κώστας Τόπας 13:44 - 17.01.2023

Μετά και την μεταγραφή του Μιχαίλο Μούτρικ, άπαντες θέτουν το εξής ερώτημα: Πώς η Τσέλσι μπορεί να ξοδέψει τόσα πολλά χρήματα, παραβλέποντας τους κανονισμούς του Financial Fair Play...

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες μεταγραφές του φετινού Ιανουαρίου έφτασε στο τέλος της με την Τσέλσι να αποκτά τον Μιχάιλο Μούντρικ από τη Σαχτάρ, έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 22χρονος Ουκρανός εξτρέμ που βρισκόταν από το Σάββατο στο Λονδίνο είναι πλέον και με τη βούλα παίκτης των «μπλε», αφού υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2031, παρόλο που φαινόταν σχεδόν βέβαιο ότι θα υπογράψει με την Άρσεναλ. 

Οι 10+1 πιο ακριβές χειμερινές μεταγραφές της ιστορίας: Από τον Χάκπο στον Μούντρικ και τον Κουτίνιο (vids)
PREMIER LEAGUE

10:23 - 16.01.2023

Οι 10+1 πιο ακριβές χειμερινές μεταγραφές της ιστορίας: Από τον Χάκπο στον Μούντρικ και τον Κουτίνιο (vids)

Η μετακίνηση του Μιχαίλο Μούντρικ στην Τσέλσι, έναντι 100 εκατομμύριων ευρώ, έγινε η η πιο ακριβή μεταγραφή κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου στην Premier League.

Οι «κανονιέρηδες» είχαν προσδιορίσει τον Μούντρικ ως τον κορυφαίο στόχο τους σε αυτή την μεταγραφική περίοδο, ωστόσο μέσα σε ένα απόγευμα, η Τσέλσι κατάφερε να τον «κλέψει», με την μεταγραφή αυτή να είναι και η πιο ακριβή στην ιστορία της Premier League, κατά τη διάρκεια χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.

Εχει ξοδέψει ήδη μισό δισεκατομμύριο ευρώ για μεταγραφές

Η Τσέλσι του Τοντ Μπόλι έχει ξοδέψει 425 εκατομμύρια ευρώ από την έναρξη της σεζόν 2022/23, αλλά υπάρχει σχέδιο ώστε οι δαπάνες να μην επηρεάσουν άμεσα τα ταμεία του συλλόγου της Premier League. Και δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι η νέα τάση στο «Στάμφορντ Μπριτζ» είναι να υπογράφονται νέες υπογραφές πολύ μακροχρόνιων συμβολαίων ώστε η απόσβεση των μεταγραφών να είναι «φιλική» με την Τσέλσι και να αποφευχθεί το Financial Fair Play.

Η μεταγραφή του Μιχαίλο Μούντρικ είναι το τελευταίο παράδειγμα. Η Τσέλσι πλήρωσε στη Σαχτάρ 100 εκατομμύρια ευρώ για τον εξτρέμ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για 8,5 σεζόν. Μέχρι το 2031. Ενα συμβόλαιο το οποίο δεν είναι συνηθισμένο στα δεδομένα του ποδοσφαίρου.

Μέρος των χρημάτων από τη μεταγραφή του Μούντρικ θα δοθεί για την ενίσχυση Ουκρανών στρατιωτών!
REST OF THE WORLD

12:46 - 16.01.2023

Μέρος των χρημάτων από τη μεταγραφή του Μούντρικ θα δοθεί για την ενίσχυση Ουκρανών στρατιωτών!

Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Σαχτάρ, Ρινάτ Αχμέτοφ, 23 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα της μεταγραφής του Μούντρικ θα δοθούν για την ενίσχυση Ουκρανών στρατιωτών και των οικογενειών τους.

Για παράδειγμα, στην Ιταλία υπάρχει όριο πέντε σεζόν για το συμβόλαιο ενός ποδοσφαιριστή. Αυτό δεν συμβαίνει στην Premier League, παρά τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 18 των Κανονισμών της FIFA για την κατάσταση και τις μεταγραφές των παικτών: «Η ελάχιστη διάρκεια ενός συμβολαίου είναι από την ημερομηνία έναρξης ισχύος μέχρι το τέλος της σεζόν, ενώ η μέγιστη διάρκεια μιας σύμβασης είναι πέντε έτη. Συμβάσεις οποιασδήποτε άλλης διάρκειας επιτρέπονται μόνο εάν συμμορφώνονται με την εθνική νομοθεσία». Και αυτοί οι νόμοι επιτρέπουν την εξαίρεση στην Premier.

Η Τσέλσι, όπως φαίνεται, έχει υπογράψει τις περισσότερες από τις τελευταίες μεταγραφές της με μακροχρόνια συμβόλαια:

  • Μιχαίλο Μούντρικ – 30 Ιουνίου 2031
  • Μπενουά Μπαντιασίλ Μουκιναγί – 30 Ιουνίου 2029
  • Γούεσλεϊ Φοφανά – 30 Ιουνίου 2029
  • Ντέτρο Φοφανά - 30 Ιουνίου 2029
  • Τσέζαρε Καζαντέι – 30 Ιουνίου 2028
  • Κάρνεϊ Τσαλγιουμέκα – 30 Ιουνίου 2028
  • Μαρκ Κουκουρέγια - 30 Ιουνίου 2028
  • Γκαμπριέλ Σλόνινα – 30 Ιουνίου 2028

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις αυτές τις μέρες είναι πώς η Τσέλσι μπορεί να ξοδέψει τόσα πολλά χρήματα, παραβλέποντας τους κανονισμούς του  Financial Fair Play. «Αυτό που αποφάσισε να κάνει η Τσέλσι είναι να κατανείμει το κόστος των παικτών υπογράφοντας τους πολύ μεγάλα συμβόλαια. Με την υπογραφή του Μούντρικ σε ένα συμβόλαιο οκτώμισι ετών, ο τρόπος που το χειρίζεται κανείς για λόγους λογιστικής και χρηματοοικονομικού Fair Play, είναι ότι παίρνεις αυτό το κόστος των 100 εκατομμύριων ευρώ και το μοιράζεις μεταξύ 8,5 ετών. Αυτό αντικατοπτρίζεται στους λογαριασμούς ως κάτι παραπάνω από 10 εκατομμύρια (λίρες) ανά σεζόν», εξηγεί ο Κίραν Μαγκουάιρ, ειδικός στα οικονομικά του αθλητισμού, στο «Sky Sports News».

Πρόκριση στο Champions League, αλλιώς...

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο στη συνέχεια, η Τσέλσι δεν μπορεί να υπογράψει... άπειρους παίκτες με αυτή τη στρατηγική γιατί με κάθε μεταγραφή ο μισθός μεγαλώνει... και συσσωρεύεται και η απόσβεση των ποδοσφαιριστών (ο ένας πάνω στον άλλο), όσο μικροί κι αν είναι να είναι.. Επιπλέον, υπάρχει ένα προφανές πρόβλημα: Η Τσέλσι πρέπει να προκριθεί στο επόμενο Champions League για να διατηρήσει το επίπεδο των δαπανών. Διαφορετικά θα έρθει η καταστροφή για τους Λονδρέζους...