Τζόρτζιο Κιελίνι: Ο «βράχος» της Γιουβέντους και της Ιταλίας που... μάτωνε τη φανέλα κι έμεινε με ένα απωθημένο!
i

© Intime

Τζόρτζιο Κιελίνι: Ο «βράχος» της Γιουβέντους και της Ιταλίας που... μάτωνε τη φανέλα κι έμεινε με ένα απωθημένο!

Ο Τζόρτζιο Κιελίνι αποφάσισε να... κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να ανοίξει νέα κεφάλαια. Πλούσια καριέρα, πλούσιο παλμαρέ, αλλά κι ένα δυνατό απωθημένο για τον Ιταλό «στρατιώτη».

«Ήσουν το πιο όμορφο και έντονο ταξίδι της ζωής μου. Ήσουν τα πάντα μου. Μαζί σου έχω ταξιδέψει ένα μοναδικό και αξέχαστο ταξίδι. Αλλά τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε νέα κεφάλαια και να γράψουμε άλλες σημαντικές και συναρπαστικές σελίδες», έγραψε ο Τζόρτζιο Κιελίνι σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media απευθυνόμενος στο ποδόσφαιρο.

Κάπως έτσι, ο Ιταλός αμυντικός έκανε γνωστό σε όλους ότι πήρε την απόφαση να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 39 ετών, αφήνοντας πίσω του πολλές ποδοσφαιρικές στιγμές. Το τέλος της σεζόν στις ΗΠΑ, με τον τελικό του MLS να χάνεται το βράδυ του Σαββάτου (9/12) από την τελευταία ομάδα του, τη Λος Άντζελες, σήμανε και το τέλος της καριέρας του.

Έτσι, ο ιστορικός αρχηγός της Γιουβέντους και της εθνικής Ιταλίας, που «μάτωνε» -κυριολεκτικά και μεταφορικά- μέσα στο γήπεδο είπε «αντίο» στο ποδόσφαιρο...

Η πλούσια καριέρα του και το... απωθημένο!

Ο Κιελίνι γεννήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας και στόχος του δεν ήταν να πατήσει το χορτάρι, αλλά το παρκέ, αφού το μπάσκετ του άρεσε (και του αρέσει ακόμα) πάρα πολύ. Όμως στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον «βασιλιά των σπορ» και τελικά απ' ότι φάνηκε έκανε μία σοφή επιλογή.

Για μία δεκαετία αγωνίστηκε με τη φανέλα της Λιβόρνο και το 2004 έγινε παίκτης της Φιορεντίνα έναντι 6,5 εκατ. ευρώ. Μία χρονιά με τους «βιόλα», στην οποία ο έμπειρος στόπερ μέτρησε 42 συμμετοχές, ήταν αρκετή για να κάνει τη Γιουβέντους να δώσει 7 εκατ. ευρώ ώστε να τον κάνει δικό της.

Κάπως έτσι, το μακρινό 2005, ξεκίνησε ένας μεγάλος έρωτας ανάμεσα σε εκείνον και τη «Γηραιά Κυρία». Με την ασπρόμαυρη φανέλα κατέκτησε εννέα συνεχόμενα πρωταθλήματα, πέντε Κύπελλα Ιταλίας και πέντε ιταλικά Σούπερ Καπ, ενώ συνολικά μέτρησε 561 συμμετοχές, σκοράροντας 36 γκολ.

Αυτό που δεν κατέκτησε ποτέ και ουσιαστικά θα του μείνει για πάντα απωθημένο, καθώς πλέον δεν θα έχει την ευκαιρία αφού κρέμασε τα παπούτσια του, είναι ο τίτλος του Champions League. Παρότι πήγε με τη Γιούβε σε τρεις τελικούς (2015, 2017, 2018) δεν κατέκτησε ούτε έναν.

Από 'κει και έπειτα όσον αφορά τους τίτλους της καριέρας του έχει επίσης πάρει το Euro το 2020 ως αρχηγός της εθνικής ομάδας της Ιταλίας και ένα πρωτάθλημα MLS με τη Λος Άντζελες.

Η επιστολή που συγκίνησε και τον μεγαλύτερο εχθρό της Γιουβέντους

Το 2022 αποχαιρέτισε την αγαπημένη του Γιουβέντους, προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του στις ΗΠΑ και η επιστολή του συγκίνησε τους πάντες...

«Ήρθε η μέρα. Απόψε μια δίνη συναισθημάτων θα με διαπεράσει. Η Γιούβε ήταν τα πάντα για μένα. Τα νιάτα μου, η εμπειρία, η ωριμότητά μου. Η επιθυμία για νίκη, η χαρά του θριάμβου, η αποδοχή της ήττας. Η συγκίνηση της πρόκλησης, η μονομαχία στο γήπεδο, το κεφάλι μου πάντα δεμένο. Και μετά οι πρωταθλητές, εντός και εκτός του γηπέδου, οι προπονητές, οι διευθυντές, όλο το προσωπικό. Άνδρες που πέρασαν πάντα μου άφηναν κάτι. Κάτι που έχω φροντίσει να συλλέξω, να διατηρήσω και να αγαπήσω.

Τρία. Ο αριθμός μου. Αλλά και οι αισθήσεις που πλέον συνυπάρχουν στην ψυχή μου.

ΧΑΡΑ, για μια περιπέτεια που τελείωσε έτσι, που πραγματοποίησα κάθε όνειρο που μπορούσε να φανταστεί κανείς και που θα μείνει για πάντα στην ιστορία αυτού του μεγάλου συλλόγου.

ΗΡΕΜΙΑ, να διαλέξω την κατάλληλη στιγμή για να αποχαιρετήσω, να φύγω ξανά σε επίπεδο που αρμόζει σε αυτό που ήμουν, να έχω μοιραστεί τόσες αξίες και συναισθήματα που κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να ακυρώσει.

ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ, για όλη τη Γιουβέντους, για την οικογένεια Ανιέλι που με ''υιοθέτησε'' όλα αυτά τα χρόνια, για τους πιο αγαπημένους μου ανθρώπους και για όλους τους ανθρώπους που αγαπώ, χωρίς τους οποίους δεν θα ήμουν ο άνθρωπος που είμαι τώρα, γιατί ήταν μια ανεξάντλητη πηγή υποστήριξης και ενέργειας και πάντα με συνόδευαν σε αυτό το μακρύ ταξίδι.

Βρίσκομαι μπροστά στο πιο όμορφο από τα ηλιοβασιλέματα, προσπαθώντας να φανταστώ μια νέα αυγή. Γιατί το ταξίδι δεν τελειώνει. Ακόμα δεν ξέρω τι με περιμένει στη συνέχεια. Θα είναι όμως άλλη εποχή και άλλη ιστορία. Αυτή, από την άλλη, είναι η ώρα για αποχαιρετισμό και άπειρη και βαθιά ευγνωμοσύνη. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ όλους, τους οπαδούς και τους αντιπάλους. Ευχαριστώ που με καλωσόρισες, με ανέχθηκες, με υποστήριξες. Ευχαριστώ που δώσατε νόημα στη σημασία της λέξης όνειρο. Ευχαριστώ, μέχρι το τέλος, ευχαριστώ».

Η εξωτερική του εμφάνιση και ο αυτοσαρκασμός

Η αλήθεια είναι πως ο Τζόρτζιο Κιελίνι δεν θα είχε μεγάλη επιτυχία αν ποτέ αποφάσιζε να μπει στον χώρο του μόντελινγκ. Το ξέρει κι ο ίδιος και γι' αυτό πολλές φορές είχε σχολιάσει με χιούμορ την εμφάνισή του. Συγκεκριμένα, είχε τονίσει πολλάκις ότι αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής δεν θα τον… πλησίαζε γυναίκα.

«Κοιτάξτε με! Δείτε πόσο άσχημος είμαι! Δεν είμαι καθόλου όμορφος! Δεν έχω ούτε ένα ωραίο χαρακτηριστικό πάνω μου. Το επάγγελμά μου με βοήθησε να έχω περισσότερες σχέσεις με γυναίκες. Το γεγονός ότι είχα επιτυχία ως ποδοσφαιριστής με βοήθησε να έχω στο πλάι μου περισσότερες γυναίκες».

Και η επόμενη μέρα...

«Στο μέλλον μου βλέπω τη Γιουβέντους. Δεν ξέρω σε ποια θέση αλλά εκεί πέρασα σχεδόν τη μισή ζωή μου. Είμαι ακόμη πολύ δεμένος με όλους», είχε πει πριν λίγες μέρες στο «The Athletic» όταν ρωτήθηκε για το πώς βλέπει το μέλλον του.

Απ' ότι φαίνεται λοιπόν, μέσα στους επόμενους μήνες ο Κιελίνι θα πραγματοποιήσει την επιστροφή του στη Γιουβέντους, αλλά όχι ως ποδοσφαιριστής φυσικά. Θα αναλάβει κάποιον άλλο ρόλο στον σύλλογο.

Εξάλλου ήδη υπάρχουν διάφορες φήμες τις τελευταίες εβδομάδες για πιθανές αλλαγές στη διοίκηση των «μπιανκονέρι» από το προσεχές καλοκαίρι. Και μπόλικα σενάρια για είσοδο και πρώην παικτών σε κάποιες θέσεις...