Η «κατάρα» του Κέιν: Οι χαμένες ευκαιρίες για τίτλους και η ανησυχία στη Μπάγερν (vids)

Χάρι Κέιν

i

Χάρι Κέιν/©Photo by Daniel Kopatsch/Bundesliga/Getty Images

Η «κατάρα» του Κέιν: Οι χαμένες ευκαιρίες για τίτλους και η ανησυχία στη Μπάγερν (vids)

Κώστας Τόπας 11:38 - 25.02.2024

Ο Χάρι Κέιν μπορεί να σκοράρει το ένα γκολ μετά το άλλο με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, ωστόσο όπως φαίνεται οι προσπάθειες του δεν είναι αρκετές προκειμένου να βάλει τέλος στην «κατάρα» που τον βασανίζει στην καριέρα του. Τη «ξηρασία» τίτλων!

Ο σκόρερ όλων των εποχών στην Αγγλία, ο σκόρερ όλων των εποχών της Τότεναμ, o οποίος θεωρείται ευρέως ως ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της γενιάς του. Ο Χάρι Κέιν έχει δημιουργήσει μια αξιοζήλευτη καριέρα και η μετακίνησή του στη Μπάγερν Μονάχου πέρυσι αισθάνθηκε εγγυημένη ότι θα βάλει τέλος στην κατάρα που έχει. Δηλαδή, να βάλει τέλος στην «ξηρασία» των τροπαίων.

Ωστόσο, η Μπάγερν έχει ήδη επιτρέψει να την προσπεράσουν μερικά μονοπάτια προς δρόμο για την «σαλατιέρα», μιας και ηττήθηκε 3-0 από την αήττητη πρωτοπόρο, Λεβερκούζεν για να μείνει πέντε βαθμούς από την κορυφή στην Bundesliga με 13 αγώνες της σεζόν να απομένουν. Αυτή η διαφορά αυξήθηκε σε οκτώ βαθμούς ετά την ήττα της Μπάγερν με 3-2 στο Μπόχουμ στις 18 Φεβρουαρίου. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν και καθοριστικό μιας και οι Βαυαροί αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους με τον Τόμας Τούχελ, στο τέλος της σεζόν.

Αυτό το Σάββατο (24/02) ο Χάρι Κέιν μίλησε στο φινάλε για τη Μπάγερν και με γκολ στο 90+1΄της χάρισε ένα κομβικό τρίποντο με 2-1 επί της Λειψίας για να διατηρήσει ζωντανές τις (ελάχιστες) ελπίδες τίτλου.

Πρωταγωνιστής στην Αγγλία αλλά...

Οσον αφορά τον Χάρι Κέιν, αφού έκλεισε τα 30 το περασμένο καλοκαίρι, ο Άγγλος φορ τελείωσε την καριέρα του με την Τότεναμ, η οποία είχε ένα απαράμιλλο ρεκόρ και την ιδιότητα του πιο παραγωγικού διεθνή παίκτη από τη χώρα που ανακάλυψε το ποδόσφαιρο. Σε 435 εμφανίσεις για την Τότεναμ, ο Κέιν σημείωσε 280 γκολ, που σημαίνει ότι αντικατέστησε τον σπουδαίο Τζίμι Γκριβς ως ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των «σπιρουνιών». Πρωταγωνιστής ως ο εμπνευσμένος αρχηγός για την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ με ταλέντο, ο Κέιν έχει 62 γκολ σε 89 διεθνείς συμμετοχές.

Σήμερα, ο Χάρι Κέιν κυνηγάει το ρεκόρ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι σε μία σεζόν στην Bundesliga με 41 σκορ σε μια σεζόν. Ξεκίνησε καλά καθώς πέτυχε περισσότερα γκολ σε 10 αγώνες από οποιονδήποτε παίκτη στην ιστορία του γερμανικού πρωταθλήματος.

Έχει κερδίσει ποτέ τρόπαιο ο Χάρι Κέιν;

Λοιπόν, παρά όλα αυτά, γιατί μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να χαίρονται και να προσπαθούν να χαρακτηρίσουν τον Κέιν ως κάποιου είδους αποτυχία; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Άγγλος φορ δεν έχει κερδίσει ποτέ μια σημαντική διάκριση σε επίπεδο συλλόγου στην συλλογική ή διεθνή καριέρα του. Ο Κέιν έφτασε κοντά στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε. Αρχικά, η Τότεναμ ηττήθηκε με 2-0 στον τελικό του Champions League 2018/19, ενώ δύο σεζόν αργότερα, ο Εμερίκ Λαπόρτ σημείωσε το μοναδικό γκολ καθώς η Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε την Τότεναμ με 1-0 στον τελικό του Carabao Cup.

Λιγότερο από τρεις μήνες αργότερα, πίσω στο Γουέμπλεϊ, ο Κέιν υπέστη μια ακόμη πιο σπαρακτική ανατροπή καθώς η Ιταλία κέρδισε την Αγγλία στα πέναλτι στον τελικό του Euro 2020. Το κορυφαίο ρεκόρ βαθμολόγησης του Κέιν οδήγησε σε μια σειρά από επιτυχίες στον δρόμο για την κατάκτηση του Χρυσού Παπουτσιού. Ο Άγγλος διεθνής επιθετικό πήρε το βραβείο μετά τις σεζόν 2015/16, 2016/17 και 2020/21 της Premier League. Η πορεία της Αγγλίας στους ημιτελικούς στη Ρωσία είδε επίσης τον Κέιν να παίρνει το Χρυσό Παπούτσι του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Το βραβείο του καλύτερου σκόρερ της Bundesliga είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει στη συλλογή του Κέιν στο τέλος αυτής της σεζόν. Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, τα 24 γκολ του έδωσε προβάδισμα επτά έναντι του Σερού Γκιρασί της Στουτγάρδης.

Το χαμένο πρωτάθλημα και ο «άθλος» του Champions League

Μπορεί, λοιπόν, ο Κέιν να προσθέσει τελικά ένα συλλογικό έπαθλο στη συλλογή του; Στο ντεμπούτο του στο DFL-Supercup, η Μπάγερν ήταν πίσω στο σκορ με 3-0 από τη Λειψία, όταν ο Κέιν μπήκε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο. Το DFB-Pokal είναι επίσης εκτός τραπεζιού και, για άλλη μια φορά, αυτό δεν ήταν πραγματικά λάθος του Κέιν. Ήταν αναπληρωματικός καθώς η τρίτης κατηγορίας Σααρμπρύκεν έκανε το θαύμα και απέκλεισε τους Βαυαρούς με 2-1 στον δεύτερο γύρο.

Η ομάδα του Τούχελ έβαλε τα δυνατά της στο Champions League, περνώντας ως νικητές σε έναν όμιλο που περιλάμβανε τις Κοπεγχάγη, Γαλατασαράι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ωστόσο, τώρα, η Μπάγερν αντιμετωπίζει τη Λάτσιο στο Μόναχο και καλείται να κάνει την ανατροπή για να πανηγυρίσει την πρόκρισή της στην επόμενη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η Μπάγερν έχει κατακτήσει κάθε πρωτάθλημα Γερμανίας από τότε που οι νικητές του τρεμπλ του Γιουπ Χάινκες κέρδισαν τη δόξα το 2012/13. Η προσπάθειά τους για τη 12η διαδοχική θέση τους έχει 50 βαθμούς σε 20 αγώνες, χάρη σε 16 νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες. Ωστόσο, είναι οκτώ βαθμούς πίσω από την εντυπωσιακή Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο, η οποία έχει 18 νίκες και τέσσερις ισοπαλίες από τους 22 αγώνες της Bundesliga αυτή τη σεζόν.

Μετά από περαιτέρω δυστυχία εναντίον της Λάτσιο και της Μπόχουμ, η συζήτηση για την Κατάρα του Χάρι Κέιν θα γίνει όλο και πιο δυνατή. Από την άλλη πλευρά, το θέαμα του Κέιν να σκοράρει για να πάρει σχεδόν μόνος τη Μπάγερν από το χέρι σε μια νίκη 2-1 επί της Λειψίας το Σάββατο (24/02), έδειξε ότι απέχει πολύ από το πρόβλημα σε μια σεζόν που έχει γίνει χάος εντός και εκτός γήπεδο για τον σύλλογό του.