Χιτσλσπέργκερ: Ο δευτεραθλητής Ευρώπης που τον συμβούλεψαν να μην ανακοινώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο (vid)

Τόμας Χιτσλσπέργκερ

i

PrtScr

Χιτσλσπέργκερ: Ο δευτεραθλητής Ευρώπης που τον συμβούλεψαν να μην ανακοινώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο (vid)

Κώστας Τόπας 10:47 - 13.02.2024

Ο Τόμας Χιτσλσπέργκερ, δευτεραθλητής Ευρώπης το 2008, δημοσιοποίησε την ομοφυλοφιλία του στο τέλος της καριέρας του και σε συνέντευξή του στην Bild αποκάλυψε τον λόγο για τον οποίο δεν το έκανε όσο ήταν στην ενεργό δράση.

Ο Τόμας Χιτσλσπέργκερ, μέχρι σήμερα, είναι ο μόνος Γερμανός ποδοσφαιριστής που έχει δημοσιοποιήσει την ομοφυλοφιλία του. Ένα θέμα που διερεύνησε το ντοκιμαντέρ του Amazon Prime με τίτλο «The Last Taboo» και για το οποίο έκανε δηλώσεις στη «Bild» για τις εμπειρίες του στον κόσμο του ποδοσφαίρου και για το τι θα συμβούλευε τους ομοφυλόφιλους ποδοσφαιριστές του σήμερα.

Η ομοφυλοφιλία ένα θέμα ταμπού στο ποδόσφαιρο

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, δευτεραθλητής Ευρώπης με τη Γερμανία το 2008, ρωτήθηκε για την ομοφυλοφιλία και το ποδόσφαιρο, είναι ακόμα ένα θέμα ταμπού. 

«Ναι, νομίζω ότι ναι. Μιλούν γι' αυτό, αλλά οι παίκτες δεν αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιοι . είναι ταμπού στο γήπεδο και στα αποδυτήρια , επίσης επειδή στη Γερμανία δεν υπάρχουν γνωστοί ενεργοί ομοφυλόφιλοι ποδοσφαιριστές». Αν και η κοινωνία σέβεται περισσότερο τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάθε ατόμου, παραδέχεται ότι «όταν πρόκειται για τους βασικούς ηθοποιούς, τους παίκτες, υπάρχει ένα πρόβλημα. Υπάρχουν επτά γνωστοί ομοφυλόφιλοι επαγγελματίες σε ολόκληρη την επιχείρηση. Αυτό είναι λίγο μικρό».

«Πάντα λέγεται: Πότε θα βγει ο πρώτος ενεργός παίκτης σε ένα από τα 5 καλύτερα πρωταθλήματα;», λέει ο πρώην ποδοσφαιριστής ενώ θυμάται ότι «υπάρχει ήδη ένας με τον Γιάκουμπ Γιάνκτο» που αυτή τη στιγμή παίζει στην Κάλιαρι στη Serie A. Ένα παράδειγμα που εκμεταλλεύεται για να πει: «Το δημοσιοποίησε μια φορά και έχει πει ελάχιστα για αυτό από τότε. Τότε ήταν που κατάλαβες ότι δεν έπρεπε να είναι κάτι σπουδαίο», καταλήγει.

Το «Coming out» μια περίπλοκη απόφαση

Η απόφαση του παίκτη να πει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος δεν ήταν εύκολη αφού «δεν το πίστευαν όλοι γύρω μου ότι ήταν καλό», παραδέχεται. Κατάλαβε όταν υπέγραψε στη Λάτσιο το 2010:  «Δεν μπορούσα πλέον να καταπιέσω τα συναισθήματά μου. Μέχρι τότε, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι εγώ, από όλους τους ανθρώπους, θα μπορούσα να είμαι ομοφυλόφιλος». Μια στιγμή στην καριέρα του που ήταν αναπληρωματικός στους Λατσιάλι και δεν ήθελε να πει τίποτα, αν και τώρα είναι περίεργος: «Θα με ενδιέφερε να δω πώς αντέδρασαν οι συμπαίκτες μου και το κοινό».

Η συγκινητική ιστορία του Αλέ: Από την καταπολέμηση καρκίνου μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (vids)
BUNDESLIGA

10:05 - 13.02.2024

Η συγκινητική ιστορία του Αλέ: Από την καταπολέμηση καρκίνου μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (vids)

Μετά από 599 ημέρες διάγνωσης με καρκίνο, ο επιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Σεμπάστιαν Αλέ, έγινε ο ήρωας της Ακτής Ελεφαντοστού πετυχαίνοντας το γκολ που έδωσε στην χώρα του το Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Ήταν δύο χρόνια αργότερα, το 2012, όταν, ως παίκτης της Βόλφσμπουργκ στην Bundesliga, κόντεψε να αναγνωρίσει δημόσια την ομοφυλοφιλία του, αλλά η συμβουλή ενός δικηγόρου τον τράβηξε πίσω: «Σε καμία περίπτωση μην το συζητάς!» Μια φράση που έλαβε όταν πήγε να ρωτήσει αν έπρεπε να βγει από την ντουλάπα και μια ώρα αργότερα έφυγε σκεπτόμενη « δεν θα πω τίποτε άλλο ». Μια ιστορία που καταλήγει να αναγνωρίζει: «Ο δικηγόρος μου με συμβούλεψε να μην βγω από την... ντουλάπα».